A cukkini hétfőtől vasárnapig
Sütőben sült cukkini
Vágd a cukkinit hosszanti szeletekre, önts rá egy kis olajat, szórd meg sóval és borssal, aztán jöhet rá a parmezán és a zsemlemorzsa. Tedd 12 percre 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe, és máris kész a mennyei lakoma!
Hirtelen sült fokhagymás cukkini
A hirtelen sütés lényege, hogy a cukkini ropogós marad. Ha olvasztasz egy kis vajat a serpenyőben, és rápirítasz egy-két gerezd fokhagymát, hogy azon süsd meg rövid idő alatt és magas hőfokon a cukkinit, feledhetetlen lesz a végeredmény.
Töltött cukkini
Vágd félbe hosszában a cukkinit, vájd ki a középső részét, és töltsd meg bármilyen földi jóval, ami csak eszedbe jut! Ez lehet darált vagy darabolt hús, sonka, sajt… Tedd be a sütőbe, és a tölteléktől függően 20-30 percen belül fogyasztható.
Cukkinis tócsni
A lapcsánka vagy macok néven is ismert finomság nemcsak burgonyával készíthető el, hanem akár cukkinivel is. Nem lesz másra szükséged hozzá, mint cukkinire, tojásra, sóra, borsra, fokhagymára, lisztre és olajra a sütéshez. A megmosott cukkinit hámozd meg és reszeld le, tedd hozzá a többi hozzávalót, jól keverd össze, majd evőkanálnyi mennyiségenként süsd ki forró olajon vagy sütőpapíron. Mindkét oldalát elég, ha 2-3 percig hagyod sülni. A tetejére ugyanúgy tehetsz fokhagymás tejfölt, mint a krumplis változatnál.
Cukkinis lasagne
A cukkini a hagyományos és a vegetáriánus lasagne remek kiegészítője is lehet. A megmosott cukkininek vágd le mindkét végét, és hosszában vágd vékony szeletekre. Így már rá tudod őket fektetni a tésztalapokra, tetszőleges rétegzéssel. Vannak, akik a hús helyettesítésére használják a cukkinit, míg mások melléje, plusz egy rétegnek. A megfelelő hozzávalók kiválasztásával így akár vegán lasagnét is süthetsz.
Cukkinis mártogatós
Süsd meg a cukkinit szeletekre vagy kockákra vágva (grillezés vagy hirtelen sütés is megfelelő mód), hogy aztán fokhagymagerezdekkel, tahinivel, citromlével, sóval és borssal együtt összeturmixold. Joghurttal krémesebbé teheted a masszát, friss zöldfűszerekkel – például bazsalikommal vagy petrezselyemmel – pedig zöldebbé.
Cukkinis lecsó
Vágj falatnyi darabkákra cukkinit, padlizsánt, kaliforniai paprikát, tököt és paradicsomot, önts rá olívaolajat, sót és borsot, aztán serpenyőben süsd össze úgy, hogy 10-20 percenként átkavarod. Utólag még jöhet rá egy kis só és bors, vagy akár egy pici ecet. Fogyaszd frissen vagy kihűlés után fagyaszd le.