Vegaburger
Éljen a vegaburger! Persze semmi kifogásunk a sajtburger ellen, de ez a zöldségpogácsás verzió még a húsimádókat is leveheti a lábáról.
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 g quinoa
- 100 g üveges csicseriborsó
- 2 evőkanál finom zabpehely
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- egy kevés ketchup
- 180 ml víz
- 1/5 teáskanál só
- 1 sárgarépa
- 1 tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál mustárkrém
- 1/3 teáskanál só
- 1/3 teáskanál fűszerpaprika
- ½ lila hagyma
- 4 hamburgerzsemle
- 4 ropogós salátalevél
- 4 szelet egy nagy paradicsomból
Elkészítés:
- Reszelje le a répát, hámozza meg és vágja nagyobb darabokra a fokhagymát, pucolja meg és karikázza fel a hagymát, szeletelje fel a paradicsomot.
- Tegye a quinoát egy szűrőbe és mossa meg. Egy serpenyőben forraljon fel 180 ml vizet egy kis sóval. Vegye kis lángra és gyöngyözve főzze kb. 20 percig, amíg a quinoa megpuhul.
- Tegye a csicseriborsót egy szűrőbe és folyó víz alatt mossa le. Konyhai robotgépben pürésítse a reszelt répával, a tojással, a zabpehellyel, a fokhagymával, a sűrített paradicsommal, a mustárral, a sóval és a fűszerpaprikával. Tegye egy tálba és keverje össze a főtt quinoával. A tésztának nedvesnek, ugyanakkor formálhatónak kell lennie. Ha túl folyós lenne, adjon hozzá még egy kis zabpelyhet.
- Ossza a tésztát négyfelé, vizes kézzel formáljon belőle gombócokat, majd lapítsa el őket, hogy olyan formája legyen, mint a hamburgerpogácsának.
- Kenje ki a grilltálcát egy kevés olajjal, és grillezze meg a pogácsákat közepes lángon. A lila hagyma karikáit keverje el 1 teáskanál olívaolajjal, és tegye a grilltálcára sülni.
- Vágja fel a grillzsemléket, kenje meg ketchuppal, tegyen rá 1 salátalevelet, a quinoás burgert, 1 szelet paradicsomot és egy keveset a hagymából, majd tegye rá a zsemle tetejét.
Tipp: A vegaburger nemcsak látványban, hanem ízben is utoléri a klasszikust. A quinoa szintén nagyon tápláló, mert sok élelmi rostot tartalmaz.