Well-aging receptek: ezektől a cellfoodoktól fiatal és egészséges maradsz
Ma már tudjuk: a well-aging, vagyis az egészséges és békés öregedés, szoros kapcsolatban áll a mindennapi étkezéssel. Azokban a térségekben, ahol feltűnően sokan élnek 100 évnél tovább – az úgynevezett kék zónában –, rendkívül sok a közös vonás. A táplálkozásuk 90-95 százalékban növényi eredetű élelmiszerekre épül.
Az egészségünk és ezzel együtt a nyugodt öregedés szempontjából a kevesebb néha több elve érvényesül, állítják aktuális tanulmányok, amelyek középpontjában a kalóriabevitel áll. Ugyanis már egy minimális (kb. 14 százalékos) kalória-csökkentés is érezhető hatással van az immunrendszerre és a szervezet gyulladásos értékeire.
Az úgynevezett mediterrán konyha is évek óta szóba kerül, ha a mindennapos étkezés pozitív és egészségjavító hatásairól esik szó. „A friss gyógynövények szintén nagy szerepet kapnak, akár teaként, akár salátában” – írja a műsorvezető és táplálkozási szakértő, Andrea Sokol nemrég megjelent „Well Aging” című könyvében.
Most bemutatunk négy hatékony receptet a háromhetes cellfood-kihívásból. Cellfood alatt olyan élelmiszereket értünk, melyek vitaminban gazdagok, rengeteg növényi anyagot, illetve mikro- és makrótápanyagokat tartalmaznak. Ezek mind gluténmentesek, és telis-tele vannak értékes antioxidánsokkal.
Tipp: miért gluténmentesen?
Andrea Sokol a well-aging konyhájában azt javasolja, hogy kerüld a búzát, az árpát, a tönkölyt és a rozst. Ennek oka: ezek a gabonafélék számos gyomor- és bélrendszeri panaszt eredményezhetnek, még akkor is, ha nem vagy érzékeny rájuk. A glutén elhagyásával sok esetben csökkented a kellemetlen felfúvódást, javítod az emésztésed, továbbá összességében sokkal energikusabbnak érezheted magad. Ezen felül a gluténtartalmú élelmiszerek elhagyása pozitív hatással van a bőrödre és a kötőszövetek stabilitására” – mondja a szerző.
Ebéd: green-Power-Cellfood saláta humusszal
Hozzávalók egy adaghoz:
- 2-4 levél mángold
- 2 marék saláta (rukkola, galambbegy, endívia)
- 2-3 paradicsom
- 1 uborka
- 1 vöröshagyma
- 4-5 szár petrezselyem
- 4-5 szár orvosi lestyán
- 3-4 ek. csíra (lucerna, zsázsa vagy lenmag)
- 10 db kékszőlőszem vagy ½ körte
- Almaecet, olívaolaj és némi kősó
Elkészítés:
1. Hozzávalók előkészítéseA mángold leveleket 3-4 percig párold. A maradék leveleket, zöldségeket, fűszereket, csírákat és gyümölcsöket alaposan mosd meg, csöpögtesd le, illetve töröld szárazra. A paradicsomot vágd nyolc darabba. A hagymát hámozd meg és szeleteld fel, a fűszereket aprítsd fel. A szőlőszemeket vágd félbe, illetve darabold fel a körtét.
2. Saláta elkészítése
A párolt mángold leveleket tedd egy tányérra, majd erre helyezd rá a salátaleveleket, a fűszereket, a csírákat és a gyümölcsöket. Ecetből, olajból és sóból készíts öntetet, majd azt öntsd rá a salátára. Az uborkát és a paradicsomot tedd a tányér szélére, vagy egy külön tányérra, hogy könnyebben rá tudd tenni a humuszt.
Humusz recept
Hozzávalók:
- 1 doboz csicseriborsó (265 gramm töltőtömeg)
- 60 g tahini (szezámpaszta)
- 3 gerezd fokhagyma
- ½ tk. római kömény
- ½ tk. kősó
- 1 citrom leve
- 4 ek. olívaolaj
- kb. 40 ml víz
Elkészítés:
A csicseriborsóról öntsd le a levet, és hagyd lecsöpögni. A lecsöpögött levet fogd fel egy tiszta edényben, ugyanis erre szükséged lesz a citrom szorbethez (lásd lent).
Egy turmixgép segítségével pürésíts krémesre minden hozzávalót, és közben kis adagokban adj hozzá annyi vizet, hogy elérd a kívánt állagot.
