Édes nyár: egy könnyed joghurtkrémes epertorta recept
Most aztán gyorsnak kell lenned: júniusban édesek és gyönyörűen pirosak a hazai eprek, vagyis épp ideálisak a következő recepthez. Epertortánknak egy ínycsiklandó kakaós tésztája van, amit egy könnyű joghurtkrém varázsol még finomabbá. Ebből biztosan nem csak egy szelettel eszel!
A szezon fénypontja: joghurtkrémes epertorta kakaós tésztával
Hozzávalók 10-12 szelethez, illetve egy kb. 28 cm átmérőjű tortaformához
- 3 tojás
- 170 g dmBio finomítatlan nádcukor
- 1 csipet só
- 50 ml növényi olaj, és egy kevés a forma kikenéséhez
- 100 g dmBio tönkölybúza finomliszt
- 1 ek. dmBio kakaópor
- 1 tk. dmBio borkő sütőpor
- 600 g eper
- 150 g joghurt
- 50 g dmBio finomítatlan nádcukor
- 150 g tejszín
- 2 csomag zselatin fix (vegán alternatíva: agaragar vagy karragén. Adagolás a csomagoláson leírtak szerint.)
- 3 ek. dmBio extradzsem
- 70 g dmBio tejcsokoládé
Joghurtkrémes epertorta csokoládés tésztával elkészítése
1. Sütő előmelegítése, tészta elkészítése
Alsó és felső fokozaton melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Olajjal kenj ki egy (kb. 28 cm átmérőjű) gyümölcstorta formát. A tojásokat, a 120 g cukrot, a sót és az olajat alaposan keverd össze egy kézimixer segítségével. A kakaót és a sütőport keverd el a liszttel, majd ezt óvatosan vegyítsd össze a tojásos masszával.
2. Torta sütése, krém elkészítése
A kész tésztát öntsd át a formába, és a sütő alsó egyharmadában süsd készre 13-15 perc alatt. Ezután vedd ki, és hagyd állni 10 percig. Ezt követően borítsd ki a formából, és várd meg, hogy teljesen kihűljön. Válogass ki 250 gramm nagyobb szemű epret, ezeket mosd és tisztítsd meg, majd pürésítsd le. Ezt keverd össze a joghurttal és 50 gramm cukorral. A tejszínt a zselatin fix-szel együtt verd kemény habbá, majd óvatosan keverd hozzá. Az elkészült krémet végül 15 percre tedd be a hűtőszekrénybe.
3. Torta bekenése eperlekvárral és díszítés
Az eperlekvárt kend szét a tésztán, ezen oszlasd el a krémet, majd az egészet tedd be két órára a hűtőbe. A csokoládét aprítsd fel, és gőz fölött olvaszd meg. A maradék epret is mosd meg, majd töröld szárazra. Ezután tedd rá az epreket a tésztára, és öntsd le a folyékony csokoládéval. Tálalás előtt várd meg, hogy megdermedjen a csokiöntet.
Eper kisokos: minden fontos tudnivaló erről az ínycsiklandóan édes gyümölcsről
- Jobb szárazon: Az epret ne mosd meg, ellenkező esetben elveszíti kellemes aromáját. A földes, koszos darabokat tedd egy pillanatra egy tál hideg vízbe, majd azonnal vedd ki őket.
- Csomagolás nélkül: Az epret sose tárold a műanyagcsomagolásban, ugyanis akkor sokkal hamarabb elkezd penészedni. A gyümölcsöket tedd egy szűrőbe vagy egy tányérra, esetleg egy papírtörlőre, majd tárold a hűtőszekrény legalsó részén.
- A hidegnél is hidegebb: Az epret nyugodtan le is fagyaszthatod, így meghosszabbítva az eperszezont. Azonban azt vedd figyelembe, hogy a fagyasztástól megpuhul a gyümölcs. Viszont ennek köszönhetően könnyedén le tudod pürésíteni egy smoothie-hoz, egy eperszószhoz vagy egy lekvárhoz.