Pasta al Limone
Nincs időnk házilag elkészíteni a tésztát? A boltban kapható pasta is tökéletesen megfelel ehhez az ételhez. Válasszon hosszú tésztafélét (mint a spagetti vagy a linguine), hogy passzoljon a szószhoz.
Hozzávalók 4 személyre:
- 100 g parmezán
- 2 citromgerezd
- 120 ml citromlé (3-4 citromból)
- ¼ csokor petrezselyem (15 g)
- 200 ml olívaolaj
- ½ fokhagymagerezd
- 1 ek. kristálycukor
- 1 tk. Fleur de Sel (sóvirág)
- 1 csipet fekete bors
A tésztához (alternatívaként használhatunk a linguine-hez vagy a spagettihez hasonló hosszú tésztát is):
- 250 g durum búzadara vagy búzaliszt
- 8 tojássárgája
- 2 ek. tej
Elkészítés:
- A tésztához öntsünk lisztet a munkafelületre, a liszthegy közepébe alkossunk egy krátert, amibe öntsük bele a tojásokat és a tejet. Kívülről kezdve gyúrjuk az egészet tésztává – végezzük ezt legalább 10 percen keresztül, hogy a tojások a lisztben lévő gluténnal elvegyüljenek és ezáltal rugalmas tésztát kapjunk. Formázzuk a tésztát gömbbé, csomagoljuk be folpackba és legalább 1 órára tegyük a hűtőbe pihenni. Majd kézzel lapítsuk ki és nyújtófával nyújtsuk egyenletesen vékonyra. A tésztának olyan vékonynak kell lennie, hogy ujjaink átlátszódjanak rajta. Rolád módjára csavarjuk fel a kezünkkel. Egy éles késsel vágjuk a tésztát kívánt szélességűre (1–3 cm), válasszuk szét a csíkokat és szárítsuk meg őket. Tésztakészítő gép segítségével, a megfelelő hengerrel alkossunk belőle tésztát.
- Reszeljük le a parmezánt. Reszeljük le a citrom héját, nyomjuk ki a citrom levét. A petrezselymet vágjuk finomra. Cukrozzuk, sózzuk, borsozzuk. A szósznak édes-savanyú ízűnek kell lennie, ha túl savanyú lenne, ellensúlyozzuk egy kis cukorral.
- Egy edényben forraljunk vizet. Sózzuk és főzzük a tésztát al dentére.
- Szűrjük le a kész tésztát és még forró állapotában keverjük össze a szósszal. Azonnal tálaljuk.
Tipp: A citromos szósz a tésztát könnyűvé és nyáriassá teszi. A pasta készítésénél fontos, hogy a tészta sima és rugalmas legyen – éppen ezért nem kell bele sót sem tenni.