6 ok, miért egészséges a szezámmag
Egy mag, aminek történelme van: a szezámmag az első olyan olajnövény, amit célzottan termesztettek. Sőt, már a pompeji ásatásokon is találtak a régészek szezámmagot. Ez nem csoda, hiszen a szezámmag nem csupán nagyon ízletes, hanem rendkívül egészséges is. Szakértőnk felsorol 6 okot, hogy miért érdemes a szezámmagot beiktatnod az étkezésedbe.
Szakértőnk, Mag. Dr. Barbara Holstein a bécsi SIPCAN Intézmény táplálkozástudományi szakembere pontosan tudja, hogy miért annyira egészséges a szezámmag.
Erőmag: 6 ok, hogy miért annyira egészséges a szezámmag
1. Erősíti a csontokat
Rendkívül magas kalcium tartalmának (100 grammban kb. 600-700 mg van) köszönhetően a szezámmag erősíti a csontokat. Ezen kívül rengeteg olyan fehérje és más, esszenciális aminosav (jelige: fehérjében gazdag étkezés) található meg benne, melyeket a tested nem tud magától előállítani.
Szerkesztőségi tipp: Tudd meg, hogyan tudod megelőzni a csontritkulást.
2. Védi a szívet
Mivel a szezámmagnak nem csupán antioxidáns hatása van, hanem a benne rejlő linolsavnak hála csökkenti a koleszterinszintet és szabályozza a vérzsírszintet, pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, az erekre, illetve a vérnyomást is képes mérsékelni.
3. Ápolja a bőrt
A szezámmagolaj tökéletesen alkalmas masszázsolajnak, ugyanis könnyen bejut a bőrbe. Fitoszterol- és linolsav tartalmának köszönhetően ideális választás a sápadt és száraz bőr ápolására.
4. Kellemes édes íze van
A tahini, ami őrölt szezámmagokból készült paszta, jelenleg a vegán étkezés egyik legkedveltebb eleme. Némi citrommal, vízzel és sóval ízletes szószt készíthetsz belőle, ami például tökéletesen kiegészíti a sült zöldségeket. A szezámolaj még ízletesebbé varázsolja az orientális ételeket.
5. Támogatja az emésztést
A hámozatlan szezámmagban rengeteg a rost, ami segíti az egészséges emésztést. Az ajánlott napi mennyiség belőle kb. 2 evőkanálnyi vagy 30 gramm.