Buddha Bowl: mostantól kezdve odafigyelünk az étkezésünkre!
Egy vitaminokkal és tápanyagokkal teli, színes tál, amelynek legszívesebben azonnal nekiesnénk. Ez a buddha bowl. Eredetileg a zen-buddhizmusban készítették, mára viszont ez a kiegyensúlyozott étkezés az egész világon népszerű! Nem csoda – a pikánstól az édes változatokig ebben a tálban mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. De miért nevezik buddha bowlnak, és mi az, ami nem hiányozhat egyetlen tálból sem? Ismerjük a válaszokat, és bemutatunk egy egyszerű receptet is hozzá!
Hogyan került Buddha a buddha bowlba?
Valójában a manapság oly trendi tál a zen-buddhizmusban gyökerezik. A szerzetesek a tudatos, közös étkezések rituáléjához, az Ōryōki-hoz tartják magukat. Ennek a meditatív összejövetelnek az a célja, hogy összhangba hozza a testet és a lelket. Az odafigyelésen alapuló rituálé során a buddha bowl (az eredeti „zuhatsu” elnevezés fordítása) a legnagyobb a három tál közül.Teljesértékű étel egy tálban
Átpillantva a tál széle felett: a buddha bowl feltöltése során a kreativitásnak és a változatosságnak semmi sem szabhat határt. A hagyományos tál tisztán növényi alapú, és rengeteg tápanyagot tartalmaz kevés élelmiszerből. A különféle értelmezések ellenére igazából mi az, ami egyetlen buddha bowl-ból sem hiányozhat? A szénhidrátok, fehérjék, egészséges zsírok és vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek okosan összeállított keveréke.Alapszabály: mi legyen a tálban?
25% szénhidrát:
Rizs, tészta, burgonya, édesburgonya, zabpehely, kukorica és álgabonafélék, mint a köles, amaránt, hajdina, bulgur, quinoa, kuszkusz
25% fehérje
lencse, csicseriborsó, kendermag, vesebab, szójabab, edamame, fehérbab, tempeh és tofu is
40% vitamin gyümölcsből és zöldségből:
Lehetőleg regionális, szezonális és bio! A hazai szuperételeket feltétként is használhatjuk.
10% egészséges zsírok
Napraforgó-és tökmag, szezámmag (tahin), lenmag, kesudió, dió, mandula és magas minőségű hidegen sajtolt olajok, mint a lenmagolaj és olívaolaj.
Egy könnyen elkészíthető buddha tál-recept
Elkészítési idő két személyre: 30-40 percBio összetevők:
2 bögre (250 ml) rizs
1 üveg dmBio csicseriborsó
1 üveg vesebab
1 hagyma
2 főtt cékla
2 sárgarépa
1 uborka
2 marék salátalevél
2 marék spenót
1 fokhagymagerezd
1 citrom
2 körte, 2 füge
2 evőkanál napraforgómag
1 ek. tahini
olívaolaj
fűszerek: só, bors, zöldségalaplé, szerecsendió, friss petrezselyem
Elkészítés:
- A rizs elkészítése
- Házi készítésű humusz
- Szűrjük le a vesebabot
- Mossuk meg és vágjuk fel a zöldségeket és a gyümölcsöket
- Készítsük el az öntetet
- Töltsük meg a buddha tálakat
A tetejére tegyünk középre humuszt, és szórjuk meg napraforgómaggal.
- Díszítsük és ízesítsük friss fűszernövényekkel.
- Jó étvágyat!
Amennyiben tetszett a buddha tál receptünk, a dm.at oldalon találhatsz egy másik bowl receptet is. És ne aggódj az összegyűlt üvegek miatt – gyönyörű vázákat készíthetsz belőlük!