Egészséges receptek: retekből készült pesztó és szendvicskrém
Ilyen egészséges a retek
A retek gazdag C-vitaminban, valamint mustárolajban, ami segíthet a megfázás és a hólyaggyulladás kezelésében. A benne található kálium segíti az idegek működését és az izmok összehúzódását, valamint hozzájárul a szívverés szabályozásához. A káliumnak ezenkívül jelentős szerepe van a szervezet víz-, valamint sav-bázisháztartásának szabályozásában. Akut gyomor- és bélproblémák esetén viszont nem tanácsos fogyasztani, mert a mustárolaj irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját.
Két tavaszi recept retekkel
Fontos, hogy friss bio retekből készítsd el őket. De akár te magad is megtermesztheted az alapanyagot a kertedben vagy a balkonodon.
Szendvicskrém
Elkészítési idő:
15 perc
Hozzávalók:
- 1 csokor friss bio retek
- 250 g túró
- 4 ek. tejföl
- 2 ek. natúr joghurt
- só (pl. dmBio terméke)
- bors
- metélőhagyma
Elkészítés:
- Mosd meg alaposan a retkeket.
- Távolítsd el róluk a zöld leveleket. Ha ezek még frissek, akkor reteklevél pesztó is készülhet belőlük.
- Vágd a retkeket apró kockákra.
- Keverd ki a túrót a tejföllel és a natúr joghurttal, majd add hozzá a felkockázott retket. Keverd össze az egészet jó alaposan.
- Fűszerezd a krémet sóval és borssal, végezetül szórd meg metélőhagymával.
Vegán reteklevél pesztó
Ezentúl ne dobd a retekleveleket. A tudatosság és a fenntarthatóság jegyében egyszerűen készíts belőlük friss reteklevél pesztót.
Elkészítési idő:
15 percHozzávalók:
- 2 marék friss reteklevél
- 3 ek. olívaolaj (pl. a dmBio terméke)
- 1 csipet só (pl. a dmBio terméke)
- 30 g kesudió (pl. a dmBio terméke)
- 1 befőttesüveg
Elkészítés:
- Mosd meg jól a retekleveleket.
- Sózd meg őket, és öntsd rájuk az olívaolajat.
- Tedd a kesudiót egy aprítóba, és daráld krémes állagúra. Add hozzá az olívaolajos retekleveleket, és az egészet forgasd át még néhányszor az aprítógépben.
- A töltsd egy befőttesüvegbe, tedd hűtőszekrénybe, és néhány napon belül használd fel.
Tálalási javaslat: A retekpesztó egy szelet pirított kovászos kenyérrel kenve mennyei eledel.