Mindent a csonthéjas gyümölcsökről
Imádjuk a magvakat, hiszen finomak, tele vannak értékes tápanyagokkal és két főétkezés között a legegyszerűbb éhségcsillapítók. Ismerkedjünk hát meg velük közelebbről, hogy tudjuk, melyik csonthéjas, miért jó az egészségünknek és mit érdemes tudni róla.
Mandula
A mandula a legegészségesebb választás az összes csonthéjas közül! Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a fogyáshoz és a vérnyomás csökkentéséhez, akárcsak a koleszterinszint csökkentéséhez. Egy adag (28 g/23 db) mandulában 163 kalória van, továbbá rengeteg kalcium, vas, rost, E-vitamin, magnézium, foszfor, riboflavin (B2-vitamin) és mangán.
FÓKUSZBAN A CSONTOK
Brazildió
A brazildió szelén- és E-vitamin tartalmának köszönhetően felveszi a harcot a szabadgyökök ellen. Rosttartalma miatt segíti az emésztést és a szív egészséges működését. És mivel sok magnézium is van benne, extra energiát kapunk tőle! Egy adag (28 g/7 db) brazildióban 205 kalória van és jelentős mennyiségű szelén, E-vitamin, rost, magnézium, foszfor, tiamin (B1-vitamin) és réz.
Törökmogyoró
A törökmogyoró rendszeres fogyasztásával megakadályozható az idő előtti öregedés, ráadásul a vörös- és a fehérvérsejtek termelődését is elősegíti. Egy adag (28 g/20 db) törökmogyoróban 178 kalória van, és kiváló forrása a magnéziumnak, a réznek, a mangánnak, a foszfornak, az E-vitaminnak, a szelénnek és a rostnak.
EGYÜK MAGUNKAT ENERGIKUSABBÁ!
Földimogyoró
A földimogyoró segít egészségesebbé tenni a bőrt, a hajat és az izmokat. Ez a csonthéjas sok káliumot tartalmaz, amelynek fontos szerepe van a szervezet vízforgalmának szabályozásában és az anyagcserében. Egy adag (28 g/28 db) földimogyoróban 166 kalória van és nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, E-vitamint, magnéziumot, foszfort, mangánt, rezet, folsavat és niacint (B3-vitamin).
Pisztácia
A pisztácia koleszterinmentes! További jó hír vele kapcsolatban, hogy egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, így támogatja a szív egészséges működését. Réz-, magnézium- és B-vitamin tartalmának köszönhetően pedig erősíti az immunrendszert. Egy adag (28 g/49 db) pisztáciában 161 kalória van, és sok-sok rost, B6-vitamin, foszfor, réz, mangán és tiamin (B1-vitamin).
Kesudió
A kesudió a benne található magnéziumnak hála sok energiát ad. Foszfortartalma miatt hozzájárul a csontok és a fogak szerkezetének erősödéséhez, a vastól pedig bőrünk, hajunk és körmeink is szebbek lesznek. Egy adag (28 g/18 db) kesudióban 163 kalória van, és sok magnézium, foszfor, réz, vas és fehérje.
Dió
A dióban szintén magas arányban vannak egyszeresen telítetlen zsírsavak, akárcsak omega-3-zsírsavak, utóbbiak pedig a szívproblémák megelőzésében játszhatnak szerepet. Az omega-3-zsírsavak rendszeres fogyasztásával ráadásul még a depressziót is megúszhatjuk! Egy adag (28 g/14 fél) dióban 173 kalória van, továbbá jó adag fehérje, B6-vitamin, magnézium, foszfor, réz, mangán és szelén.