Active Beauty
A legjobb gabonafélék reggelire
Szöveg:
olvasási idő: min
Indítsd tartalmasan a napot!

A legjobb gabonafélék reggelire

A különböző gabonafélék rendkívül fontos részét képezik az étkezésünknek, hiszen központi szerepük van egészségünk megőrzésében. Annak érdekében, hogy jól indítsd a napot, már a reggeli során érdemes helyet szorítanod nekik a tányérodon. El is magyarázzuk, miért.

Miután a tested éjszaka nem jut energiához (sőt, a tartalékai egy részét fel is használja), reggel szüksége van a visszatöltésre – vitaminok és tápanyagok formájában –, hogy kellő erővel és lendülettel láthass neki az aznapi feladatoknak. Pont ebben segítenek neked az értékes gabonafélék. Nézzük is, hogyan.

Rozs
A rozs az egyik legjobb gabonaféle, hiszen számos értékes rostot tartalmaz, melyek kalóriatartalma alacsony. Ezen kívül rengeteg A-vitamin, magnézium (110 mg/100 g) és folsav található benne, továbbá segíti a vértisztítást, és még a rossz koleszterint is csökkenti.
Szuper választás, ha reggelire egy szelet rozskenyeret eszel cukormentes szilva-, narancs- vagy baracklekvárral. Ehhez tökéletesen illik egy pohár natúr joghurt és egy csésze zöld tea. Egy ilyen reggeli tele van tápanyagokkal, továbbá hosszú időre eltelít.

Zab
A zab talán az egyik legnépszerűbb egészséges gabonaféle, amit annak is köszönhet, hogy a legkülönfélébb módokon lehet elkészíteni. Épp ezért egy konyhából sem hiányozhat ez a superfood! Reggelire fogyaszthatod például kockákra vágott almával, eperrel vagy szőlővel, így már a napkezdetnél rengeteg olyan vitamint és aminosavat viszel be a szervezetedbe, melyek védik a májat és a szívet. Ezeken kívül értékes rostokat tartalmaz, melyek segítik a belek mozgását, ezáltal szuper ellenszere a székrekedésnek. A zabban rengeteg a fehérje (16,89 g/100 g), melynek hála képes regenerálni a szöveteket. Ezeken kívül a jódtartalma is igen magas, ami fontos a pajzsmirigy helyes működése szempontjából.
Árpa
Az árpa kevésbé ismert reggeli fogás, pedig telis-tele van jóval! Készítsd el gyümölcsökkel, így nemcsak ízletes, de még egészségesebb is. A legideálisabb, ha az egész magot eszed meg. Az árpa a rossz koleszterin egyik fő ellensége. További pozitívuma, hogy B1- és B2-vitaminokat, cinket, magnéziumot és sok rostot tartalmaz. Az emésztést is javíthatja, és csökkenti a bélben található káros zsírok felszívódását, illetve segíti az olyan anyagok távozását a szervezetből, melyeket az már nem tud felhasználni.

Hajdina
A hajdina nem is igazi gabona, azonban pontosan ugyanúgy dolgozzák fel, mint a legtöbb gabonafélét. Számos egészségjavító tulajdonsága van: rendkívül gazdag linolsavban (Omega-3), ásványi anyagokban, például vasban és rézben, továbbá rengeteg vitamint – többek közt B1-, B2-, B3- és B5-vitamint – és folsavat tartalmaz.
Ez a növény egyébként elsősorban magas magnéziumtartalmának köszönhetően vált népszerűvé. A magnéziumnak fontos szerepe van a kalcium felvételében. A hajdinának továbbá kiemelkedő szerepe van a májvédelemben, segíti a vitaminok szintézisét, ennek következtében pedig a káros anyagok kiválasztását is. A pozitívumok sora azonban itt még nem ér véget: a hajdina serkenti az anyagcserét és a zsírégetést, így a vércukorszintre is jó hatással van.

JÁTSSZ VELÜNK!

Töltsd ki a lent található űrlapot és válaszolj helyesen a feltett kérdésre, hogy tiéd lehessen a képen látható ajándékcsomagok egyike!

A nyereményjátékát szabályzatát és az adatkezelési tájékoztatót itt éred el.

EREDMÉNYHIRDETÉS


A játék lezárult. Mindenkinek köszönjük a részvételt. Rengeteg helyes megfejtés érkezett, alább az 5 szerencsés nyertes, akit e-mailben is értesítünk:
  • R. Renáta
  • N. Beáta
  • P-N. Gyöngyvér
  • B. Zita
  • Sz. Ivett
Az űrlap nem érhető el, a nyereményjáték véget ért.
x
Sajnáljuk, de nem találtunk találatokat a keresésére. Kérjük, próbálkozzon más keresési kifejezésekkel.