Florentin tojás: az új brunch kedvencünk
Florentin tojás
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 salottahagyma
- ½ gerezd fokhagyma
- 250 bébispenót
- 4 szelet briós vagy toast kenyér
- 120 g vaj
- 2 nagyon friss tojássárgája
- ½ ek. dmBio citromlé
- só
- fekete bors
- 3 ek. borsócsíra
- 1 ek. dmBio olívaolaj
- 4 tojás
- 50 ml fehérborcet
A Florentin tojás elkészítése:
1. A salottahagyma, a fokhagyma és a spenót előkészítése
Hámozzuk meg a salottahagymát, és vágjuk apró kockákra. Aprítsuk fel a fokhagymát. A spenótot hideg vízzel öblítsük le, és csepegtessük le.
2. A hollandi mártás elkészítése
A hollandi mártáshoz olvasszuk meg vajat. A tojássárgáját keverjük össze 2 ek. vízzel egy fémtálban, és gőz felett habverővel verjük addig, amíg habos, sűrű állagúvá nem válik. Keverjük hozzá cseppenként a vajat. Ízesítsük citromlével, sóval és borssal. Lefedve tartsuk melegen.
3. A csíra és a spenót elkészítése
Egy kis edényben forraljuk fel a vizet. Blansírozzuk benne a csírát, majd jól csepegtessük le. A spenóthoz egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat. A salottahagymát enyhén pirítsuk meg benne. Szórjuk rá a spenótot, tegyük rá a fedőt, és fonnyasszuk meg. Ízesítsük sóval.
4. A tojások posírozása
Eközben a tojásokhoz tegyünk fel 1 ½ liter ecetes vizet a tűzhelyre melegedni. A tojásokat egyesével üssük fel, és csúsztassuk őket egy-egy pohárba vagy kis tálkákba. Ha felforrt a víz, vegyük le az edényt a tűzről. A gyöngyöző vizet keverjük meg egy fakanállal úgy, hogy egy örvény alakuljon ki benne. A tojásokat egymás után óvatosan csúsztassuk bele a vízbe. Egy kanállal húzzuk a tojásfehérjéket a tojássárgáják köré. Tegyük vissza az edényt a láng peremére, és posírozzuk a tojásokat 4-5 perc alatt.
5.A Florentin-tojások tálalása
A toast szeleteket pirítsuk aranybarnára, és kanalazzunk rájuk a párolt spenótból. A posírozott tojásokat egy habkanállal emeljük ki a vízből, csepegtessük le, és fektessük a spenótágyra. Tálaljuk a hollandi mártással meglocsolva és a csírával megszórva.
Florentin tojás: az étel eredete
A Florentin tojás receptjének eredetét illetően megoszlanak a vélemények. Míg sokan a Benedek tojásra adott vegetáriánus válaszként tekintenek rá, addig mások szerint a tojásétel történetének eredetéig csaknem fél évezredet kell visszautaznunk az időben. A florentin jelző nem másra utal, mint Medici Katalin szülőhelyére, azaz Firenzére. A királynő 1533-ban ment hozzá a francia trónörököshöz, a későbbi II. Henrikhez. A francia udvarba költözéskor magával hozta szülővárosából a korban különösen progresszívnek számító szakácsait is, ami inspiratívan hatott a francia gasztronómiára. Katalin észak-olasz szakácsainak nyomán terjedt el a francia konyhában, hogy a spenóttal készülő fogásokat à la Florentine-nek nevezik – ami lefordítva annyit tesz: „firenzei módra”. Mindegy, hogy királyi eledelként vagy egy klasszikus vegetáriánus változataként – a toast, a posírozott tojás, a friss zöldség és a krémes hollandi mártás kombinációja egyszerűen imádnivaló!