Lenmag – szuperélelmiszer a javából
Lenmag: 6 tudnivaló a hazai szuperélelmiszerről
1. Telis-tele van értékes tápanyagokkal
Tudtad, hogy az olajok közül a legmagolaj omega-3-zsírsav koncentrációja a legmagasabb? Ez a zsírsav többek között gyulladásgátló és vérnyomáscsökkentő hatású. Ezenkívül a magok magnéziummal, E-, B1-, B2- és B6-vitaminnal, valamint folsavval is ellátják a szervezetünket. Azonban kéksavat is tartalmaznak, ezért napi két evőkanálnyi mennyiségnél nem szabad többet elfogyasztani belőlük.
2. Ápolja a bőrt
A lenmag lignánokat, ösztrogénhez hasonló hatású növényi eredetű vegyületeket tartalmaz. Ezek segítenek egyensúlyba hozni a hormonháztartást, és serkentik a kollagéntermelődést – így szépítik a bőrünket. Mit szólnál egy lenmagból és vízből kevert házi pakoláshoz? Serkenti a vérkeringést, és összehúzza a kitágult pórusokat.
3. Tisztítja a beleket
A lenmagot székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják: a benne található nyálkaanyagok nagy mennyiségű vizet képesek magukba szívni, és ezzel növelik a béltartalom térfogatát. A benne található olajok segítik a béltartalom továbbjutását és kiürülését. A tört lenmag ebből a szempontból hatásosabb, mint az egész. Fontos: sok folyadékot fogyasszunk mellé!
4. Sokoldalú
A lenmag a gasztronómiában a legkülönbözőbb formában hasznosítható. Egész magként vagy megtörve (müzlibe vagy zabkásába keverve), őrölve (rostdús és szénhidrátszegény lisztként) vagy kisajtolt olajként (kellemesen diós ízű, tökéletes a salátaöntetekhez, viszont vigyázat: ne hevítsük!) – egészéges és finom minden formában.
5. Elejét veszi a falási rohamoknak
Aki hajlamos az étkezések közötti nassolásra, annak érdemes a lenmagot beépítenie az étrendjébe. Hogy működik ez? A magokban található rostanyagok megduzzadnak a gyomorban, és hosszú időre eltelítenek. Ezenkívül a lenmag fogyasztásával a vércukorszint is szabályozható – amivel megelőzhető az, hogy hirtelen ránk törjön az éhség.
6. A kultúránk része
Az emberiség ősi kultúrnövénye, már az ősember is felhasználta a vadlen rostját és magját. A 18. századig a len az egyik legfontosabb textilipari nyersanyagnak számított.