Focaccia
A focaccia nem csupán egy fehér kenyér. Különleges ízével vesz le minket a lábunkról, melyet a fűszernövényeknek és a focaccia-lyukakban megbújó olívabogyóknak köszönhet.
Hozzávalók 1 légies fehér kenyérhez:
- 250 g víz
- 125 ml teljes tej
- 20 g friss élesztő
- 600 g búzaliszt
- 50 ml olívaolaj
- 10 g Fleur de Sel (sóvirág)
- 15 g cukor
A fűszeres olajhoz:
- 1 tk. friss rozmaring
- 1 zsályalevél
- 3 ág kakukkfű
- 2 ek. olívaolaj
- 25 db kimagozott fekete olívabogyó (80 g)
Elkészítés:
- Egy kis tálban keverjük össze a vizet, a tejet és az élesztőt egy habverő segítségével. Adjuk hozzá a lisztet, az olívaolajat, a sót és a cukrot. Gyúrjuk tésztává és 10 percet dagasszuk. A tésztát cukorral és sóval ízesítsük. Majd pihentessük szobahőmérsékleten 30 percig.
- Nyújtsuk a tésztát nyújtófával téglalap alakúra egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Takarjuk le egy konyharuhával és kelesszük szobahőmérsékleten 45 percig.
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A fűszerolajhoz vágjuk fi nomra a fűszereket és keverjük bele az olívaolajba. Az olívabogyókat, ha szükséges, magozzuk ki, majd vágjuk félbe.
- Vegyük le a konyharuhát a tésztáról, majd ujjunkkal nyomkodjunk bele tipikus focaccia-lyukakat. Kenjük meg a fűszeres olajjal, az olívabogyókat nyomjuk a mélyedésekbe. A focacciát süssük 20–30 percig. Aranybarnának, lazának és légiesnek kell lennie a végeredménynek. Végül a focacciát melegen tálaljuk.
A szerző tippje: Olaszországban a focacciát előszeretettel eszik önmagában, olívaolajjal meglocsolva vagy antipastikkal, mint a prosciutto crudo (nyers füstölt sonka) vagy a sottaceti (ecetes zöldség).