Egészséges saláta, amely a gyerekeknek is ízleni fog
A gyerekek nem szeretnek egészségesen táplálkozni. A színeket viszont szívesen megeszik. És minél színesebb egy étel, annál egészségesebb is. Ez a saláta nagyon tarka!
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók:
- 2 ek. napraforgóolaj
- 1 ek. juharszirup “A” osztály
- 240 g quinoa
- 100 ml narancslé
- 1/2 lila hagyma
- 1 közepes édesburgonya
- 1 fej kelkáposzta
- 1 marék gránátalmamag
- 1 ek. őrölt pirospaprika
- só
- bors
Elkészítés 4 személyre:
- Először a kis quinoamagokat tegyük egy szűrőbe és hideg vízzel alaposan mossuk át őket. Fontos az átöblítés, hogy a héjukban lévő keserű anyagokat kimossuk belőlük. A quinoát két és félszeres mennyiségű vízzel tegyük egy lábosba és egy kevés sóval tegyük fel főni. Közepes lángon kb. 15 percig főzzük.
- Amikor a magok megpuhultak, vegyük le a lábast a tűzhelyről és hagyjuk még további 5 percig duzzadni őket. Eközben a kelkáposzta torzsáját vágjuk ki és távolítsuk el a külső leveleit, majd vágjuk csíkokra.
- Az édesburgonyát hámozzuk meg és kockázzuk fel, a napraforgóolajat hevítsük fel egy serpenyőben, majd a paprikával, a sóval és borssal megszórva pirítsuk benne az édesburgonya-kockákat addig, amíg a darabok kívül ropogósak, belül pedig puhák nem lesznek. Locsoljuk meg a juharsziruppal.
- Adjuk hozzá a kelkáposztacsíkokat és pároljuk a zöldségkeveréket további 5 percig.
- Végezetül a főtt quinoát is adjuk a keverékhez és jól keverjük össze az egészet. A hagymát aprítsuk finomra és a gránátalmamagokkal együtt szórjuk a quinoás zöldségkeverékünk tetejére.
- A dresszinghez keverjük össze a narancslevet a napraforgóolajjal, és sóval, borssal ízesítsük. A még meleg salátát öntözzük meg vele és fogyasszuk el élvezettel.
Tipp: A salátát magunkkal is vihetjük. A quinoa sok folyadékot szív fel. Aki ezt nem szereti, a dresszinget külön is csomagolhatja.
Ha a gyerekeknek ízlett a quinoa-saláta, készítsük el nekik ezt a quinoás-tojásos muffint is!