Active Beauty
Mediterrán diéta
Szöveg:
olvasási idő: min
Színes & finom

Mediterrán diéta

Friss gyümölcs, zöldség, egészséges zsírok és hal – ezek a mediterrán konyha, illetve diéta fő alkotóelemei. Ha ilyen finomságok fogyasztásával szeretnéd optimalizálni az alakod, akkor bizony sok jóban lesz részed.

Mi a mediterrán diéta?

Ennek az étrendnek az alapját a dél-európai országok – Dél-Franciaország, Olaszország, Görögország – étkezési szokásai adják. Ezek közül is a legfontosabb, hogy ebben a térségben főleg szezonálisan étkeznek, azaz zömében friss zöldségeket, gyümölcsöket, burgonyát, dióféléket, friss halat és jó minőségű olajokat fogyasztanak. Ebből adódóan a mediterrán diétának a titka a kiegyensúlyozott, sokoldalú és egészséges étkezésben rejlik.

Fontos azonban megjegyezni, hogy – nevével ellentétben – a mediterrán diéta szigorúan véve nem egy diéta, sokkal inkább egy étkezési forma. Vagy egy életstílus. Ha eszerint táplálkozol, em kell kalóriákat számolnod, és csak kevés élelmiszerről kell lemondanod. A tányérodon olyan finomságok is helyet kaphatnak, mint a rostban gazdag, friss élelmiszerek, a csirkehús, a hal, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, miközben egy-egy pohár bor is megengedett – sőt, egyenesen üdvözlendő naponta.
Ami rendkívül fontos, hogy figyelmesen egyél! Minden étkezésre szánj időt, ugyanis ennek a diétának a középpontjában a lassú táplálkozás áll.

Azt mindenféleképp tudatosítsd magadban, hogy a mediterrán diéta elsősorban nem a súlyvesztésről szól, sokkal inkább az egészséges és kiegyensúlyozott étkezésről, ami főként a szív- és érrendszert védi. A rostban gazdag étkezés miatt az emésztésedre is jótékony hatással van, emellett csökkenti a koleszterinszinted és a vérzsír mértékét.

A mediterrán diéta jellemző élelmiszerei és fogásai

Az alábbi ételekből bőségesen ehetsz:
  • Friss zöldségek és saláták
  • Szezonális gyümölcsök
  • Teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek, tészták, rizs és burgonya
  • Hüvelyesek – mint például a csicseriborsó és a lencse
  • Diófélék (például mandula) és magvak
  • Friss vagy szárított fűszerek és fokhagyma
  • Sült vagy szárított tengeri halak
  • Csirkehús
  • Hidegen préselt olívaolaj
Csak mértékkel fogyasztható élelmiszerek:
  • Zsírszegény tejtermékek
  • Tojás
  • Vörösbor
Ritkán fogyasztható élelmiszerek:
  • Vörös hús (például marha, sertés és bárány)
  • Különféle kolbászok
  • Búza
  • Cukros élelmiszerek
x
Sajnáljuk, de nem találtunk találatokat a keresésére. Kérjük, próbálkozzon más keresési kifejezésekkel.