Mediterrán diéta
Friss gyümölcs, zöldség, egészséges zsírok és hal – ezek a mediterrán konyha, illetve diéta fő alkotóelemei. Ha ilyen finomságok fogyasztásával szeretnéd optimalizálni az alakod, akkor bizony sok jóban lesz részed.
Mi a mediterrán diéta?
Ennek az étrendnek az alapját a dél-európai országok – Dél-Franciaország, Olaszország, Görögország – étkezési szokásai adják. Ezek közül is a legfontosabb, hogy ebben a térségben főleg szezonálisan étkeznek, azaz zömében friss zöldségeket, gyümölcsöket, burgonyát, dióféléket, friss halat és jó minőségű olajokat fogyasztanak. Ebből adódóan a mediterrán diétának a titka a kiegyensúlyozott, sokoldalú és egészséges étkezésben rejlik.
Fontos azonban megjegyezni, hogy – nevével ellentétben – a mediterrán diéta szigorúan véve nem egy diéta, sokkal inkább egy étkezési forma. Vagy egy életstílus. Ha eszerint táplálkozol, em kell kalóriákat számolnod, és csak kevés élelmiszerről kell lemondanod. A tányérodon olyan finomságok is helyet kaphatnak, mint a rostban gazdag, friss élelmiszerek, a csirkehús, a hal, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, miközben egy-egy pohár bor is megengedett – sőt, egyenesen üdvözlendő naponta.
Mi a mediterrán diéta?
Ennek az étrendnek az alapját a dél-európai országok – Dél-Franciaország, Olaszország, Görögország – étkezési szokásai adják. Ezek közül is a legfontosabb, hogy ebben a térségben főleg szezonálisan étkeznek, azaz zömében friss zöldségeket, gyümölcsöket, burgonyát, dióféléket, friss halat és jó minőségű olajokat fogyasztanak. Ebből adódóan a mediterrán diétának a titka a kiegyensúlyozott, sokoldalú és egészséges étkezésben rejlik.
Fontos azonban megjegyezni, hogy – nevével ellentétben – a mediterrán diéta szigorúan véve nem egy diéta, sokkal inkább egy étkezési forma. Vagy egy életstílus. Ha eszerint táplálkozol, em kell kalóriákat számolnod, és csak kevés élelmiszerről kell lemondanod. A tányérodon olyan finomságok is helyet kaphatnak, mint a rostban gazdag, friss élelmiszerek, a csirkehús, a hal, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, miközben egy-egy pohár bor is megengedett – sőt, egyenesen üdvözlendő naponta.
Ami rendkívül fontos, hogy figyelmesen egyél! Minden étkezésre szánj időt, ugyanis ennek a diétának a középpontjában a lassú táplálkozás áll.
Azt mindenféleképp tudatosítsd magadban, hogy a mediterrán diéta elsősorban nem a súlyvesztésről szól, sokkal inkább az egészséges és kiegyensúlyozott étkezésről, ami főként a szív- és érrendszert védi. A rostban gazdag étkezés miatt az emésztésedre is jótékony hatással van, emellett csökkenti a koleszterinszinted és a vérzsír mértékét.
A mediterrán diéta jellemző élelmiszerei és fogásai
Az alábbi ételekből bőségesen ehetsz:
Azt mindenféleképp tudatosítsd magadban, hogy a mediterrán diéta elsősorban nem a súlyvesztésről szól, sokkal inkább az egészséges és kiegyensúlyozott étkezésről, ami főként a szív- és érrendszert védi. A rostban gazdag étkezés miatt az emésztésedre is jótékony hatással van, emellett csökkenti a koleszterinszinted és a vérzsír mértékét.
A mediterrán diéta jellemző élelmiszerei és fogásai
Az alábbi ételekből bőségesen ehetsz:
- Friss zöldségek és saláták
- Szezonális gyümölcsök
- Teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek, tészták, rizs és burgonya
- Hüvelyesek – mint például a csicseriborsó és a lencse
- Diófélék (például mandula) és magvak
- Friss vagy szárított fűszerek és fokhagyma
- Sült vagy szárított tengeri halak
- Csirkehús
- Hidegen préselt olívaolaj
- Zsírszegény tejtermékek
- Tojás
- Vörösbor
- Vörös hús (például marha, sertés és bárány)
- Különféle kolbászok
- Búza
- Cukros élelmiszerek