Active Beauty
Fahéjas csiga recept: 3 ízletes változat
Szöveg:
olvasási idő: min
Fahéjas álom

Fahéjas csiga recept: 3 ízletes változat

Ki ne imádná a frissen sült fahéjas csiga illatát? Most három fahéjas csiga recept, egy klasszikus svéd, egy gluténmentes és egy vegán verzió közül választhatsz. Ez a légiesen könnyed „kanelbullar” eredetileg Svédországból származik, de már számos más országban is elterjedt.

Fahéjas csiga recept: skandináv kanelbullar

Hozzávalók:

Az élesztős tésztához:

  • 250 ml teljes tej
  • 25 g friss élesztő
  • 75 g puha vaj
  • 450 g 550-es búzaliszt
  • 50 g nádcukor
  • 1 csipet só


A töltelékhez:

  • 90 g puha vaj
  • 50 g nádcukor
  • 4 tk. cejloni fahéj


Továbbá:

  • 1 tojás némi tejjel összekeverve
  • Durva szemű kristálycukor


Elkészítés:


1. Élesztős tészta elkészítése

Az élesztős tésztához melegítsd meg a tejet, de figyelj arra, hogy ne legyen forró. Ezután egy külön tálba merj át 5-6 evőkanál tejet, és abba morzsold bele az élesztőt. Addig kevergesd, amíg utóbbi fel nem oldódik teljesen. A vajat kockázd fel, add a tejhez, és kis lángon várd meg, hogy felolvadjon.

2. Hozzávalók összekeverése, tészta összegyúrása és kinyújtása

Tedd bele a lisztet, a cukrot, a sót, az élesztős tejet, illetve a maradék tejet egy konyhai robotgépbe, majd pár percig alaposan dolgozd össze. Ezután gyúrj egy cipót, takard le egy konyharuhával, és kb. 1 órán át hagyd pihenni. Az idő elteltével vedd ki a tálból, tedd egy előre belisztezett felületre, majd nyújtsd ki egy kb. 40x60 cm-es téglalapra.

3. Fahéjas töltelék elkészítése, tészta felvágása

A vajat keverd össze a cukorral és a fahéjjal, majd ezt a keveréket egyenletesen kend rá a kinyújtott tésztára. A megkent tészta egyik felét hajtsd be középre, majd a másik oldalát hajtsd rá úgy, hogy a tészta most úgy nézzen ki, mint egy összehajtott levél. Ezt követően egy pizzavágó segítségével vágj (kb. 2 cm széles) 12 tésztacsíkot, méghozzá a tészta rövid oldalával párhuzamosan. A csíkokat óvatosan húzd hosszabbra, figyelve arra, hogy ne szakadjanak el. Ezt követően tekerd fel csigaformába, és a tésztacsík végét rejtsd el. A majdnem kész fahéjas csigákat tedd sütőpapírral kibélelt tepsikre. Figyelj arra, hogy legyen elegendő távolság a csigák között.

4. Fahéjas csiga pihentetése és sütése

Ezután egy konyharuhával letakarva további 30 percig hagyd pihenni a fahéjas csigákat. A sütőt melegítsd elő 200 Celsius-fokra (alsó és felső sütés). Kend be őket az összekevert tojással, és szórj rájuk durva szemű kristálycukrot. Ha letelt a fél óra, akkor tedd be a csigákat a sütőbe, és kb. 13-15 perc alatt süsd őket aranybarnára. Kész!

Fahéjas csiga recept: gluténmentes finomság

Hozzávalók:


Az élesztős tésztához:

  • 500 g világos gluténmentes liszt
  • 2 tk. psyllium pelyva
  • 1 csipet só
  • 10 g szárított élesztő
  • 350 ml langyos tej
  • 100 g túró
  • 4 ek. nádcukor
  • 100 g folyékony vaj
  • 1 tojás


A töltelékhez:

  • 30 g puha vaj
  • 2 tk. cejloni fahéj
  • 100 g nádcukor


Továbbá:

  • 1 tojás, némi tejjel összekeverve
  • Durva szemű kristálycukor
  • puha vaj


Elkészítés:


1. Élesztős tészta elkészítése

Az élesztős tészta elkészítéséhez szitáld egy tálba a lisztet, a psyllium pelyvát és a sót. A lisztes keverék közepébe csinálj egy mélyedést, és abba szórd bele a szárított élesztőt és a cukrot. Ezután óvatosan öntsd rá a hat evőkanál tejet, kb. 15 percig hagyd dolgozni az élesztőt, és várd meg, hogy buborékokat képezzen.

2. Hozzávalók összekeverése, a tészta feldolgozása

Ebben a lépésben keverd össze a túrót a cukorral, a vajjal és a tojással, majd ezt add hozzá a tésztához. Az egészet alaposan gyúrd össze, hogy egy sima tésztát kapj. Ezt követően 15 percig hagyd pihenni, hogy meg tudjon dagadni.

3. A fahéjas töltelék elkészítése, a tészta felvágása

A fahéjas töltelékhez először tedd a tésztát egy liszttel beszórt felületre, és nyújtsd ki egy kb. 40 60 cm-es téglalapra, majd kend meg puha vajjal. Ezután szórd meg a fahéjas-cukros keverékkel, és vágd fel kb. 3 cm széles csíkokra, azokból készíts csigákat. A hiányzó glutén miatt kevésbé stabil a tészta, így nehezebb szép csigaformákat készíteni.

4. A fahéjas csiga pihentetése és sütése

Ahhoz, hogy az élesztő el tudja végezni a dolgát, a csigáknak további 20 percig pihenniük kell, méghozzá egy konyharuhával letakarva egy meleg helyen. Ezután kend be a tojásos-tejes keverékkel, majd szórd meg a durva szemű kristálycukorral. A sütőt melegítsd elő 200 Celsius-fokra (alsó és felső fokozat), majd tedd be a csigákat, és kb. 13-16 perc alatt süsd őket aranybarnára. El is készült a gluténmentes finomság.

További sütési hozzávalókat találsz a dm Online Shopban.

Fahéjas csiga recept: vegán élvezetek

Hozzávalók:

Az élesztős tésztához:

  • 1 kocka friss élesztő
  • 375 ml langyos víz
  • 1 ek. nádcukor
  • 40 g kókuszzsír vagy vegán vaj
  • 1 tk. só
  • 600 g 550-es búzaliszt

A töltelékhez:

  • 140 g vegán vaj
  • 100 nádcukor
  • 3-4 ek. cejloni fahéj

Továbbá:

  • 150 g porcukor
  • 2 ek. hideg víz
  • 1 citrom (leve)
  • Őrölt bourbon vanília

Elkészítés:


1. Az élesztős tészta elkészítése

A friss élesztőt morzsold bele egy langyos vízzel megtöltött tálba, amibe előtte szórj némi cukrot. Ezután hagyd pihenni 10 percig. A víz tényleg langyos legyen, ne forró! Az élesztőnek meg kell dagadnia, és fel kell jönnie a víz felszínére.

A kókuszzsírt vagy vegán vajat lassan melegítsd meg, hogy folyóssá váljon, ezt követően keverd hozzá a sót és a 400 gramm lisztet, és addig gyúrd, amíg egy homogén tésztát nem kapsz. Ezután takard le, tedd egy meleg helyre, és hagyd egy órán át pihenni. Az idő elteltével dolgozd bele a 200 gramm lisztet, alaposan gyúrd meg, majd hagyd pihenni egy órát.


2. A tészta kinyújtása és a töltelék elkészítése

Vedd ki a vajat a hűtőszekrényből, és várd meg, hogy szobahőmérsékletű legyen. A tésztát tedd egy lisztes felületre, majd nyújtsd ki egy téglalappá. Egy tálban alaposan keverd össze a vajat, a cukrot és a fahéjat, majd egyenletesen kend be velük a korábban kinyújtott tésztát.

A tésztát szorosan tekerd fel, ezután pedig vágd fel 10-12 ugyanakkora darabra.


3. A fahéjas csigák pihentetése, a cukormáz elkészítése és a sütés

A fahéjas csigákat helyezd egy tepsire, és hagyd őket további 30 percig pihenni. A sütőt légkeverésen melegítsd elő 180 Celsius-fokra. A fahéjas csigákat kb. 30-40 perc alatt süsd készre. Miután elkészültek, vedd ki a tepsit a sütőből, és várd meg, hogy kihűljenek. Eközben keverd össze a porcukrot, a vizet, a citromlevet és némi Bourbon-vaníliát, majd kend be vele a kihűlt fahéjas csigákat. El is készültél!

x
Sajnáljuk, de nem találtunk találatokat a keresésére. Kérjük, próbálkozzon más keresési kifejezésekkel.