Fahéjas csiga recept: 3 ízletes változat
Ki ne imádná a frissen sült fahéjas csiga illatát? Most három fahéjas csiga recept, egy klasszikus svéd, egy gluténmentes és egy vegán verzió közül választhatsz. Ez a légiesen könnyed „kanelbullar” eredetileg Svédországból származik, de már számos más országban is elterjedt.
Fahéjas csiga recept: skandináv kanelbullar
Hozzávalók:
Az élesztős tésztához:
- 250 ml teljes tej
- 25 g friss élesztő
- 75 g puha vaj
- 450 g 550-es búzaliszt
- 50 g nádcukor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 90 g puha vaj
- 50 g nádcukor
- 4 tk. cejloni fahéj
Továbbá:
- 1 tojás némi tejjel összekeverve
- Durva szemű kristálycukor
Elkészítés:
1. Élesztős tészta elkészítése
Az élesztős tésztához melegítsd meg a tejet, de figyelj arra, hogy ne legyen forró. Ezután egy külön tálba merj át 5-6 evőkanál tejet, és abba morzsold bele az élesztőt. Addig kevergesd, amíg utóbbi fel nem oldódik teljesen. A vajat kockázd fel, add a tejhez, és kis lángon várd meg, hogy felolvadjon.
2. Hozzávalók összekeverése, tészta összegyúrása és kinyújtása
Tedd bele a lisztet, a cukrot, a sót, az élesztős tejet, illetve a maradék tejet egy konyhai robotgépbe, majd pár percig alaposan dolgozd össze. Ezután gyúrj egy cipót, takard le egy konyharuhával, és kb. 1 órán át hagyd pihenni. Az idő elteltével vedd ki a tálból, tedd egy előre belisztezett felületre, majd nyújtsd ki egy kb. 40x60 cm-es téglalapra.
3. Fahéjas töltelék elkészítése, tészta felvágása
A vajat keverd össze a cukorral és a fahéjjal, majd ezt a keveréket egyenletesen kend rá a kinyújtott tésztára. A megkent tészta egyik felét hajtsd be középre, majd a másik oldalát hajtsd rá úgy, hogy a tészta most úgy nézzen ki, mint egy összehajtott levél. Ezt követően egy pizzavágó segítségével vágj (kb. 2 cm széles) 12 tésztacsíkot, méghozzá a tészta rövid oldalával párhuzamosan. A csíkokat óvatosan húzd hosszabbra, figyelve arra, hogy ne szakadjanak el. Ezt követően tekerd fel csigaformába, és a tésztacsík végét rejtsd el. A majdnem kész fahéjas csigákat tedd sütőpapírral kibélelt tepsikre. Figyelj arra, hogy legyen elegendő távolság a csigák között.
4. Fahéjas csiga pihentetése és sütése
Ezután egy konyharuhával letakarva további 30 percig hagyd pihenni a fahéjas csigákat. A sütőt melegítsd elő 200 Celsius-fokra (alsó és felső sütés). Kend be őket az összekevert tojással, és szórj rájuk durva szemű kristálycukrot. Ha letelt a fél óra, akkor tedd be a csigákat a sütőbe, és kb. 13-15 perc alatt süsd őket aranybarnára. Kész!
Fahéjas csiga recept: gluténmentes finomság
Hozzávalók:
Az élesztős tésztához:
- 500 g világos gluténmentes liszt
- 2 tk. psyllium pelyva
- 1 csipet só
- 10 g szárított élesztő
- 350 ml langyos tej
- 100 g túró
- 4 ek. nádcukor
- 100 g folyékony vaj
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 30 g puha vaj
- 2 tk. cejloni fahéj
- 100 g nádcukor
Továbbá:
- 1 tojás, némi tejjel összekeverve
- Durva szemű kristálycukor
- puha vaj
Elkészítés:
1. Élesztős tészta elkészítése
Az élesztős tészta elkészítéséhez szitáld egy tálba a lisztet, a psyllium pelyvát és a sót. A lisztes keverék közepébe csinálj egy mélyedést, és abba szórd bele a szárított élesztőt és a cukrot. Ezután óvatosan öntsd rá a hat evőkanál tejet, kb. 15 percig hagyd dolgozni az élesztőt, és várd meg, hogy buborékokat képezzen.
