Szakértőnk, Mag. Dr. Barbara Holstein a bécsi SIPCAN Intézmény táplálkozástudományi szakembere pontosan tudja, hogy miért annyira egészséges a szezámmag.

Erőmag: 6 ok, hogy miért annyira egészséges a szezámmag

1. Erősíti a csontokat

Rendkívül magas kalcium tartalmának (100 grammban kb. 600-700 mg van) köszönhetően a szezámmag erősíti a csontokat. Ezen kívül rengeteg olyan fehérje és más, esszenciális aminosav (jelige: fehérjében gazdag étkezés) található meg benne, melyeket a tested nem tud magától előállítani.

Szerkesztőségi tipp: Tudd meg, hogyan tudod megelőzni a csontritkulást.

2. Védi a szívet

Mivel a szezámmagnak nem csupán antioxidáns hatása van, hanem a benne rejlő linolsavnak hála csökkenti a koleszterinszintet és szabályozza a vérzsírszintet, pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, az erekre, illetve a vérnyomást is képes mérsékelni.

3. Ápolja a bőrt

A szezámmagolaj tökéletesen alkalmas masszázsolajnak, ugyanis könnyen bejut a bőrbe. Fitoszterol- és linolsav tartalmának köszönhetően ideális választás a sápadt és száraz bőr ápolására.

4. Kellemes édes íze van

A tahini, ami őrölt szezámmagokból készült paszta, jelenleg a vegán étkezés egyik legkedveltebb eleme. Némi citrommal, vízzel és sóval ízletes szószt készíthetsz belőle, ami például tökéletesen kiegészíti a sült zöldségeket. A szezámolaj még ízletesebbé varázsolja az orientális ételeket.

5. Támogatja az emésztést

A hámozatlan szezámmagban rengeteg a rost, ami segíti az egészséges emésztést. Az ajánlott napi mennyiség belőle kb. 2 evőkanálnyi vagy 30 gramm.

6. Sokoldalú

A közismert aranysárga szezámmagon kívül létezik belőle világosbézs és fekete is. Utóbbi a szezámmag ősi változata, aminek jelentősen aromásabb az íze, továbbá több benne a tápanyag is. Amennyiben a szezámmagot – mindegy, hogy melyik színűt – meghámozzák, fehér lesz, az íze pedig édesebb.


Nézz körül a dm Online Shopban, és válogass a szezámmagos termékek között: