2 klasszikus karácsonyi süti vegán változata
Tojás és tehéntej nélkül nehezebbnek tűnhet a klasszikus karácsonyi finomságok elkészítése, de minden megoldható egy kis körültekintéssel és leleményességgel!
Tojásmentes, növényi tejes bejglitészta-recepttel is ugyanolyan mennyei finomságot süthetsz. Ahhoz, hogy négy rudat készíts – márpedig jól tudjuk, hogy ennél kevesebbet nem érdemes –, a tésztához fél kiló lisztre, 120 g tisztán növényi margarinra, 100 g kókuszzsírra, 1,5 dl növényi tejre, 1 csomag száraz élesztőre, 50 g porcukorra és egy csipetnyi sóra lesz szükséged.
Először a lisztet keverd össze a cukorral, amihez hozzáadhatod a sót és az élesztőt, hogy aztán belemorzsold a margarint és a kókuszzsírt. Akkor tökéletes a massza állaga, ha morzsalékos. Ezután langyosítsd meg a tejet, és lassanként add hozzá a tésztához, miközben egyneműre gyúrod. Végül négy részre osztva formáld gömbölyűre, és frissentartó fóliába tekerve hagyd egy órát pihenni a hűtőben.
A diós vagy mákos töltelékhez bátran adj rumaromát, fahéjat, illetve reszelt narancs- vagy citromhéjat. Bármelyik hagyományos töltelékrecept jó, csak a tejet cseréld benne növényire. 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben érdemes sütnöd 15 percig, hogy aztán forgatás után még 15-20 percig piruljon 185 Celsius-fokon. Az ekkor esedékes kenéshez növényi tejszín és egy kevés porcukros víz keverékét használhatod tojás helyett, ami pár perc alatt szépen rákaramellizálódik a sütire.
Vegán diós és mákos bejgli
Tojásmentes, növényi tejes bejglitészta-recepttel is ugyanolyan mennyei finomságot süthetsz. Ahhoz, hogy négy rudat készíts – márpedig jól tudjuk, hogy ennél kevesebbet nem érdemes –, a tésztához fél kiló lisztre, 120 g tisztán növényi margarinra, 100 g kókuszzsírra, 1,5 dl növényi tejre, 1 csomag száraz élesztőre, 50 g porcukorra és egy csipetnyi sóra lesz szükséged.
Először a lisztet keverd össze a cukorral, amihez hozzáadhatod a sót és az élesztőt, hogy aztán belemorzsold a margarint és a kókuszzsírt. Akkor tökéletes a massza állaga, ha morzsalékos. Ezután langyosítsd meg a tejet, és lassanként add hozzá a tésztához, miközben egyneműre gyúrod. Végül négy részre osztva formáld gömbölyűre, és frissentartó fóliába tekerve hagyd egy órát pihenni a hűtőben.
A diós vagy mákos töltelékhez bátran adj rumaromát, fahéjat, illetve reszelt narancs- vagy citromhéjat. Bármelyik hagyományos töltelékrecept jó, csak a tejet cseréld benne növényire. 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben érdemes sütnöd 15 percig, hogy aztán forgatás után még 15-20 percig piruljon 185 Celsius-fokon. Az ekkor esedékes kenéshez növényi tejszín és egy kevés porcukros víz keverékét használhatod tojás helyett, ami pár perc alatt szépen rákaramellizálódik a sütire.
Vegán zserbó
A zserbó méltán sokak kedvence. Nem vagy egyedül, ha szívesen ennéd akár egész évben! (Talán a bejglivel sem más a helyzet.)
A vegán zserbótésztához 100 g teljes kiőrlésű liszt, 250 g fehér liszt, fél csomag porélesztő, 200 g növényi margarin, 1 dl víz, 1 teáskanál szódabikarbóna és egy csipetnyi só kell.
A liszteket keverd össze a sóval, az élesztővel és a szódabikarbónával, add hozzá a puha margarint, és miután kézzel összedolgoztad, jöhet a víz. A lényeg, hogy egy nem túl ragacsos gombóc legyen belőle, amit aztán lisztes kézzel átgyúrva hengerré formálhatsz, majd három egyenlő részre oszthatsz. (Érdemes a tepsi méretét szem előtt tartanod a nyújtáskor.)
A tésztarétegek közé kerül a töltekék, amihez 400 g dióra, 700 g baracklekvárra és 250 g cukorra vagy cukorhelyettesítőre lesz szükséged (ez lehet nyírfacukor, eritrit, nádcukor, gyümölcscukor – vagy amit csak szeretnél). 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben nagyjából 35 perc alatt készül el.
Kihűlés után jöhet rá a csokimáz, ami készülhet csokoládé és 1-2 evőkanál olaj vízgőz fölött olvasztott elegyéből, vagy pedig kókuszzsír, édesítőszer és kakaó- vagy karobpor keverékéből.