Gyurma saját kezűleg: egyszerű, biztonságos és fenntartható
A gyerekek imádnak gyurmázni, mert közben fantáziadús figurákat és világokat alkothatnak. A boltokban kapható gyurmák azonban sokszor megkérdőjelezhető összetevőket tartalmaznak. A megoldás? Készítsetek gyurmát saját kezűleg. Ez nem csak költséghatékonyabb és környezetkímélőbb, de az egészségre is ártalmatlan, így tökéletes a gyerekeknek. Íme, a legjobb recept!
Miért jobb a saját készítésű gyurma?
- Természetes összetevők: A saját készítésű gyurma olyan egyszerű hozzávalókból áll, mint a liszt, a só, a víz és a növényi olaj – továbbá nem tartalmaz megkérdőjelezhető összetevőket.
- Nem mérgező és biztonságos: Ha a kis felfedező a szájába veszi, akkor sincs akkora baj, mintha a boltival tenné ugyanezt.
- Bőrbarát: Nem tartalmaz kémiai tartósítószereket, melyek irritálhatják az érzékeny gyerekbőrt.
- Fenntartható és költséghatékony: Megspórolhatjátok a műanyagcsomagolást, továbbá nem kell érte mélyen a pénztárcádba nyúlnod.
- Testreszabható: A saját ízlésed szerint választhatod ki a színt, az illatot, de akár csillámosat is készíthetsz. Egyszerűen hagyd szárnyalni a fantáziádat!
Mit lehet a saját készítésű gyurmából csinálni?
A lehetőségek határtalanok:- Szabad játék: A gyerekek bármilyen figurát, állatot és fantáziavilágot meg tudnak alkotni.
- Tanulójátékok: Betűket és számokat is lehet formázni belőle, így a gyerkőc játékosan fel tudja fedezni az ABC-t és a számokat.
- Finommotorikus készségek fejlesztése: A gyurmázás erősíti a kézizmokat és a koordinációt.
- Művészi alkotások: Szárítsd meg a levegőn a gyurmát, majd fesd be.
Gyurma saját kezűleg: a legjobb recept, amivel garantáltan sikerül!
Hozzávalók:
- 2 bögre liszt
- 1 bögre só
- 2 ek. citromsav
- 2 ek. növényi olaj
- 1 bögre forró víz
- Ételfesték
Elkészítés:
- Egy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a citromsavat.
- Add hozzá a növényi olajat és a forró vizet, majd alaposan gyúrd át.
- Ha szeretnéd, akkor oszd fel a masszát, és színezd be a részeket tetszés szerint ételfestékkel.
- Légmentesen csomagold be – kész!
Tárolási tippek:
- Egy légmentesen zárható edényben több hétig eláll a gyurma.
- Ha kiszáradna, pár csepp víz hozzáadásával ismét gyúrd át.
- Az illatos gyurmához adj hozzá pár csepp illóolajat (például levendulaolajat).
Intelligens gyurma készítése saját kezűleg: így sikerül a varázslatos játék
Az intelligens gyurmát nem csupán formázni lehet, mert úgy nyúlik, mint a rágógumi. Lehet tépni és természetesen gyúrni, továbbá nem szárad ki. Gyártásához szükség van többek közt PVA ragasztóra és kontaktlencse folyadékra. Az intelligens gyurma ragacsos állaga ugyanis a ragasztóban található polivinilalkohol és a kontaktlencsefolyadékban található bórsav reakciójának köszönhető. Sokáig kísérleteztünk, de végül megtaláltuk a legjobb receptet hozzá:
Hozzávalók:
Elkészítés:
- 50 ml átlátszó barkács- vagy univerzális ragasztó
- 1 g szódabikarbóna
- 1 ek. kontaktlencsefolyadék
- Ételfesték vagy csillám
Elkészítés:
- A ragasztót öntsd egy tálba.
- Add hozzá a szódabikarbónát, majd alaposan keverd össze.
- Ezután öntsd hozzá az ételszínezéket vagy a csillámot.
- Szépen lassan öntsd hozzá a kontaktlencsefolyadékot, és a kezeddel addig gyúrd, amíg egy nyújtható gyurmát nem kapsz.
Nem mindegyik ragasztó ugyanolyan, ahogy a kontaktlencsefolyadékok között is van különbség. A mennyiségek épp emiatt változhatnak. Ha több szódabikarbónát adsz hozzá, akkor szilárdabb lesz a gyurma, míg kevesebb esetén nyálkásabb lesz. Pár csepp kontaktlencsefolyadék javíthat az állagán, ha túl ragacsos.
Megjegyzés: A mi gyurma receptjeink nem ehetők, azonban teljesen ártalmatlanok a gyerekek kezére és szemére nézve. Mindössze az olyan, interneten keringő receptek esetében kell vigyázni, melyek mosószert tartalmaznak. Mosószer sose kerüljön a gyerekek kezébe, ugyanis irritálhatja a bőrt és a szemet!