Humusz kétszer
A mártogatósokat, mint például a humuszt, előszeretettel kínálják előételként. Könnyű elkészíteni őket és a hozzávalók variálásával pillanatok alatt változtathatunk a recepten.
Avokádóhumusz
Hozzávalók 4 személyre
- 400 g csicseriborsó (konzerv)
- 2 evőkanál tahini (szezámpaszta)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 érett avokádó
- 2 teáskanál citromlé (frissen facsart)
- 1 teáskanál rizsecet
- 1 teáskanál ume paszta (édes-savanyú japán fűszerkeverék)
- 1/4 teáskanál római kömény
- 2 evőkanál koriander
- egy kevés fekete bors és olívaolaj
- 1 teáskanál pirított szezámmag
Elkészítés
- Alaposan öblítse le vízzel a konzerves csicseriborsót, majd keverje össze a tahinivel és az olívaolajjal.
- Hámozza meg az avokádókat, magozza ki és vágja nagyobb darabokra. Tegye az avokádódarabokat konyhai robotgépbe, adja hozzá a citromlét, a rizsecetet és az ume fűszerkeveréket. Vágja apróra a friss korianderleveleket, és a római köménnyel együtt adja a masszához. Borsozza ízlés szerint.
- Pürésítse a keveréket a konyhai robotgéppel, amíg az állaga egyenletes, krémes és lágy nem lesz. Ha túl száraz, adjon hozzá még egy kis citromlét és pár csepp olívaolajat.
Tálaláskor csepegtessen rá olívaolajat és szórja meg pirított szezámmaggal.
Vöröscékla-humusz
Hozzávalók 4 személyre
Mint az avokádóhumusznál, csak az avokádót két vörös cékla helyettesítse.
Továbbá:
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 teáskanál torma (reszelve)
Elkészítés
- Távolítsa el a cékláról a gyökereket és a leveleket, és 1 óra alatt főzze puhára. Hagyja kissé kihűlni és hámozza meg.
- Vágja fel a céklát nagyobb darabokra és tegye őket a keverékbe.
Hintse meg csipetnyi fahéjjal. Majd folytassa az elkészítést úgy, mint az avokádóhumusznál. Végül keverje hozzá a reszelt tormát.