5 mennyei karácsonyi előétel
Sajttál
Nincs is ínycsiklandóbb és szemet gyönyörködtetőbb előétel egy gondosan összeválogatott sajttálnál, amin a különböző fajtájú, keménységű és ízvilágú sajtok mellett olívabogyó, apróra vágott péksütemény vagy kenyérféle, dió, többféle gyümölcs, lekvár, illetve saláta is helyet kaphat. Érdemes tudni, hogy a kemény sajtokhoz (ementáli, cheddar vagy parmezán) leginkább a füge, a sárgabarack és a szőlő illik a gyümölcsök közül, a lágyakhoz – tehát a camembert és a brie sajtokhoz – pedig főleg az aszalt datolya és a mazsola.
Kaszinótojás
A klasszikus kaszinótojás elkészítéséhez nincs más dolgod, mint 10 perc alatt keményre főzni a tojásokat, majd megpucolni őket, levágni az aljukat, és eltávolítani a sárgájukat. Ezután a sárgájukat villával áttörve elegyíteni a habosra kevert vajjal, hozzáadni a majonézt, a sót, a mustárt és a borsot, az így kapott masszát pedig visszatölteni a tojássárgája korábbi helyére. A hagyományos bevonat a sűrű tartármártás majonézből, tejfölből, sóból, mustárból, citromléből és cukorból. Akkor a legfinomabb, ha 10-12 órán át állni hagyjuk.
Fűszeres sajtgolyó
Kecskesajtból és krémsajtból – vagy ezek elegyéből – formás golyócskákat lehet készíteni, amik petrezselyemmel, metélőhagymával, sóval és borssal ízesítve igazán emlékezetes vendégváró falatokat jelentenek. Fenyőmagba forgatva ünnepi látványt és ízvilágot nyújtanak. Tálalás előtt érdemes 1-2 órán át a hűtőben pihentetni őket.
Gránátalmás avokádókrém
A zöld és a piros hagyományos karácsonyi szín, ami akár az ünnepi asztalnál is visszaköszönhet, de nemcsak a dekorációban, hanem az ételekben is! A szó szerint „örökzöld” guacamole recepthez avokádóra, lilahagymára, paradicsomra, citromlére, chilire, korianderre, fokhagymára, sóra, borsra és oregánóra lesz szükséged. A végeredményt ízlés szerinti mennyiségű friss gránátalmamaggal teheted még szebbé és finomabbá.
Svéd húsgolyók
A darált húsból készült, mustárral és szerecsendióval ízesített hagyományos svéd húsgolyók előételnek is kiválóak, hiszen nem feltétlenül muszáj megenni belőlük egy egész tányérral. A tejszínes-vajas szósz hamar átmelengeti az érkező vendégek lelkét és ízlelőbimbóit – ráadásul melegítve is ugyanolyan remek fogás – ami nem biztos, hogy számít, mert valószínűleg frissen el fog fogyni.