Active Beauty
Ezért érdemes csírákat enni
Szöveg:
olvasási idő: min
Aprók és zöldek

Ezért érdemes csírákat enni

Míg korábban főleg a vegán és vegetáriánus étrendet követők ettek előszeretettel csírákat, addig az utóbbi időben egyre többen fogyasztják ezeket. Ez nem is csoda, hiszen ízükön kívül az is mellettük szól, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak különféle vitaminokat, enzimeket és ásványi anyagokat.

Mi is az a csíra?
Ha hosszú ideig magokat vízben áztatsz, majd ezeket kettőtől hét napig csíráztatod, akkor végeredményként csírákat kapsz. Ezek ekkor kb. 2-5 centiméteresek. A legnépszerűbben közé soroljuk a szójabab, a lencse, a zöldborsó, a zab, a quinoa, a brokkoli, a retek, a tökmag és a napraforgómag csíráit. Mindegyiket fogyaszd nyersen, azaz keverd hozzá salátákhoz, levesekhez, turmixokba vagy müzlibe.

Gazdag belső
A csírák főleg B1- és B2-vitamint, fehérjéket, niacint, folsavat, foszfort, mangánt, C-, E- és K-vitamint tartalmaznak, és ezekből sokkal több található meg bennük, mint a kifejlett növényben. Ezen kívül magas a rosttartalmuk, ezáltal jótékony hatással vannak az emésztésre. Így például segítik a széklet képződését és annak végighaladását a belekben, továbbá megakadályozzák a székrekedés kialakulását.
Másik nagy előnyük, hogy a csírázás során fitinsav bontódik le, ami gátolja a szervezetben az ásványi anyagok felszívódását. Ennek hála sokkal jobban fel tudod ezeket dolgozni, ha nem magokkal juttatod be őket.

A pozitív tulajdonságoknak azonban még nem értünk a végére. Amellett, hogy a csírák kalóriaszegények, még a szívre is jótékony hatással vannak. Ennek oka, hogy növelik a jó koleszterin, vagyis a HDL-koleszterin szintjét, míg a rosszét csökkenti. Utóbbi érelmeszesedést okozhat, ezáltal kedvezően hat a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulására. Ezzel szemben a HDL eltávolítja ezeket a vérből.

Vigyázat!
Számos pozitív tulajdonságuk ellenére azért azt is meg kell említeni, hogy a nyers csírákban akár káros baktériumok is lehetnek. Ezek pedig akár ételmérgezést is okozhatnak. Ennek elkerülése érdekében csak olyan helyen vásárolj csírákat, ahol biztos vagy abban, hogy megfelelően tárolták ezeket. Vásárlás után te is mindig a hűtőszekrénybe tedd a csírákat! Ha pedig a boltban úgy látod, hogy enyhén nyálkásak, esetleg rossz a szaguk, akkor inkább hagyd ott őket.
x
Sajnáljuk, de nem találtunk találatokat a keresésére. Kérjük, próbálkozzon más keresési kifejezésekkel.