4 különleges lekvár nyári gyümölcsökből
A házi készítésű lekvárnál nincs is finomabb! Ha azonban már unod a sima barack- vagy eperízt, és valami különlegesebbre vágysz, akkor próbáld ki az alábbi receptek egyikét, vagy akár az összeset!
Cseresznyelekvár almával és citrommal
Hozzávalók
Elkészítés
Első feladatot, hogy kimagozod a cseresznyéket. Ezután pucold meg az almákat, és vágd apró kockákra. A fél citrom levét és a befőzőcukrot add a cseresznyékhez, majd 2 órán át rakd félre pihenni. Az idő lejárta után tedd a tűzhelyre, és alacsony lángon hagyd forrdogálni. Ezután egy botmixer segítségével pürésítsd össze a gyümölcsöt, majd gyöngyözve főzd tovább kb. 4 percig. Ezt követően már csak bele kell töltened a tiszta üvegekbe, amiket fejre állítva hagyj kihűlni.
Egres-papaya lekvár
Hozzávalók
Elkészítés
Tisztítsd meg és fertőtlenítsd a befőttesüvegeket. Ezután következhet az egres, amit alaposan moss meg, majd tedd egy magasfalú edénybe, és egy krumplinyomóval nyomkodd össze. A papayát hámozd meg, vágd apró kockákra, majd öntsd az egreshez.
Ezt követően tedd a tűzhelyre az edényt, és nagy lángon melegítsd fel, öntsd hozzá a befőzőcukrot, keverd össze, és kevergetés mellett hagyd gyöngyözve főni 5-7 percig. Ezután már bele is töltheted az üvegekbe, melyeket jó szorosan zárj le. Most pedig már csak meg kell várnod, hogy kihűljön, és már kóstolhatod is.
Cseresznyelekvár almával és citrommal
Hozzávalók
- 640 g magozott cseresznye
- 200 g alma
- fél citrom leve
- 280 g befőzőcukor 3:1
Elkészítés
Első feladatot, hogy kimagozod a cseresznyéket. Ezután pucold meg az almákat, és vágd apró kockákra. A fél citrom levét és a befőzőcukrot add a cseresznyékhez, majd 2 órán át rakd félre pihenni. Az idő lejárta után tedd a tűzhelyre, és alacsony lángon hagyd forrdogálni. Ezután egy botmixer segítségével pürésítsd össze a gyümölcsöt, majd gyöngyözve főzd tovább kb. 4 percig. Ezt követően már csak bele kell töltened a tiszta üvegekbe, amiket fejre állítva hagyj kihűlni.
EPERFAGYLALT
Egres-papaya lekvár
Hozzávalók
- 750 g egres
- 250 g papaya
- 500 g befőzőcukor 2:1
Elkészítés
Tisztítsd meg és fertőtlenítsd a befőttesüvegeket. Ezután következhet az egres, amit alaposan moss meg, majd tedd egy magasfalú edénybe, és egy krumplinyomóval nyomkodd össze. A papayát hámozd meg, vágd apró kockákra, majd öntsd az egreshez.
Ezt követően tedd a tűzhelyre az edényt, és nagy lángon melegítsd fel, öntsd hozzá a befőzőcukrot, keverd össze, és kevergetés mellett hagyd gyöngyözve főni 5-7 percig. Ezután már bele is töltheted az üvegekbe, melyeket jó szorosan zárj le. Most pedig már csak meg kell várnod, hogy kihűljön, és már kóstolhatod is.
Málna-kókusz lekvár
Hozzávalók
Elkészítés
A málnát a citromlével együtt tedd egy edénybe, és egy botmixer segítségével pürésítsd. A befőzőcukrot és a kókusztejet is add hozzá, majd hagyd felforrni. Ezután öntsd hozzá a kókuszreszeléket, és 5 percig főzd tovább. Végül töltsd a meleg lekvárt a tiszta és fertőtlenített üvegekbe.
Cseresznyelekvár csokoládéval
Hozzávalók
Elkészítés
Reszeld le a csokoládét, majd tedd félre. Ezután mosd meg a cseresznyéket, töröld szárazra, és magozd ki. A magozott cseresznyéket tedd egy nagy edénybe, és pürésítsd. Te döntöd el, hogy mennyire legyen darabos a végén a lekvár. Ezután add hozzá a befőzőcukrot, és alaposan keverd össze. Egyszer hagyd felforrni, majd 4 percig hagyd gyöngyözve forrni. Ha megfelelő az állaga, akkor keverd hozzá a reszelt étcsokoládét, és máris beletöltheted a tiszta üvegekbe, melyeket jól zárj le. Ezután már csak meg kell várnod, hogy kihűljön a finom lekvár.
Hozzávalók
- 750 g málna
- 1 ek citromlé
- 500 g befőzőcukor 2:1 arányban
- 200 ml kókusztej
- 20 g kókuszreszelék
- 3 cl kókuszlikőr
Elkészítés
A málnát a citromlével együtt tedd egy edénybe, és egy botmixer segítségével pürésítsd. A befőzőcukrot és a kókusztejet is add hozzá, majd hagyd felforrni. Ezután öntsd hozzá a kókuszreszeléket, és 5 percig főzd tovább. Végül töltsd a meleg lekvárt a tiszta és fertőtlenített üvegekbe.
ÍGY SZOKJUNK LE A ROSSZ ÉTKEZÉSI SZOKÁSOKRÓL!
Cseresznyelekvár csokoládéval
Hozzávalók
- 1 kg magozott cseresznye
- 500 g befőzőcukor 2:1
- 70 g 70%-os étcsokoládé
Elkészítés
Reszeld le a csokoládét, majd tedd félre. Ezután mosd meg a cseresznyéket, töröld szárazra, és magozd ki. A magozott cseresznyéket tedd egy nagy edénybe, és pürésítsd. Te döntöd el, hogy mennyire legyen darabos a végén a lekvár. Ezután add hozzá a befőzőcukrot, és alaposan keverd össze. Egyszer hagyd felforrni, majd 4 percig hagyd gyöngyözve forrni. Ha megfelelő az állaga, akkor keverd hozzá a reszelt étcsokoládét, és máris beletöltheted a tiszta üvegekbe, melyeket jól zárj le. Ezután már csak meg kell várnod, hogy kihűljön a finom lekvár.