A kávéimádók új kedvencei: kávékoktélok
Kávéból sosem elég! Oké, egészségünk érdekében azért nem árt mértéket tartanunk, de mit tegyünk, ha olyan finom és annyiféle verzióban elkészíthető? A klasszikus kapucsínóért, a lágy latte-ért és a nyár nagy kedvencéért, a jeges kávéért egyaránt odavagyunk. Mostanában pedig a kávékoktélok is egyre népszerűbbek lettek! Bár ezek az alkohol kávék talán nem a legideálisabb és leggyorsabban elkészíthető reggeli italok, a nap folyamán azonban bármikor bevethetjük őket, ha fel szeretnék pörögni – és persze, ha nem ülünk volán mögé! Most mutatunk egy hideg és egy meleg verziót is, hogy minden alkalomra legyen egy kiváló kávékoktél-recept a tarsolyunkban.
Thai jeges kávé
Ha nemcsak az erős kávét, de a keleti fűszereket is szeretjük, akkor ez a kávékoktél lesz az új favoritunk! A kardamomon túl a mandula íze teszi igazán különlegessé a jeges italt.
Hozzávalók 4 személyre
- 4 csészéhez elegendő őrölt feketekávé
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál habtejszín (kemény habbá verve)
- 2 teáskanál őrölt kardamom
- 90 ml mandulalikőr
- zúzott jég
Elkészítése
1. Adjuk hozzá a kardamomot a feketekávéhoz, majd a kávégépünk instrukciói szerint készítsük el a kávét.
2. Töltsük a kávét egy tálba. Adjuk hozzá a cukrot és a mandulalikőrt (ha alkoholmentes verziót szeretnénk készíteni, akkor 2 teáskanál mandulakivonattal helyettesítsük a mandulalikőrt), és jól keverjük össze az egészet.
3. Tegyünk tele négy nagy poharat (legalább 350 ml-eseket) zúzott jéggel, töltsünk mindegyikbe egy-egy adagnyi kávét és díszítsük őket egy evőkanál tejszínhabbal.
Vajas-rumos kávé
Nem minden kávékoktél hideg – egy hűvösebb áprilisi napon pedig ez a recept különösen jól jöhet. A fűszerek, a rum és a vaj olyan egyedi kombinációt alkotnak a kávéval, hogy arra szavak sincsenek. Ki kell próbálni, és kész!
Hozzávalók 4 személyre
- 110 g sózott vaj (szobahőmérsékletű)
- 200 g barna cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
- 30 ml sötét rum
- 4 csésze frissen főzött kávé
- tejszínhab és őrölt szerecsendió a dekoráláshoz
Elkészítése
1. Egy kis tálban keverjük simára a vajat, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a gyömbért és a szerecsendiót, majd tegyük hűtőbe 20-30 percre, vagy amíg meg nem szilárdul.
2. Egy evőkanálnyi fűszeres vajat tegyünk egy bögrébe, öntsünk rá egy kevés rumot, majd egy csészényi kávét.
3. Keverjük össze alaposan, majd ismételjük meg a folyamatot a maradék három bögrével is.
4. Érdemes azonnal elfogyasztani – tejszínhabbal és őrölt szerecsendióval díszítve.