Fagyasztott joghurt házilag: így készítheted el otthon a frissítő finomságot
A frozen yogurt alapreceptje
Hozzávalók 4 adaghoz:- 800 g natúr joghurt, görög joghurt vagy skyr
- 100 g porcukor (vagy hasonló mennyiségű cukorhelyettesítő)
- 150 ml tej vagy tejszín
- 1 tk. dmBio Bourbon vanília
- Toppingok ízlés szerint (gyümölcsök, kekszek, édességek, fagyiszószok, diófélék…)
A joghurtot keverd krémesre a tejjel, és fokozatosan adagold hozzá a cukrot, valamint a vaníliát. Ha tejszínnel szeretnéd elkészíteni, akkor azt külön verd fel, majd a habot keverd a joghurthoz. A legegyszerűbben természetesen fagylaltgéppel készítheted el a desszertet, de anélkül is tökéletes lesz a végeredmény. Ha gép nélkül kevered, tedd a masszát néhány órára a fagyasztóba, és 20-30 percenként egy villával vagy egy botmixerrel keverd meg, hogy ne képződjenek benne jégkristályok, és a fagylalt kellemesen krémes állagú maradjon. Szórd meg a fagyasztott joghurtot a kiválasztott toppinggal, és azonnal fogyaszd el, mert gyorsan olvad, és nem alkalmas arra, hogy hosszú ideig a fagyasztóban tárold.
A legjobb froyo variációk
Unod már az egyszerű frozen yogurtot? Íme néhány inspiráció, ha vinnél bele egy kis csavart:
1. Áfonyás-kókuszos frozen yogurt
A joghurtos masszába keverj fagyasztott áfonyát. Ha szereted az intenzív kókuszízt, akkor adj a fagyialaphoz némi kókuszreszeléket is, valamint még a tetejét is megszórhatod kókuszchipsszel – de akár friss áfonyaszemekkel is.
Tipp: Néhány csepp limelével megbolondítva ez a frozen yogurt igazán frissítő desszertté válik.
2. Erdei gyümölcsös-mézes frozen yogurt
A fagyos desszert erdei gyümölcsös változata nagyon egyszerűen elkészíthető – és rendkívül finom. A fagyasztott gyümölcsöket egyszerűen csak turmixold össze az alap hozzávalókkal. Ez a froyo-variáció különösen finom mézzel vagy épp cukorhelyettesítő szirupokkal (pl.: datolya, agavé) édesítve. Ha a kevésbé édes desszerteket kedveled, akkor egyszerűen csak csökkentsd az alapreceptben leírt cukormennyiséget.
3. Almás-fahéjas frozen yogurt
Ehhez a fagyasztott joghurt desszerthez először is darabold fel az almákat, és vízben vagy fahéjas almalében párold meg őket, majd pedig hagyd teljesen kihűlni. A hideg párolt almát turmixold bele a joghurtos alapba, és fagyaszd ki az alapreceptben foglaltak szerint. Tipp: az extra ízélményért adj hozzá 1-2 kanál dmBio almavelőt is, amely 100%-ban zamatos német almákból készült!
4. Extra frissítő citromfüves fagyasztott joghurt
Ez a kreáció különösen jól fog esni a forró nyári napokon! Vágd fel a friss citromfűleveleket nagyobb darabokra, és turmixold össze egy kevés sziruppal (pl.: rizs). Ezt követően a citromfüves szirupot keverd ki a joghurttal – és már mehet is a fagyasztóba.