3 almás finomság, amivel bármikor sikert arathatsz
A magas vitamintartalommal rendelkező alma tökéletes választás sütéshez és főzéshez is, hiszen könnyen puhul, és kellemes, édeskés ízt ad az ételeknek. Íme, három egyszerű recept, amit bármelyik évszakban bevethetünk – a siker garantált.
Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, ügyelve arra, hogy a 2 hosszú oldala fölött lógjon ki a felesleges papír. Olvasszuk fel a vajat, a cukrot és a szirupot egy serpenyőben közepes lángon, keverjük addig, amíg a vaj elolvad, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a reszelt almát, a zabot, a fahéjat, a szerecsendiót, a kardamomot és a sót, és dolgozzuk jól össze. Tegyük a keveréket a tepsibe, és alaposan nyomkodjuk bele minden oldalról. 30 percig süssük, amíg a szélei elkezdenek barnulni. Miután kivettük, 15 percig hagyjuk hűlni a tepsiben, közben igény szerint díszíthetjük almaszeletekkel. Ha kihűlt, tegyük vágódeszkára, és vágjuk 16 szeletre.
Almás granola szelet
Hozzávalók:
- 7 ek. sótlan vaj
- 1/3 csésze barna cukor
- 3 ek. dmBio akácméz vagy dmBio agave szirup
- 2 közepes alma reszelve
- 2 csésze dmBio aprószemű zabpehely
- 2 tk. dmBio ceyloni őrölt fahéj
- 1/4 tk. őrölt szerecsendió
- 1/4 tk. őrölt kardamom
- 1/4 tk. só
- 1 közepes alma, kimagozva, félbevágva és nagyon vékonyra szeletelve
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, ügyelve arra, hogy a 2 hosszú oldala fölött lógjon ki a felesleges papír. Olvasszuk fel a vajat, a cukrot és a szirupot egy serpenyőben közepes lángon, keverjük addig, amíg a vaj elolvad, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a reszelt almát, a zabot, a fahéjat, a szerecsendiót, a kardamomot és a sót, és dolgozzuk jól össze. Tegyük a keveréket a tepsibe, és alaposan nyomkodjuk bele minden oldalról. 30 percig süssük, amíg a szélei elkezdenek barnulni. Miután kivettük, 15 percig hagyjuk hűlni a tepsiben, közben igény szerint díszíthetjük almaszeletekkel. Ha kihűlt, tegyük vágódeszkára, és vágjuk 16 szeletre.
Almakarikák leveles tésztában
Hozzávalók:
- 4 evőkanál porcukor
- 2 kiskanál dmBio ceyloni őrölt fahéj
- 1 db tojás
- 1 csomag leveles tészta
- 3 db nagy méretű alma
Elkészítés:
Ez egy igazán könnyű, elronthatatlan finomság, amihez nem szükséges konyhaművésznek lenni, mégis lenyűgözhetjük a vendégeket. Keverjük össze egy tálban a porcukrot a fahéjjal. Szeljük fel az almákat vastagabb szeletekre, majd a szeletek közepén kör alakot vágva távolítsuk el a magházat. Az így kapott, lyukas közepű almakarikákat forgassuk meg fahéjas cukorban. A leveles tésztát vágjuk vékony csíkokra, és tekerjük körbe vele az almaszeleteket. Tegyük a tésztával körbefont almakarikákat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és kenjük meg a tetejüket tojással. Majd helyezzük 10-12 percre a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. A kész süti tetejét szórjuk meg a maradék fahéjas porcukorral.
Almás pite muffin
Hozzávalók:
- 2 csésze liszt
- 2 tk. dmBio ceyloni őrölt fahéj
- 1 tk. dmBio borkő sütőpor
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 1/2 tk. tengeri só
- 1/4 tk. őrölt gyömbér
- 1/4 tk. frissen őrölt szerecsendió
- 2 nagy tojás
- 1 csésze barna cukor
- 25 dkg zsíros tejföl
- 1 tk. vanília kivonat vagy egy tk dmBio Bourbon őrölt vanília
- 15 dkg sótlan, olvasztott vaj
- 2 közepes méretű alma, meghámozva, kimagozva és apró darabokra vágva
A szóráshoz:
- 1/4 csésze liszt
- 1/4 csésze barna cukor
- 1/4 csésze kristálycukor
- 1/4 tk. tengeri só
- 1/4 csésze sótlan, olvasztott vaj
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra. Egy normál méretű muffin formát kenjünk ki kevés vajjal, vagy helyezzünk bele muffin papírt helyezünk. Keverjük össze a lisztet, a fahéjat, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a gyömbért és a szerecsendiót, majd tegyük félre. Egy másik tálban keverjük össze a tojást, a barna cukrot, a tejfölt és a vaníliát. Lassan és egyenletesen öntsük hozzá ehhez az olvasztott vajat, miközben erőteljesen keverjük, hogy a keverék emulgeálódjon. Ezután a folyékony keveréket adjuk hozzá a másik tálban lévő száraz hozzávalókhoz, és óvatosan kevergessük, amíg besűrűsödik. Ekkor hozzákeverhetjük az apróra vágott almát is. A muffin formát jól töltsük meg az így kapott tésztával, majd tegyük félre egy kicsit. A szóráshoz egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a barna cukrot és a sót. Öntsük bele az olvasztott vajat, és villával óvatosan addig keverjük, amíg jól összeáll. Ezután öntsük a muffinok tetejére, és nyomkodjuk bele a tésztába. Süssük kb. 20 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.