A Veganuár 3 kedvenc fogása
Most mutatunk négy olyan ételt, ami még a húsevők kedvét is meghozza a teljesítéséhez.
Krémes szósz tejtermék nélkül? Igen, lehetséges! A titok a fehérbab, a citromlé és az élesztő megfelelő keveréke. Sokan nem tudják, de a fehérbab tökéletesen alkalmas arra, hogy sűrű és fehérjegazdag mártást készíts belőle. A citromlétől világosabb és ízletesebb lesz, az olívaolaj pedig kiadósabbá varázsolja. Az élesztő mennyei sajtszerű aromát kölcsönöz a végeredménynek, amit fokhagymával lehet tovább fokozni. A mártás zöldség alaplével hígítható ízlés szerint.
Négy adaghoz nincs más dolgod tehát, mint összeturmixolni másfél bögrényi lecsöpögtetett és átmosott konzerv fehérbabot, negyed bögrényi zöldség alaplevet, 3 evőkanál friss citromlevet, 2 evőkanál olívaolajat, negyed bögrényi porélesztőt, egy gerezd fokhagymát, negyed teáskanálnyi hagymaport, fél teáskanálnyi tengeri sót, illetve némi frissen őrölt feketeborsot. Készítheted olajban dinsztelt hagymával is. Tetszés szerinti vegán tésztával tálalhatod, ráadásul tetszőleges zöldségekkel – például brokkolival – gazdagíthatod.
Tejszínes vegán tészta
Krémes szósz tejtermék nélkül? Igen, lehetséges! A titok a fehérbab, a citromlé és az élesztő megfelelő keveréke. Sokan nem tudják, de a fehérbab tökéletesen alkalmas arra, hogy sűrű és fehérjegazdag mártást készíts belőle. A citromlétől világosabb és ízletesebb lesz, az olívaolaj pedig kiadósabbá varázsolja. Az élesztő mennyei sajtszerű aromát kölcsönöz a végeredménynek, amit fokhagymával lehet tovább fokozni. A mártás zöldség alaplével hígítható ízlés szerint.
Négy adaghoz nincs más dolgod tehát, mint összeturmixolni másfél bögrényi lecsöpögtetett és átmosott konzerv fehérbabot, negyed bögrényi zöldség alaplevet, 3 evőkanál friss citromlevet, 2 evőkanál olívaolajat, negyed bögrényi porélesztőt, egy gerezd fokhagymát, negyed teáskanálnyi hagymaport, fél teáskanálnyi tengeri sót, illetve némi frissen őrölt feketeborsot. Készítheted olajban dinsztelt hagymával is. Tetszés szerinti vegán tésztával tálalhatod, ráadásul tetszőleges zöldségekkel – például brokkolival – gazdagíthatod.
Vegán bolognai spagetti
Két evőkanál hevített olajban süss egy fél felkockázott vöröshagymát és egy közepes répát addig, amíg puhulni nem kezd (nagyjából 3 percig). Sóval és borssal ízesítheted, mielőtt hozzáadod a négy bögrényi aprított gombát, és így sütöd még 8 percig, míg teljesen meg nem puhul.
Ekkor keverheted bele a fél bögrényi aprított rozmaringot, hogy a serpenyő egyik félére igazítsd az egészet, és helyet csinálj a fél bögrényi aprított mogyorónak, ami fél perces pirítást igényel, utána összekavarhatod az egészet. Jöhet bele a 2 gerezd fokhagyma, egy evőkanál balzsamecet (esetleg tamari szósz is), aztán a nagyobbacska sült paradicsom, másfél bögrényi lecsöpögtetett és átmosott konzerv lencse, egy evőkanál szárított zsálya és egy bögrényi felezett koktélparadicsom.
Kis hőfokon párold az egészet 20-30 percig, amíg be nem sűrűsödik a szósz. Ízlés szerint fűszerezheted, és al dentére főzött vegán tésztával tálalhatod – friss bazsalikommal, fenyőmaggal és chilipehellyel díszítve.
Vegán mogyoróvajas keksz
Kezdheted a sütő előmelegítésével 180 Celsius-fokra, és azzal, hogy kibéleled a tepsit sütőpapírral. Egy kis tálban keverj össze az evőkanálnyi őrölt lenmagot 3 evőkanálnyi vízzel, és hagyd állni 5 percig, hogy besűrűsödjön. Egy közepes tálban keverj össze másfél bögre lisztet, fél teáskanál szódabikarbónát és ugyanannyi tengeri sót. Egy nagy tálba pedig jöhet a fél bögre puha kókuszzsír, ugyanannyi nádcukor és barnacukor, háromnegyed bögre krémes mogyoróvaj és egy teáskanál vanília kivonat. A nagy tál tartalmához keverd alaposan a lenmagot. Ezután a nedves és a száraz hozzávalók összegyúrásával megkapod a süteménytésztát, amit félórát érdemes pihentetned a hűtőben.
Utána golyókat formázhatsz belőle, amiket a tenyereddel szétlapítva máris megvannak a kis kekszek. Ha túl sűrű a tészta, evőkanalanként adagolhatsz hozzá vizet, amíg tökéletes állagú nem lesz. 12-13 percig érdemes sütni, aztán a sütőből kivéve még 10 percig otthagyni a sütőpapíron.