Mood Food: edd magad boldoggá!
Az étkezés boldoggá tesz, ezt mindenki tudja! Olyan élelmiszereket mutatunk be, melyeket mood foodként (hangulatjavító ételként) tartanak számon, ugyanis rendkívül pozitív hatással vannak ránk. Ezen kívül egy olyan receptet is megosztunk, amitől biztosan jókedvűen indul a napod.
Mi az a mood food?
Mood food alatt a kiegyensúlyozott, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, teljes értékű fogásokat értjük. Kutatások is kimutatják, hogy a megfelelő táplálkozás a hangulatunkra ugyanolyan jó hatással van, mint a testünkre. A következőket tartsd szem előtt: minél színesebb, annál jobb. A triptofánban és szénhidrátban gazdag termékek kombinációja a legideálisabb, mint például a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér vagy tészta, a vadrizs, a mogyorófélék és a hüvelyesek.
Mood food – Ezek a legfontosabb tápanyagok
A lazac és a lenolaj rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami segíti a triptofánok eljutását az agyba. A csípős fűszerekben megtalálható kapszaicin támogatja az endorfinok felszabadulását. A B6-, B12-, C- és A-vitamin, továbbá a magnézium, a vas, a cink, a folsav, a szelén, a tiamin és a kálium szintén javítják a hangulatunkat.
Három egészséges „Mood-Booster” hangulatjavító snack
- Bogyós gyümölcsök: Elvesztetted a lendületet, motiválatlan vagy? Ebben az esetben remek választásnak bizonyul az áfonya, az eper és a málna. Mindegyik tartalmaz C-vitamint és antocián nevű antioxidánst is, ami növeli a motivációt és segíti a koncentrációt.
- Dió: Ingerült vagy? Magas B-vitamin és magnézium tartalmának köszönhetően a dió támogatja az idegeket, így sokat segít abban, hogy nyugodtabban vészeld át a hétköznapokat.
- Goji bogyó: Feszült vagy? Az édes-savanyú goji bogyó számos különböző vitamint és másodlagos növényi anyagot tartalmaz, ezáltal serkenti a növekedési hormonok felszabadulását, továbbá növeli a stressz-rezisztenciád.
Három „Mood-Booster” hangulatjavító fűszer télre
- Gyömbér: A benne rejlő illóolajok belülről felmelegítenek, emellett fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásuk is van, továbbá megelőzhető velük a megfázás.
- Chili: Felgyorsítja a vérkeringést, és oldja a feszültséget.
- Fahéj: Élénkít, melegít, és segíti az emésztést.
Három D-vitaminforrás, ami a hideg évszakban is jókedvre derít
- Édesburgonya: A benne található D-vitamintól nem csupán jó kedved lesz, de még az immunrendszer erősítésében is fontos szerepet játszik ősszel és télen egyaránt.
- Avokádó: Az a tény, miszerint a guacamole egy hangulatjavító étel, valószínűleg senkit sem lep meg – vagy mégis?
- Gomba: Nem véletlen, hogy főleg ősszel kezd mindenki gombagyűjtésbe, és készít belőlük finom ételeket. Adj egy esélyt például az őzlábgombának.
Örömteli reggelek: imádjuk ennek a gluténmentes banános amerikai palacsintának a receptjét
Az amerikaiak egyik klasszikus fogása mindig javít a hangulaton. Ez pedig két hozzávalónak köszönhető: a zabpehely segíti a dopamin felszabadulását, ami a boldogsághormonként ismert szerotonin egyik előfutára. A második pedig a banán, amiben rengeteg triptofán található. Utóbbi egy olyan aminosav, ami segíti a szerotonin képzését. Ha pedig mindenki segít a palacsinták elkészítésénél, akkor teljes a boldogság!
Hozzávalók 4 adaghoz
- 150 g zabpehely
- ¼ tk. só
- ½ tk. sütőpor
- 1 csipet fahéj
- 1 tojás
- 250 ml zabital
- ½ tk. vanília kivonat
- 2-3 ek. kókuszolaj
- 2 nagyobb banán
- 500 g natúr joghurt
- Agavészirup
- 4 ek. durvára őrölt pisztácia
A palacsinták elkészítése
- A palacsintákhoz daráld apróra a zabpelyhet. Ezután öntsd egy tálba, és add hozzá a sót, a sütőport és a fahéjat, majd ezeket alaposan keverd össze.
- Ezután add hozzá a felvert tojást, a zabitalt és a vanília kivonatot, majd mindent addig keverj, amíg egy sima tésztát nem kapsz. Hagyd pihenni 10 percig.
- Közepes lángon hevíts fel némi kókuszzsírt egy serpenyőben. Tegyél bele egy merőkanállal a tésztából. Amint buborékok képződnek a tetején, óvatosan fordítsd meg, és süsd további egy percig. Ezután tedd egy tálba, és rakj rá alufóliát. Az összes többi palacsintát ugyanígy készítsd el némi kókuszzsíron.
- A tálaláshoz hámozd meg a banánokat, és szeleteld fel. A palacsintákra tegyél pár banánszeletet, majd helyezz párat egymásra. A tetejét díszítsd joghurttal, csepegtess rá némi agavészirupot, és szórd meg a durvára őrölt pisztáciával.
Táplálkozástudományi és -pszichológiai tanácsadó: Barbara Holstein, Julia Schätzer, sipcan.at