Két isteni omlós sütemény recept: egy hagyományos és egy vegán csokoládés
Ezek az illatok! Bemutatunk egy örök klasszikust: az omlós süteményt. Dekoratív, vajas és omlós. Következzen hozzá egy hagyományos és egy vegán recept.
Tartalomjegyzék
- A hagyományos változat receptje: omlós sütemény
- Hozzávalók kb. 35-40 darabhoz:
- Az omlós sütemény elkészítése
- Növényi alternatíva: vegán omlós sütemény étcsokoládéval
- Hozzávalók kb. 45-50 darabhoz:
- A vegán omlós sütemény elkészítése
- Tippek a sütéshez
- Omlós sütemény nyomózsák nélkül
- Tárolás
- Ha nem úgy sikerül a sütemény: így mentheted meg az omlós süteményt
- Az omlós sütemény szétfolyik
- Az omlós sütemény morzsolódik
A hagyományos változat receptje: omlós sütemény
Hozzávalók kb. 35-40 darabhoz:
- 250 g vaj, szobahőmérsékletű
- 100 g porcukor
- 1 csomag dmBio Bourbon vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 300 g dmBio fehér tönkölybúzaliszt (630)
- ½ tk. dmBio borkő sütőpor
- 50 g étkezési keményítő
Az omlós sütemény elkészítése
1. A tepsi előkészítése és a tészta elkészítése
A tepsit béleld ki sütőpapírral. A vajat tedd egy tálba, majd egy kézi mixerrel verd krémesre. Ezután add hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a tojást, majd alaposan keverd össze. Szórd a lisztbe a sütőport és az étkezési keményítőt, majd apránként keverd hozzá a vajas-tojásos krémhez.
2. Kekszek kinyomása és hűtése
Az elkészült tésztát tedd bele egy nyomózsákba, annak a végére helyezd rá a csillagos fejet, és nyomj kb. 5 cm átmérőjű kicsi köröket a sütőpapírra. Ha megtelt a tepsi, akkor 3 percre tedd egy hűvös helyre, akár a hűtőbe, így biztosan megmarad a formájuk.
3. Sütő előmelegítése és a sütemény megsütése
A sütőt alsó és felső sütésen melegítsd elő 180 Celsius-fokra. A lehűtött kekszeket tedd a középső sínre, és kb. 10 perc alatt süsd őket készre. Ezután tedd mindegyiket egy rácsra, és várd meg, hogy kihűljenek.
Növényi alternatíva: vegán omlós sütemény étcsokoládéval
Hozzávalók kb. 45-50 darabhoz:
- 240 g dmBio fehér tönkölybúzaliszt (630)
- 90 g dmBio őrölt mandula
- 50 g étkezési keményítő
- 80 g porcukor
- 1 tk. reszelt bio citromhéj
- 1 csipet só
- 1 tk. dmBio őrölt Bourbon vanília
- 240 g növényi vaj, szobahőmérsékletű
- 3 ek. növényi ital (dmBio natúr rizsital vagy mandulaital)
- 150 g étcsokoládé bevonómassza, vegán
A vegán omlós sütemény elkészítése
1. Tészta elkészítése és hűtése
A lisztet, a mandulát, az étkezési keményítőt, a porcukrot, a reszelt citromhéjat és a sót keverd össze. A vanília kivonatot, a növényi vajat és a növényi italt add hozzá, és alaposan keverd el. A tésztából formázz egy cipót, amit tekerd be folpackba, és két órára tedd egy hűvös helyre, akár a hűtőszekrénybe.
2. Sütő előmelegítése és a sütemény kinyomása
A sütőt alsó és felső sütésen melegítsd elő 180 Celsius-fokra. Két tepsit bélelj ki sütőpapírral. A tésztát vedd ki a hűtőből, és várj egy keveset, hogy ismét szobahőmérsékletű legyen, ezután egyszer gyúrd át. Egy nyomózsák vagy egy húsdaráló segítségével nyomj a sütőpapírra kb. 5 cm hosszú tésztacsíkokat.
3. Sütés és csokoládéval történő bevonás
A tepsiket egymás után tedd be a sütő középső sínjére, és kb. nyolc perc alatt süsd készre a kekszeket, majd várd meg, hogy teljesen kihűljenek. A bevonómasszát vágd fel kisebb darabokra, és olvaszd meg. A kekszek végeit mártsd bele a csokoládéba, hagyd lecsöpögni, majd tedd egy rácsra, és várd meg, hogy a kekszek teljesen kihűljenek.
Karácsonyi süteménytojás nélkül: kedved támadt további vegán keksz receptek kipróbálásra? Ez a recept pedig még gluténmentes is. A legtöbb karácsonyi süteményben olyan fűszerek vannak, mint az ánizs, a vanília és a fahéj.
Tippek a sütéshez
Omlós sütemény nyomózsák nélkül
Ha nincs nyomózsákod csillagos fejjel, akkor nyugodtan használj egy fagyasztózsákot, de akár sütőpapírból is készíthetsz egyet. Előbbi esetén vágd ki a fagyasztózsák egyik sarkát, és töltsd bele a tésztát. A sütőpapíros változatnál pedig készíts a sütőpapírból egy hegyes tölcsért, aminek szintén vágd le a hegyét. Egyik saját készítésű nyomózsák esetében sem lesznek a süteményen azok a jellegzetes csipkézések, mint a csillag fejű nyomózsák esetén, de ettől függetlenül természetesen ugyanolyan finomak lesznek.
Tárolás
Egy fém tárolódobozban, amit előtte kibéleltél szalvétával, akár három hétig is omlósak maradnak a kekszek.
Ha nem úgy sikerül a sütemény: így mentheted meg az omlós süteményt
Az omlós sütemény szétfolyik
A magas vajtartalom miatt a sütés során szétfolyhat a sütemény. A probléma: túl lágy a tészta. Az ilyen omlós kekszek esetén a következőre kell figyelned: a tésztával gyorsan kell dolgoznod, vagy a feldolgozás előtt érdemes pár percre betenned azt a hűtőszekrénybe. De ügyelj arra is, hogy a tészta ne legyen túl hideg, mert akkor nem tudod rányomni a tepsire.
Az omlós sütemény morzsolódik
Ha a tésztában nem alakulnak ki a kötések, akkor túl kevés folyadékot kap. Profi tipp: némi lágy vaj vagy tej segíthet abban, hogy javuljon az állaga.