Vegán szusiszendvicsek
A zöldségek kedvelő mind a tíz ujjukat megnyalják majd egy ilyen fenséges, és könnyed fogás után, mely éppolyan tökéletes ebédkor előételnek, mint baráti esték kísérőjének.
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 1 édesburgonya
- 1 ek. szójaszósz
- 1,5 evőkanál szezámolaj
- 2 tk. rizsecet
- 1 ek. méz
- 200 g füstölt tofu
- 6 nori lap
- 1 avokádó
- 50 g csíra (pl. céklacsíra)
- olívaolaj a sütéshez
- Sriracha szósz (hot chili szósz)
- 1 tk. fekete szezámmag a megszóráshoz
A rizshez:
- 50 g szusirizs
- 3 ek. rizsecet
- 2 tk. cukor
- 1 tk.só
Elkészítés
- Öblítsük át többször, bő vízzel a szusirizst, majd csepegtessük le, öntsünk rá 500 ml vizet, forraljuk fel, majd pedig főzzük fedő alatt lassú tűzön 20 percig. Öntsük egy edénybe a rizsecetet, adjuk hozzá a cukrot és a sót, majd melegítsük addig, amíg a cukor és a só feloldódnak, aztán keverjük hozzá a rizst, és hagyjuk kihűlni.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Hámozzuk meg az édesburgonyákat, és vágjuk fel 1 cm vastag szeletekre. Keverjük össze egy tálban a szójaszószt, a szezámolajat, a rizsecetet és a mézet, majd rövid ideig pácoljuk benne az édesburgonya-szeleteket. Végül süssük a burgonyát forró sütőben kb. 20 perc alatt puhára.
- Vágjuk fel a füstölt tofut három kb. 1 cm vastag szeletre. Hevítsünk olívaolajat egy serpenyőben, és süssük benne a tofut pár percig, időközben megfordítva azt.
- A szendvicsekhez terítsünk ki 6 folpackdarabot. Helyezzük ezek közepére a 6 nori lapot érdes felükkel felfelé. Vizes kézzel nedvesítsük be a nori lapokat. Mindegyik közepére halmozzunk 2 evőkanál rizst, és a kezünkkel formázzunk belőle egy laposabb kis téglatestet.
- Hámozzuk meg az avokádót, vágjuk félbe, távolítsuk el a magját, és vágjuk vékony szeletekre. A csírákat öblítsük le, és itassuk le róluk a vizet. A rizs téglatestekre tegyünk az avokádószeletekből és a csírából, majd öntözzük meg a Sriracha szósszal. Három levélre tegyünk a sült tofuból, a másik háromra pedig a sült édesburgonya szeletekből. Aztán mindegyik tetejére tegyünk még 1-1 kanál rizst, majd hajtsuk egymásra a levelek egymással szemben lévő sarkait úgy, hogy egy zárt csomagocska keletkezzen. Végül szorosan csomagoljuk be a fóliába.
- A rizsszendvicseket a tálalás előtt csomagoljuk ki a fóliából, vágjuk félbe egy éles késsel, majd ízlés szerint szórjuk meg egy kevéske szezámmal.