Húsvéti brunch tudatosan: 2 vegetáriánus recept
Bárányból, csirkéből és borjúból készült ünnepi fogások helyett az idei húsvétra vegetáriánus brunch menüajánlattal készültünk. A böjt után végre újra jókat lakmározhatunk.
A két vegetáriánus receptötlet teljes mértékben megfelel a tudatos, egészséges táplálkozás követelményeinek, mégis könnyen a húsvéti brunch-asztal kedvenceivé válhatnak.
Köles-túrófelfújt a húsvéti brunchhoz
Elkészítési idő: kb. 20 perc plusz 45 perc sütési időHozzávalók egy nagy sütőtálhoz:
- 140 g köles
- 400 ml mandulaital
- 50 g mandula
- 2 ek. méz
- 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
- 3 körte
- 1 kg zsírszegény túró
- 5 tojás
- 1 ek. fahéj
- ½ tk. szegfűbors
- ½ tk. szerecsendió
- 1 csipet kardamom
- 1 csipet őrölt gyömbér
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Öntsük a kölest, a mandulatejet és a vaníliás cukrot egy edénybe. Forraljuk fel, és főzzük közepes lángon 10 percig. Szűrjük le, és hagyjuk valamelyest kihűlni.
- Válasszuk szét a tojásokat. A tojások sárgáját verjük a mézzel habosra egy robotgép segítségével. Adjuk hozzá a fahéjat, a szegfűborsot, a kardamomot, a gyömbért, a szegfűszeget és a szerecsendiót, és keverjük jól össze őket. Ezt követően adjuk a tojásos-fűszeres keverékhez a túrót és a kölest is.
- Verjük keményre a tojásfehérjét, és keverjük óvatosan a masszához. Öntsük a tésztát egy nagy sütőformába. A körtét vágjuk vastagabb szeletekre, és rakosgassuk a tészta tetejére. Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük 45 percig.
- Vágjuk apróra a mandulát, és szúrjuk meg vele a felfújtat, és a legjobb, ha még melegen elfogyasztjuk.
Tipp: Ha le szeretnéd foglalni a gyerekeket a sütés idejére, akkor tetszeni fog az „Húsvéti dekoráció: 2 x tojásdoboz kreatív újrahasznosítás” ötletünk.
Vegetáriánus húsvéti roládok a húsvéti brunchhoz
Elkészítési idő: 80 percHozzávalók 4 személyre:
- 300 g basmati rizs
- 2 ek. sütőolaj
- 300 ml zöldségleves (élesztőmentes)
- 150 g zab főzőkrém (esetleg szója főzőkrém)
- 1 kápia paprika
- 200 g champignon gomba
- 1 fej káposzta
- 2 hagyma
- 200 g gouda
- 2 tojás
- 1 ek. keményítő
- 1 csomó metélőhagyma
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- konyhai spárga
Elkészítés:
- Főzzük meg a rizst. Mossuk meg a paprikát, és vágjuk kis kockákra. A gombát szárazon törölgessük tisztára, majd vágjuk nagyobb darabokra. Reszeljük le a gouda sajtot. Mossuk meg a metélőhagymát, itassuk le róla a vizet, és vágjuk apróra. 2 evőkanállal tegyünk félre belőle.
- Keverjük össze a paprikakockákat, a gombát és a reszelt goudát a rizzsel és a tojásokkal. Ízesítsük sóval és borssal. Tépjünk le 8 nagy levelet a káposztáról, mossuk meg, itassuk le róluk a vizet, és kb. 5 percig blansírozzuk forrásban lévő, sós vízben. Jól csepegtessük le, és a vastag hártyáikat vágjuk laposra.
- Oszlassuk el a leveleken a rizses tölteléket. Hajtsuk rá a káposztalevelek széleit, majd tekerjük fel a tekercseket, és kössük át a konyhai spárgával.
- Vágjuk apróra a hagymát. Hevítsük fel az olajat, és a tekercsek minden oldalát pirítsuk meg benne. Adjuk hozzá a hagymát, és süssük a tekercsekkel együtt. Öntsük fel a zöldségalaplével, és adjuk hozzá a főzőkrémet. Lefedve közepes lángon, körülbelül 15 percig pároljuk. Ezt követően vegyük ki a szószból a tekercseket, és tartsuk melegen.
- A szósz besűrítéséhez keverjük össze a keményítőt 2 ek. vízzel, adjuk a szószhoz, és forraljuk fel. Sóval, borssal ízesítsük.
- Végezetül tegyük vissza a roládokat a szószba, és szórjuk meg az elkészült ételt a maradék metélőhagymával.
Tudtad, hogy a húsvétot minden osztrák tartományban egy kicsit másképp ünneplik? Erről a kilenc húsvéti szokásról mesélhetsz a szeretteidnek a húsvéti asztalnál.