Active Beauty
Aszalás házilag
Szöveg:
olvasási idő: min
Tervszerű szárítás

Aszalás házilag

Az aszalás az egyik legegészségesebb és legkíméletesebb mód arra, ha tartósítani szeretnél gyümölcsöket, fűszereket és zöldségeket. És a legjobb benne, hogy akár magad is megcsinálhatod. Mutatjuk is, hogyan.

Az aszalás egy lassú folyamat, amelynek célja, hogy elpárologjon a gyümölcsből a víztartalom. Annak hála ugyanis, hogy kiszárad, sokáig eláll. Ehhez választhatjuk az ősi technikát, a napot, de akár sütőben is tökéletesen véghezvihető a folyamat. Előbbi egy jóval lassúbb procedúra, akár több napig is eltarthat, feltéve, hogy végig jó meleg napsugarak érik a gyümölcsöket és zöldségeket. Utóbbi viszont egy kényelmesebb megoldás. Ennek lépéseit mutatjuk most be.

Aszalás sütőben

Ahhoz, hogy minél több vitamin megmaradjon a gyümölcsökben és zöldségekben, 40-50 Celsius-fokon érdemes aszalni őket. Ha pedig nem szeretnél túl sokat várni a finomságok elkészülésére, akkor a légkeveréses funkciót használd. Az állandó levegőáramlásnak köszönhetően a kicsi és vékony szeletek már pár óra alatt kiszáradnak. Annak érdekében pedig, hogy a keletkező gőz távozni tudjon a sütőből – és ezzel a benti klíma ideális legyen – résnyire hagyd nyitva a készülék ajtaját. Ha biztosra mennél, és kitámasztanád, használhatsz hozzá például fakanalat.

Az aszalni kívánt alapanyagok előkészítése

A tökéletes végeredmény érdekében, az alábbiakra kell odafigyelned:
  • A gyümölcsök és zöldségek ne legyenek vizesek.
  • Hibás, nem ép élelmiszereket ne aszalj!
  • A fűszereket és a bogyós gyümölcsöket egyben aszald, a zöldségeket és másfajta gyümölcsöket pedig szeleteld fel.
  • A nagyon lédús gyümölcs- és zöldségdarabokat az aszalást megelőzően egy papírtörlővel töröld szárazra, és a sütőben tedd legalulra.
  • Fajták szerint csoportosíts, hogy a már elkészült aszalványokat könnyedén ki tudd venni a sütőből.
  • A szeleteket és az egész gyümölcsöket némi távolságot tartva tedd egymás mellé.
  • A már kész aszalványokat egy légmentesen zárható üvegben tárold.
Mennyi ideig tart az aszalás?

Az aszalás időtartama számos tényezőtől függ – ilyen például a gyümölcs vagy zöldség nedvességtartama vagy annak mérete. Következzen a legkedveltebb gyümölcsök aszalási ideje 50 Celsius-fokon:
  • Szeletelt alma: 7-10 óra
  • Felezett sárgabarack: 10-15 óra
  • Szeletelt körte: 10-12 óra
  • Felezett eper: 5-8 óra
  • Felezett füge: 10-14 óra
  • Szeletelt kivi: 8-10 óra
  • Felezett cseresznye: 11-13 óra
  • Szeletelt mangó: 6-8 óra
  • Áfonya: 24-36 óra
  • Málna: 12-16 óra
  • Szeletelt banán: 10-12 óra
A zöldségek aszalása során kevesebb türelemre lesz szükséged:
  • Szeletelt paradicsom: 4-6 óra
  • Szeletelt padlizsán: 4-8 óra
  • Brokkoli rózsák: 12-15 óra
  • Szeletelt répa: 4-5 óra
  • Felezett csiperkegomba: 3-7 óra
Ugyan egy kicsit magasabb hőfokkal rövidíthetsz az aszalási időn, de ezáltal csökken az adott aszalvány tápanyagtartalma is. Tehát: ha teheted, inkább légy türelmes, cserébe biztos lehetsz abban, hogy sok vitamin megmarad a gyümölcsökben és zöldségekben.
x
Sajnáljuk, de nem találtunk találatokat a keresésére. Kérjük, próbálkozzon más keresési kifejezésekkel.