A legfontosabb körömerősítő vitaminok
A körmök töredezése a vas, a biotin, valamint a B- és a C-vitamin hiányára is utalhat, ha pedig fehér foltokat, csíkokat észlelsz rajtuk, akkor a cinket szükséges pótolni. Ám jobb megelőzni ezeket az állapotokat, és folyamatosan gondoskodni a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok beviteléről, hogy megőrizd körmeid egészségét és szépségét. Lássuk, melyek azok a vitaminok és tápanyagok, amelyek elengedhetetlenek az erős és ragyogó körmökhöz.
A körmök egészsége szempontjából a legfontosabb vitamin, ugyanis a B7 elősegíti a keratin képződését, ami a haj és a körmök fő építőanyaga. A biotin tehát megerősíti a gyenge körmöket, segíti a körmök növekedését, és megakadályozza a töredezésüket. A biotin leginkább húsokban, tojásban, halételekben, magvakban és diófélékben található meg, ezért vegetáriánusoknak és vegánoknak érdemes pótolni.
Nemcsak a B7-vitamin elengedhetetlen az egészséges körmökhöz, hanem B6-, B9- (folsav) és B12-vitaminra is szüksége van a szervezetnek. A folsavhiány a köröm elszíneződését és kidudorodását okozhatja, de a B12 hiánya is sötét foltok megjelenését eredményezheti a körmökön. A B6-vitamin hiányától pedig vékonnyá és törékennyé válhatnak a körmök. A B6- és B12-vitaminok főként húsban és tejtermékekben találhatóak, ezért a vegánoknak érdemes ezt is pótolniuk. A folsavszintet tekintve az öt legjobb élelmiszer: marhamáj, spenót, gabonapelyhek, spárga és kelbimbó.
Biotin (B7-vitamin)
A körmök egészsége szempontjából a legfontosabb vitamin, ugyanis a B7 elősegíti a keratin képződését, ami a haj és a körmök fő építőanyaga. A biotin tehát megerősíti a gyenge körmöket, segíti a körmök növekedését, és megakadályozza a töredezésüket. A biotin leginkább húsokban, tojásban, halételekben, magvakban és diófélékben található meg, ezért vegetáriánusoknak és vegánoknak érdemes pótolni.
B-vitaminok
Nemcsak a B7-vitamin elengedhetetlen az egészséges körmökhöz, hanem B6-, B9- (folsav) és B12-vitaminra is szüksége van a szervezetnek. A folsavhiány a köröm elszíneződését és kidudorodását okozhatja, de a B12 hiánya is sötét foltok megjelenését eredményezheti a körmökön. A B6-vitamin hiányától pedig vékonnyá és törékennyé válhatnak a körmök. A B6- és B12-vitaminok főként húsban és tejtermékekben találhatóak, ezért a vegánoknak érdemes ezt is pótolniuk. A folsavszintet tekintve az öt legjobb élelmiszer: marhamáj, spenót, gabonapelyhek, spárga és kelbimbó.
Vas
A megfelelő vasszint biztosítása kulcsfontosságú a körmök egészséges növekedéshez. A befelé hajló, eldeformálódott körmök, valamint a barázdák megjelenése is utalhat vashiányra. A vas felszívódását segíthetjük, ha C-vitamint is szedünk mellé. Szerencsére sok ételünk tartalmaz vasat, többek között a máj és a vörös húsok, a teljes kiőrlésű gabonafélék, az olajos magvak, a hüvelyesek, a sóska, a spenót, a kelkáposzta, a retek, a cékla és a tökfélék.
C-vitamin
A C-vitamin nemcsak a vas felszívódását segíti, hanem igen fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben és az immunerősítésben, vaamint jót tesz a körmöknek is. C-vitaminra van szükség a kollagén előállításához is, a kollagén pedig a körmök építőköve. Magas C-vitamin tartalmú élelmiszerek: a paprika, a citrom, a narancs, a homktövis és a csipkebogyó.
Cink
A cink elősegíti a sejtek növekedését, és javítja a sejtanyagcserét. Gyorsabban növő, erős és egészséges megjelenésű körmökhöz elengedhetetlen a cink bevitele. Tipikusan cinkhiányra utal a fehér foltok vagy fehér csíkok megjelenése a körmökön. Ilyen esetben érdemes cink-biszglicinát tablettát szedni, amely magas biohasznosulású szerves cink. Ha a táplálkozás során vinnénk be cinket, akkor a legtöbbet az alábbi ételek tartalmazzák: osztriga, rák, kagyló, homár és a különböző halak, valamint marhahús, bárányhús, sertéshús, de a tejben, tojásban, hüvelyesekben, a spenótban és a zabban is megtalálható.