Chlorella: Mire képes valójában a superfood?
Kicsi, de erős – nem ok nélkül sorolják a chlorellát a superfoodok közé. Eláruljuk, mennyi erő rejlik a zöld mikroalgában.
A superfood címkét rendszeresen ráragasztják egy-egy bogyós gyümölcsre vagy magra, mint legutóbb a kendermagra és az útifűmaghéjra. Most pedig egy mikroalgafajról, a chlorelláról beszél mindenki. De vajon mit is jelent pontosan, ha egy élelmiszert superfoodnak kiáltanak ki? Lisa Weinhappl táplálkozási szakértőt kérdeztük meg erről.
Mik azok a superfoodok?
Nincs egységes, tudományos meghatározás arra, mit is jelent a superfood. Ha mégis definiálni szeretnénk, akkor így lehetne: a superfoodok magas tápanyagtartalommal bíró élelmiszerek. „A superfoodok, mint a chia mag vagy a goji bogyó, olyan táplálékok, melyek fogyasztásának feltételezhetően egészségügyi előnyei vannak, így pozitív hatással lehetnek az egészségünkre” – mondja Lisa Weinhappl. Azonban a legtöbb superfood kedvező élettani hatását tudományosan még nem igazolták.Pontosan mi is az a chlorella?
A chlorella nevű mikroalga egy egysejtű, édesvízi zöldalga, és annyira kicsi, hogy szabad szemmel nem is látható. A több mint húsz különböző chlorella faj közül a „chlorella vulgaris” a legismertebb.A chlorella mint táplálékkiegészítő
A chlorella mikrotápanyagokban gazdag, 50-60%-ban fehérjék alkotják, és fontos aminosavakat tartalmaz. Ezenkívül az alga egyike a ritka növényi B12-vitamin forrásoknak, ezért a vegánok különösen sokat profitálhatnak a szuperalga fogyasztásából. A mikroalga a következő tápanyagcsomagot tartalmazza:- B-vitaminok
- növényi fehérje
- antioxidánsok, például E-vitamin és béta-karotin
- esszenciális zsírsavak
- sok ásványi anyag és rost.
A chlorella superfood a dm-nél üdítők, porok és kapszulák formájában kapható. Lisa Weinhappl táplálkozási szakértő hozzáfűzi: „A chlorella táplálékkiegészítő a fentieken kívül még vasat is tartalmaz.”
Fontos: A chlorellát csak kis mennyiségben szabad fogyasztani. Nagy dózisban rosszullétet, hányást és szédülést okozhat.
Mi a különbség a chlorella és spirulina között?
Mindkét algát superfoodnak tartják, és a táplálékkiegészítők kategóriájába tartoznak. A legnyilvánvalóbb különbség közöttük: a chlorella sokkal sötétebb színű, mint a spirulina. Ennek az az oka, hogy a chlorellaban jóval több klorofil található. A spirulina viszont fehérjében gazdagabb.Még egy tipp Lisa Weinhappltól: „Ha a chlorellát a reggeli zabkásánkba keverjük, csodás zöld reggelit kapunk.” És a zöld, mint tudjuk, kedélyjavító hatású.