A tökéletes farsangi fánk
Nem telhet el farsangi szezon farsangi fánk nélkül, de mi van akkor, ha a receptgyűjteményünkből hiányzik a tökéletes recept? Tegyünk egy próbát ezzel, és nézzük végig elégedett arccal, ahogy a család jóízűen befalja az egész adagot ebből a könnyű és szalagos textúrájú finomságból!
Elkészítése:
1. Az élesztőt a langyos tejjel, a langyos vízzel és egy evőkanál cukorral futtassuk fel.
2. A maradék cukrot, 550 g lisztet, a puha vajat, a tojásokat és a vaníliakivonatot tegyük a keverőtálba.
3. Ha az élesztő felfutott, öntsük bele azt is a keverőtálba, majd dagasztókarral keverjük szép simára. (Ha túlságosan ragad a tészta, akkor apránként adjunk hozzá a félretett lisztből.)
4. Egy tiszta konyharuhával takarjuk le a tálat, és kb. 30-40 perc alatt kelesszük háromszorosára a tésztát meleg helyen.
5. Lisztezett munkalapra borítsuk ki a tésztát, és nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra.
6. Kör alakú kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat, majd tiszta konyharuhával ismét takarjuk le őket kb. 20 percre, hogy újra meg tudjanak egy kicsit kelni.
7. Egy lábasban hevítsünk olajat, és alacsonyabb fokozaton, fedő alatt süssük meg a fánkok egyik oldalát. (Ne zsúfoljuk túl a lábast, a méretétől függően 4-6 darabot süssünk csak egyszerre, különben a nyers tészta nagyon lehűti az olajat!)
8. Ha már szép aranybarnára sültek (kb. 30-60 másodperc), fordítsuk meg őket, és magasabb fokozaton süssük meg a másik oldalukat is – ezúttal már fedő nélkül.
9. Szedjük ki a fánkokat, és konyhapapírral bélelt tálcán csepegtessük le róluk a felesleges olajat.
10. Hintsük meg a farsangi fánkokat jó sok porcukorral, és kínáljunk melléjük lekvárt!