Aszalás házilag
Az aszalás az egyik legegészségesebb és legkíméletesebb mód arra, ha tartósítani szeretnél gyümölcsöket, fűszereket és zöldségeket. És a legjobb benne, hogy akár magad is megcsinálhatod. Mutatjuk is, hogyan.
Az aszalás egy lassú folyamat, amelynek célja, hogy elpárologjon a gyümölcsből a víztartalom. Annak hála ugyanis, hogy kiszárad, sokáig eláll. Ehhez választhatjuk az ősi technikát, a napot, de akár sütőben is tökéletesen véghezvihető a folyamat. Előbbi egy jóval lassúbb procedúra, akár több napig is eltarthat, feltéve, hogy végig jó meleg napsugarak érik a gyümölcsöket és zöldségeket. Utóbbi viszont egy kényelmesebb megoldás. Ennek lépéseit mutatjuk most be.
Aszalás sütőben
Ahhoz, hogy minél több vitamin megmaradjon a gyümölcsökben és zöldségekben, 40-50 Celsius-fokon érdemes aszalni őket. Ha pedig nem szeretnél túl sokat várni a finomságok elkészülésére, akkor a légkeveréses funkciót használd. Az állandó levegőáramlásnak köszönhetően a kicsi és vékony szeletek már pár óra alatt kiszáradnak. Annak érdekében pedig, hogy a keletkező gőz távozni tudjon a sütőből – és ezzel a benti klíma ideális legyen – résnyire hagyd nyitva a készülék ajtaját. Ha biztosra mennél, és kitámasztanád, használhatsz hozzá például fakanalat.
Az aszalás egy lassú folyamat, amelynek célja, hogy elpárologjon a gyümölcsből a víztartalom. Annak hála ugyanis, hogy kiszárad, sokáig eláll. Ehhez választhatjuk az ősi technikát, a napot, de akár sütőben is tökéletesen véghezvihető a folyamat. Előbbi egy jóval lassúbb procedúra, akár több napig is eltarthat, feltéve, hogy végig jó meleg napsugarak érik a gyümölcsöket és zöldségeket. Utóbbi viszont egy kényelmesebb megoldás. Ennek lépéseit mutatjuk most be.
Aszalás sütőben
Ahhoz, hogy minél több vitamin megmaradjon a gyümölcsökben és zöldségekben, 40-50 Celsius-fokon érdemes aszalni őket. Ha pedig nem szeretnél túl sokat várni a finomságok elkészülésére, akkor a légkeveréses funkciót használd. Az állandó levegőáramlásnak köszönhetően a kicsi és vékony szeletek már pár óra alatt kiszáradnak. Annak érdekében pedig, hogy a keletkező gőz távozni tudjon a sütőből – és ezzel a benti klíma ideális legyen – résnyire hagyd nyitva a készülék ajtaját. Ha biztosra mennél, és kitámasztanád, használhatsz hozzá például fakanalat.
Az aszalni kívánt alapanyagok előkészítése
A tökéletes végeredmény érdekében, az alábbiakra kell odafigyelned:
Az aszalás időtartama számos tényezőtől függ – ilyen például a gyümölcs vagy zöldség nedvességtartama vagy annak mérete. Következzen a legkedveltebb gyümölcsök aszalási ideje 50 Celsius-fokon:
A tökéletes végeredmény érdekében, az alábbiakra kell odafigyelned:
- A gyümölcsök és zöldségek ne legyenek vizesek.
- Hibás, nem ép élelmiszereket ne aszalj!
- A fűszereket és a bogyós gyümölcsöket egyben aszald, a zöldségeket és másfajta gyümölcsöket pedig szeleteld fel.
- A nagyon lédús gyümölcs- és zöldségdarabokat az aszalást megelőzően egy papírtörlővel töröld szárazra, és a sütőben tedd legalulra.
- Fajták szerint csoportosíts, hogy a már elkészült aszalványokat könnyedén ki tudd venni a sütőből.
- A szeleteket és az egész gyümölcsöket némi távolságot tartva tedd egymás mellé.
- A már kész aszalványokat egy légmentesen zárható üvegben tárold.
Az aszalás időtartama számos tényezőtől függ – ilyen például a gyümölcs vagy zöldség nedvességtartama vagy annak mérete. Következzen a legkedveltebb gyümölcsök aszalási ideje 50 Celsius-fokon:
- Szeletelt alma: 7-10 óra
- Felezett sárgabarack: 10-15 óra
- Szeletelt körte: 10-12 óra
- Felezett eper: 5-8 óra
- Felezett füge: 10-14 óra
- Szeletelt kivi: 8-10 óra
- Felezett cseresznye: 11-13 óra
- Szeletelt mangó: 6-8 óra
- Áfonya: 24-36 óra
- Málna: 12-16 óra
- Szeletelt banán: 10-12 óra
- Szeletelt paradicsom: 4-6 óra
- Szeletelt padlizsán: 4-8 óra
- Brokkoli rózsák: 12-15 óra
- Szeletelt répa: 4-5 óra
- Felezett csiperkegomba: 3-7 óra