2. Hozzávalók összekeverése, a tészta feldolgozása
Ebben a lépésben keverd össze a túrót a cukorral, a vajjal és a tojással, majd ezt add hozzá a tésztához. Az egészet alaposan gyúrd össze, hogy egy sima tésztát kapj. Ezt követően 15 percig hagyd pihenni, hogy meg tudjon dagadni.
3. A fahéjas töltelék elkészítése, a tészta felvágása
A fahéjas töltelékhez először tedd a tésztát egy liszttel beszórt felületre, és nyújtsd ki egy kb. 40 60 cm-es téglalapra, majd kend meg puha vajjal. Ezután szórd meg a fahéjas-cukros keverékkel, és vágd fel kb. 3 cm széles csíkokra, azokból készíts csigákat. A hiányzó glutén miatt kevésbé stabil a tészta, így nehezebb szép csigaformákat készíteni.
4. A fahéjas csiga pihentetése és sütése
Ahhoz, hogy az élesztő el tudja végezni a dolgát, a csigáknak további 20 percig pihenniük kell, méghozzá egy konyharuhával letakarva egy meleg helyen. Ezután kend be a tojásos-tejes keverékkel, majd szórd meg a durva szemű kristálycukorral. A sütőt melegítsd elő 200 Celsius-fokra (alsó és felső fokozat), majd tedd be a csigákat, és kb. 13-16 perc alatt süsd őket aranybarnára. El is készült a gluténmentes finomság.
További sütési hozzávalókat találsz a dm Online Shopban.
Fahéjas csiga recept: vegán élvezetek
Hozzávalók:
Az élesztős tésztához:
- 1 kocka friss élesztő
- 375 ml langyos víz
- 1 ek. nádcukor
- 40 g kókuszzsír vagy vegán vaj
- 1 tk. só
- 600 g 550-es búzaliszt
A töltelékhez:
- 140 g vegán vaj
- 100 nádcukor
- 3-4 ek. cejloni fahéj
Továbbá:
- 150 g porcukor
- 2 ek. hideg víz
- 1 citrom (leve)
- Őrölt bourbon vanília
Elkészítés:
1. Az élesztős tészta elkészítése
A friss élesztőt morzsold bele egy langyos vízzel megtöltött tálba, amibe előtte szórj némi cukrot. Ezután hagyd pihenni 10 percig. A víz tényleg langyos legyen, ne forró! Az élesztőnek meg kell dagadnia, és fel kell jönnie a víz felszínére.
A kókuszzsírt vagy vegán vajat lassan melegítsd meg, hogy folyóssá váljon, ezt követően keverd hozzá a sót és a 400 gramm lisztet, és addig gyúrd, amíg egy homogén tésztát nem kapsz. Ezután takard le, tedd egy meleg helyre, és hagyd egy órán át pihenni. Az idő elteltével dolgozd bele a 200 gramm lisztet, alaposan gyúrd meg, majd hagyd pihenni egy órát.
2. A tészta kinyújtása és a töltelék elkészítése
Vedd ki a vajat a hűtőszekrényből, és várd meg, hogy szobahőmérsékletű legyen. A tésztát tedd egy lisztes felületre, majd nyújtsd ki egy téglalappá. Egy tálban alaposan keverd össze a vajat, a cukrot és a fahéjat, majd egyenletesen kend be velük a korábban kinyújtott tésztát.
A tésztát szorosan tekerd fel, ezután pedig vágd fel 10-12 ugyanakkora darabra.
3. A fahéjas csigák pihentetése, a cukormáz elkészítése és a sütés
A fahéjas csigákat helyezd egy tepsire, és hagyd őket további 30 percig pihenni. A sütőt légkeverésen melegítsd elő 180 Celsius-fokra. A fahéjas csigákat kb. 30-40 perc alatt süsd készre. Miután elkészültek, vedd ki a tepsit a sütőből, és várd meg, hogy kihűljenek. Eközben keverd össze a porcukrot, a vizet, a citromlevet és némi Bourbon-vaníliát, majd kend be vele a kihűlt fahéjas csigákat. El is készültél!
Szerkesztőségi tipp: Vegán élelmiszereket keresel? A dm Online Shopban garantáltan sikerrel jársz!