A 3 legjobb lekvárvariáció
Ha már unjuk a megszokott ízeket, próbáljunk ki valami igazán különlegeset – mint amilyen a kávés csokoládélekvár vagy a diós-gyömbéres szilvalekvár. Aki pedig inkább a sós ízvilágot kedveli, készítsen sült paprikalekvárt. Vigyázat, mind nagyon finom!
Diós-gyömbéres szilvalekvár
Hozzávalók 12 adaghoz:
- 2 kg szilva
- 60 dkg cukor
- 1tk. reszelt gyömbér
- 2 tk. őrölt fahéj
- 2 szem csillagánizs
- 15 dkg dióbél
A szilvát megmossuk, kimagozzuk. Nagyobb edénybe szórjuk, ráöntünk 1 liter vizet, megszórjuk cukorral, és feltesszük a tűzre. Amikor a szilva kezd főni, a habját lekanalazzuk, majd hozzáadjuk a fűszereket, és sűrűn kevergetve 40 percig főzzük. Közben a diót durvára vagdaljuk. A keletkező habot folyamatosan lekanalazzuk. Amikor elkészült, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a diót. A lekvárt üvegekbe adagoljuk, rövid időre fejtetőre állítjuk, majd jól kidunsztoljuk. De figyeljünk oda, mert a dió lerövidíti a lekvár eltarthatóságát.
VEGÁN SZUSISZENDVICSEK
Sültpaprika lekvár
Hozzávalók 10 adaghoz:
- 12 nagyobb piros húsú kaliforniai vagy pritaminpaprika
- 50 dkg cukor
- 4 ek. almaecet
A sütőt 200 Celsius fokra előmelegítjük. A paprikát megmossuk, sütőlemezen fél órára a sütőbe rakjuk (a sütés adja a lekvár különleges aromáját). Amikor a paprika héja kezd megbarnulni, kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd “meghámozzuk”, és a paprika húsát vékony csíkokra vágjuk. Nagyobb edénybe szórjuk a paprikacsíkokat, hozzáadjuk a cukrot meg az ecetet, és gyakran megkeverve 40-60 percig főzzük, hogy elérje a kellő sűrűséget. A lekvárt üvegekbe töltjük, rövid időre fejtetőre állítjuk és kidunsztoljuk. Sajtokhoz, húsokhoz vagy szendvicsbe kenve egyaránt nagyon finom.
Kávés csokoládélekvár
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 25 dkg étcsokoládé
- 15 dkg cukor
- 14 g dzsemfix
- 5 dl feketekávé
- 2 tk. fahéj
- 2 ek. rum vagy 1 tk. aroma
A kávét a dzsemfixszel, a fahéjjal és a rummal összeforraljuk 3 percig. Hagyjuk kicsit hűlni. A csokit összedaraboljuk, és amíg a kávé még jó meleg, beleolvasztjuk a csokidarabokat. Ha nem olvad, vagy túlságosan kihűlt a kávé, kicsit visszamelegítjük, de arra ügyeljünk, hogy semmiképpen se legyen forró. Töltsük üvegekbe, zárjuk le, állítsuk fejre 1-2 percre és már készen is van. Süteményekbe, palacsintába, de akár gyümölcsökkel is isteni.