Quinoás-tojásos muffinok paradicsommal és spenóttal
Annak ellenére, hogy inka-magnak is nevezik, a quinoa igazából nem is a gabonafélék családjába tartozik. Magas fehérje-, és ásványianyag-tartalma miatt is szeretjük, íze pedig kiválóan harmonizál a különböző zöldségekkel.
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 3 ek. chiamag vagy lenmag
- 50 g quinoa
- 100 g szárított paradicsom
- 3 tojás
- 6 tojásfehérje
- 60 g feta
- 1 marék spenót
- némi friss fokhagyma
- ½ tk. bors
- ½ tk. só
Elkészítés:
1. Először a quinoát tegyük egy szűrőbe, és hideg vízzel jól öblítsük át. Az átmosás azért fontos, hogy a héjában lévő keserű anyagot kimossuk belőle. A quinoát két és félszeres mennyiségű vízzel tegyük egy edénybe, és egy kevés sóval tegyük fel főni. Közepes lángon kb. 15 percig főzzük. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
2. Melegítsük elő a sütőt 160°C fokra. Egy muffinformát zsírozzunk ki vagy helyezzünk a mélyedésekbe muffinpapírokat. A fokhagymát (ízlés szerinti mennyiségben) vágjuk apróra úgy, ahogy a szárított paradicsomokat is.
3. A tojásokat és a tojásfehérjéket egy nagy tálban verjük fel robotgéppel. A chia- vagy lenmagokat, a fetát, a fokhagymát, a sót és a borsot egy habverővel keverjük hozzá. A paradicsomdarabokat a főtt quinoával és a spenóttal együtt adjuk a keverékhez.
4. Ezt követően a keveréket kanalazzuk a formákba, csak ¾-ig töltve azokat, nehogy a massza a sütésnél kibuggyanjon belőlük. 20 percre tegyük a sütőbe, majd további 10 percet hagyjuk hűlni. Napközbeni snacknek vagy kiadós reggelinek is kiváló.
Tipp: A muffinokat egyszerűen le is fagyaszthatjuk, majd nagyon kényelmesen, mikrohullámú sütőben ismét felmelegíthetjük őket.