Well-Aging ebédre vagy vacsorára: ropogós zöldségek hajdinával
Hozzávalók két adaghoz
- 2 mogyoróhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. repceolaj
- 1 tk. hámozott és reszelt gyömbér
- 200 g hajdina
- 600-700 ml zöldségalaplé
- 2 répa
- 3 szár zeller
- 1 kápia paprika
- 3 nagyobb rózsa karfiol
- 3 nagyobb rózsa brokkoli
- némi kősó
- 1 ek. sűrített paradicsom
- 100 zabtej
- frissen őrölt só
- kesudió, szezámmag és aprított petrezselyem
Elkészítés
A mogyoróhagymát és fokhagymát hámozd meg, és vágd fel apró kockákra. Egy nagyobb edénybe tegyél repceolajat, pirítsd a hagymákat üvegesre, és add hozzá a gyömbért. A hajdinát alaposan mosd át, tedd egy edénybe, és állandó kevergetés mellett gyorsan pirítsd meg. Ezután öntsd rá a zöldségalaplevet, és hagyd felforrni. Közepes lángon hagyd kb. 10 percig forrdogálni, de közben mindig keverd meg.
Hámozd meg a répákat, és vágd azokat vékony szeletekre. A maradék zöldséget most meg, és vágd apróra. Ezeket tedd az edénybe a sóval és sűrített paradicsommal együtt, és további 10 percig hagyd forrdogálni. Ezután öntsd hozzá a zabtejet, fűszerezd meg a borssal, kóstold meg, és alaposan keverd meg. Az edényre tedd rá a fedőt, és kis lángon 5-10 percig hagyd dagadni. Vedd le a tűzről, és keverd át. Tálaláshoz szórd meg kesudióval, szezámmal és petrezselyemmel.
Vacsora: ízletes karfiolleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 karfiol
- 4 burgonya
- 1 ek. repceolaj
- 600 ml zöldség alaplé
- némi kősó és frissen őrölt bors
- 1 csipet szerecsendió
A díszítéshez (opcionális)
- 2-3 ek. tökmag és/vagy napraforgómag
- friss aprított petrezselyem, vagy snidling
Elkészítés:
Hámozd meg a hagymát és kockázd fel, majd hámozd meg a fokhagymát és aprítsd fel. A karfiolt mosd meg, és szedd rózsáira. Az olajat hevítsd fel egy nagy edényben, de figyelj arra, hogy ne legyen túl forró. A hagymakockákat kb. 5 percig pirítsd puhára. Add hozzá a fokhagymát, és további 30 percig pirítsd. Ezután add hozzá a korábban feldarabolt burgonyát, és a karfiol kétharmadát, majd pirítsd meg. Öntsd rá a zöldség alaplevet, forrald fel, ezután vedd kisebb lángra alatta a tűzhelyet vagy állítsd lejjebb a főzőlapot, tedd rá a fedőt az edényre, és 15-20 percig hagyd forrdogálni, hogy megpuhuljon a zöldség. Végezetül kóstold meg, és pürésítsd krémesre.
Mindeközben vágd vékony szeletekre a maradék karfiolt. Melegíts fel némi olajat egy serpenyőben, és pirítsd aranybarnára a karfiol szeleteket. Tálaláskor ezekkel díszítsd a levest.
Well-aging desszertre: citromos szorbet
Hozzávalók 8-10 gombóchoz
- ½ csokor menta
- 6 db bio citrom
- 80 g xylit vagy 90-100 g eritrit
- 80 ml vegán bio fehéror
- 2 ek. csicseriborsólé
- némi étcsokoládé (minimum 80 százalékos)
Elkészítés:
Mosd meg a mentát, és töröld szárazra. Egy részét tedd félre a díszítéshez, a maradékot vágd vékony csíkokra. A citromokat mosd meg meleg vízben, és alaposan keféld át. Két citromot facsarj ki, és a megmaradt héjakat tedd a mélyhűtőbe, hogy később ezekbe tudd tálalni a sörbetet. A maradék négy citromról távolítsd el a héj sárga részét. A meghámozott citromokat tedd egy turmixgépbe, és pürésítsd le. A citromhéjat, az édesítőszert és a fehérbort forrald fel, hagyd kihűlni, és szűrd át.
Add hozzá a citrompürét, majd turmixold össze az egészet. A csicseriborsó levét verd fel, és keverd óvatosan a masszához. A citromlevet keverd el a mentával, tedd bele egy dobozba, majd 2-3 órára tedd a mélyhűtőbe. Néha keverd át egy villa segítségével. A sörbetet végül töltsd bele a megfagyott citromhéjba, és további 3-4 órára tedd a fagyasztóba. Tálaláskor díszítsd mentalevelekkel és étcsokoládéval.
Well-Aging – mindig lehetsz fiatal
Andrea Sokol
Kiadó: KNAUR