Egyszerű és új: fehér spárga receptötlet
A fehér spárgát főként hollandi mártással szokták elkészíteni. Ezt a szezonális zöldséget mi most gyümölcsös-édes eperrel párosítjuk – a végeredmény meglepő és ínycsiklandó. A mi eper-spárga-salátánkat feta sajttal, rukkolával és cseresznyeparadicsommal tálaljuk.
Eper-spárga saláta: friss tavaszi ízbomba
Hozzávalók négy adaghoz
- 1 kg fehér spárga
- 1 csipet cukor
- 3 ek. olívaolaj
- 200 g feta-sajt
- 100 g rukkola
- 100 g cseresznyeparadicsom
- 1 mogyoróhagyma
- 1 ek. fehér balzsamecet
- őrölt bors
- só
- 1 tk. mustár
- 5 ek. olívaolaj
- 150 g eper
Eper-spárga saláta elkészítése
1. Melegítsd elő a sütőt, főzd meg a spárgát
A sütőt alsó- és felső sütésen melegítsd elő 200 Celsius-fokra. A spárgát pucold és mosd meg, majd vágd le a fás végeket. A spárgát tedd sós-cukros vízbe, és főzd 3-4 percig. Ezután öntsd le róla a vizet, és hagyd lecsöpögni.
2. Süsd meg a spárgát a feta sajttal
Tedd a spárgát egy olajjal kikent, sütőálló formába (kb. 20 x 30 cm), és óvatosan kend be olajjal. Oszlasd el rajta a feta sajtot, majd 15 perc alatt süsd készre. A sajt legyen enyhén barna.
3. Készítsd el az öntetet
A salátához mosd meg a rukkolát, töröld szárazra, és távolítsd el róla a vastagabb szárakat. A cseresznyeparadicsomokat mosd meg, és vágd félbe. A mogyoróhagymát pucold meg, és vágd apró kockákra. Egy salátás edényben keverd össze a citromlevet a balzsamecettel, a sóval, a borssal és a mustárral, majd alaposan keverd el az olajjal. Add hozzá a felkockázott mogyoróhagymát, és ízesítsd az öntetet.
4. Aprítsd fel az epret, és keverd össze a salátát az öntettel
Az epret mosd és pucold meg, majd vágd apró kockákra. A spárgát oszlasd el a tányérokon. A rukkolát és a cseresznyeparadicsomokat add hozzá az öntethez, jól keverd el, és a salátát tedd a tányérra a spárga mellé. Ezután az egészet szórd meg a felkockázott eperrel, és már tálalhatod is.
Remekül illik hozzá: Egy ropogós szelet kenyér. Itt találsz egy útmutatót a kovász neveléséhez, és egy ízletes kenyérreceptet is.