2 különleges kalácsrecept húsvétra
A húsvéti ünnepi asztal elmaradhatatlan kelléke a kalács, ami amellett, hogy ínycsiklandó fogás, még meseszép dekorációs elemként is szolgál.
Citromos fonott kalács
A fonott kalácshoz remekül illik a citrom aromája. Az elkészítéséhez a következőkre lesz szükséged:
- 500 g liszt (ízlés szerint, lehet például búza vagy tönköly, illetve a jól bevált fehér vagy teljes kiőrlésű keverék is)
- 1 tk. só
- 60 g cukor
- 2 egész tojás (az egyik a tésztájába, a másik a kenéshez)
- 1 tojássárgája
- 200 ml tejszín
- 100 ml tej
- 20 g friss élesztő
- szárított citromhéj vagy bio citrom héja
A langyos tejbe keverj egy teáskanál cukrot és egy kis lisztet, morzsold bele az élesztőt, aztán tedd félre szobahőmérsékleten. Mérd ki a lisztet egy nagyobb keverőtálba (lehetőleg szitálva), és keverd össze a sóval és a cukorral, hogy aztán a közepére vájt mélyedésbe üss egy egész tojást és egy másiknak a sárgáját, majd tett hozzá a tejszínt, a citromhéjat és az élesztős tejet. Fontos, hogy minden szobahőmérsékletű legyen, tehát ne ekkor vedd ki a hűtőből a tojásokat és a tejszínt sem. Gyúrd a masszát homogén labdává – ha túl ragacsos, jöhet hozzá még egy kis liszt, ha pedig túl száraz, akkor egy pici tej. Nagyjából 10-15 perc alatt tudsz belőle könnyen formázható, nem ragacsos tésztát készíteni, amit ossz annyi kisebb golyóra, ahány fonatból szeretnéd készíteni a kalácsot. A golyókat nyújtsd nagyjából 40 cm hosszúra, majd lisztezett táblán jöhet maga a fonás. A kész művet sütőpapírral bélelt tepsiben, 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben 30-40 percig süsd kb. ugyanannyi pihentetés és a tojással való megkenés után.
Rumos-aszalt gyümölcsös kalács
A kalácsrajongók egyik kedvence ez a minden földi jóval megpakolt változat, amihez ezeket szerezd be:
- 300 g liszt
- 50 ml langyos tej + 1 kk. cukor
- 25 g élesztő
- 50 ml rum (vagy annak megfelelő aroma)
- 50 g cukor
- 2 (20 g) zacskó vaníliás cukor
- 2 tojás
- 1 tojássárgája
- 80 g vaj
- 1 kk. olaj
- 150 g aszalt vagy kandírozott gyümölcs (mazsola, szilva, sárgabarack)
- szárított narancshéj vagy bio narancs héja
A mazsolát átöblítés után áztasd be a rumba. Ezután morzsold bele a friss élesztőt a langyos tejbe, amiben ott a kávéskanál cukor. A lisztet szitáld egy nagyobb tálba, és a közepén vájt mélyedésbe öntsd bele az élesztős tejet, tegyél rá még egy kis lisztet, és negyedórát hagyd állni meleg helyen. Olvaszd meg a vajat, és hagyd egy kicsit lehűlni. A 2 felvert tojásból, 50 g cukorból, a narancshéjból és a mazsolák alól leszűrt rumból álló keveréket add hozzá a tésztához, és gyúrd homogén masszává, amit aztán nagyjából 25 x 40 cm-es téglalap formára nyújtva megszórhatsz aszalt gyümölcsökkel. Ezt tekerd fel úgy, ahogy a bejglit szoktad, és vagy így süsd meg, vagy a két végét egymáshoz nyomva gyűrűt is formázhatsz belőle, hogy aztán megkend tojással, és 10 percig 220 Celsius-fokon süsd, majd még egy órán át 200 Celsius-fokon. Porcukorral megszórva vagy anélkül is tálalhatod.