3 különleges házi jégkrém recept
Frissítő bazsalikom fagylalt
Hozzávalók 4 adaghoz:
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 200 ml cukor
- 200 ml víz
- 20 bazsalikom levél
- 1 nagyobb citrom
- 1 tk. rózsaszín bors
- 250 g 1,5%-os joghurt
- A cukrot és a vizet öntsd egy edénybe, majd lassú tűzön készíts belőle szirupot. Ez kb. 10 percet vesz igénybe. Ezután hűtsd le, méghozzá hideg vízfürdőbe helyezve.
- Tisztítsd meg a bazsalikom leveleit, majd töröld azokat szárazra. A citromot mosd meg, vágd félbe és facsard ki. Az egyik fél citrom héjáról távolítsd el a fehér részt, majd vágd apró kockákra. A rózsaszín borsot egy mozsárban törd apróra.
- A bazsalikom leveleket a cukorsziruppal keverd össze egy turmixgép segítségével, majd ízesítsd a citromlével. A joghurtot, a citromhéjat és a borsot add hozzá, és alaposan keverd össze.
- A kapott masszát töltsd egy lapos, tetővel rendelkező edénybe, tedd be a fagyasztóba, és legalább 4 órán át hagyd ott. Az elején 30 percenként kevergesd át.
Sajttorta fagylalt
Hozzávalók 8 adaghoz:
Hozzávalók 8 adaghoz:
Hozzávalók 8 adaghoz:
- 200 g tejszín
- 200 g krémsajt
- 100 g tejföl vagy krémsajt
- 1 tk. reszelt citromhéj
- 400 g cukrozott sűrített tej
- 200 g ízlés szerinti gyümölcspüré vagy lekvár
- 400 g puha vaj
- 75 g citromos nápolyi
- 40 g zabliszt vagy búzaliszt
- 1 tk. citromlé
- Verd fel a tejszínt. A krémsajtot, a tejfölt és a reszelt citromhéjat alaposan keverd össze, majd add hozzá a hideg sűrített tejet, végezetül pedig óvatosan keverd hozzá a keményre felvert tejszínt. A kapott masszát töltsd át egy edénybe, és tedd be 30 percre a fagyasztóba, hogy kicsit megkeményedjen.
- A ropogós morzsához aprítsd fel egy konyhai darálóban a nápolyit. Ezután keverd össze a puha vajjal, a zabliszttel és a citromlével. A kapott morzsatésztát tedd be a fagyasztóba, 10 perc után vedd ki, és készíts belőle apró morzsákat.
- A fagylaltmassza felét tedd át egy formába, keverd hozzá a ropogós morzsa felét és a lekvár vagy a gyümölcspüré felét. Ha ezzel is elkészültél, akkor tedd be 10 percre a fagyasztóba.
- A maradék fagylaltot, morzsát és lekvárt tedd rá a már enyhén megfagyottra, és ezt is keverd össze. Az egészet ismét helyezd be a fagyasztóba, és hagyd ott legalább 5 órán keresztül.
Hozzávalók 8 adaghoz:
- 400 g cukrozott sűrített tej
- 400 g tejszín
- 200 g krémsajt
- Ételszínezék
- Színes tortadara
- A hideg tejszínt verd fel keményre, és tedd félre. A hideg sűrített tejet és a krémsajtot alaposan keverd el egymással egy másik edényben. A kapott masszát oszd el 4 felé.
- Adagonként színezd be tetszés szerinti ételszínezékkel. A színek intenzitása attól függ, hogy mennyit adsz hozzá. Vigyázz arra, hogy ne legyen csomós. A tejszínt szintén oszd el 4 felé, és óvatosan keverd hozzá a színes masszához. Arra figyelj, hogy utóbbi levegős maradjon.
- Az adagokat tedd be a fagyasztóba, és hagyd ott 15-30 percig, hogy kicsit megdermedjenek.
- Ezután tegyél kb. 2 evőkanál színes fagylaltot egymás mellé egy lapos tárolóba. Ha a teljes masszát beletöltötted, akkor egy villa segítségével húzogass bele vonalakat, így még különlegesebb mintázatot kap.
- A fagylaltot legalább 5 órára vagy egy teljes éjaszkára tedd be a fagyasztóba. Tálalás során szórj rá némi tortadarát díszítésként.