Gluténmentes főzés az egész családnak – receptek és tippek
A gluténmentes főzés az egész családnak a hétköznapok során nagy kihívást jelent, azonban némi rutinnal, a megfelelő hozzávalókkal és receptekkel idővel nagyon egyszerűvé válik az átállás. Hoztunk pár remek tippet, melyekkel gyorsan és könnyedén tudsz gluténmentesen főzni. Cikkünkben továbbá megosztunk három receptet os Anja Donnermeyer Gluténmentes főzés és sütés az egész családnak (Glutenfrei kochen und backen für die ganze Familie) című szakácskönyvéből.
Gluténmentes főzés: mire kell figyelni a gluténmentes táplálkozás során?
„A gluténmentes étkezésnek kell alkalmazkodnia, és nem fordítva” – írja Anja Donnermeyer a szakácskönyvében. Amióta kiderült, hogy a lánya cöliákiás, a teljes család gluténmentesen étkezik. Alapvetően azonban a következő érvényes: glutént tartalmaz a búza, a tönköly, az árpa, a rozs, az aszalt tönköly és a zab.”
Az összes többi természetes élelmiszer gluténmentes. Az erősen feldolgozott élelmiszerek azonban nyomokban tartalmazhatnak glutént. Ezért annyira fontos, hogy mindig átvizsgáld a gyártó által felsorolt hozzávalókat, mert a gluténmentes élelmiszerekben is lehet búza vagy búzakeményítő, például a kukoricapehelyben, a sült krumpliban, a ketchupban, a szójaszószban, a mirelit zöldségben és a fagylaltban.
Gluténmentes főzés: így sikerülhet zökkenőmentesen átállni a gluténmentes táplálkozásra
Az a lényeg a gluténmentes étkezés során, hogy szigorúan figyelj a konyhai higiéniára és a 100 százalékban gluténmentes hozzávalókra. A hétköznapok során ezeknek az élelmiszereknek is könnyen beszerezhetőnek, és mindig raktáron kell lenniük. A legegyszerűbben ez olyan termékekkel sikerül, melyek minden szuper- és hipermarketben kaphatók. Gluténmentes élelmiszerek nagy választékát találod a dm üzleteiben és dm Online Shopjában is.
A gluténmentes táplálkozás előnyei
A jó hír: a gluténmentes élelmiszerekben rengeteg értékes tápanyag és rost található, ezen kívül számos nyomelemet, vitamint, többszörösen telítettlen zsírsavakat, fehérjéket és összetett szénhidrátokat tartalmaznak. Továbbá változatosabbá és egészségessé varázsolják a családi konyhát!
A legjobb gluténmentes családi receptek a Gluténmentes főzés és sütés az egész családnak (Glutenfrei kochen und backen für die ganze Familie) című szakácskönyvből:
Polenta lasagne
4 személyre
Hozzávalók:
- 250 g polenta
- 1 hagyma
- 400 g darált hús, vegyes
- 2 ek. sűrített paradicsom
- 40 g vaj
- 100 g parmezán
- olaj a sütéshez
- 1 tk. só
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
1. Polenta előkészítése
Alaprecept: forralj fel 1 liter vizet 1 teáskanál sóval. Keverd hozzá a polentát, és kis lángon, folyamatos kevergetés mellett hagyd forrdogálni 10 percig. Majd simítsd bele egy formába (kb. 5 cm magas), és hagyd kihűlni. A kihűlt polentát vágd 1 cm széles csíkokba. Egy réteg polentát tegyél egy jénaiba. A polentacsíkokat kend meg egy kevés vajjal, és szórd meg a parmezán felével.
2. Lasagne elkészítése
A sütőt melegítsd elő 180 Celsius-fokra (légkeverésen 160 Celsius-fokra). A hagymát pucold meg, aprítsd fel és a darált hússal együtt pirítsd meg némi olajon. A sűrített paradicsomot add hozzá 4 evőkanál vízhez, pár percig hagyd forrdogálni, majd ízesítsd sóval és borssal. A darált húst oszlasd el az előkészített polentarétegen. Erre tegyél egy második réteg polentát, a csíkokat kend be vajjal, és szórd meg a maradék parmezánnal. Körülbelül 25 percig süsd készre.
Másik változat:
A sajtos polentához keverj 50 gramm parmezánt a polenta alaprecepthez. Ha fűszeresebb polentát szeretnél, akkor sós víz helyett használj inkább alaplevet. Egy édeskés polentához cukros tejet használj sós víz helyett. Ha pedig fűszeres polentát szeretnél, akkor adj az alaprecepthez felaprított fűszereket.
Családi pizza
4 személyre
A tésztához- 220 g gluténmentes liszt
- 1 ek. olaj
- 1 csipet só
- 1 csomag szárított élesztő
- 180 ml langyos víz
A paradicsomszószhoz:
- 300 g darabolt paradicsom
- 1 ek. olívaolaj
- frissen őrölt bors
- só
- oregánó
- 200 g reszelt sajt az alaprecepthez és a zöldséges pizzához
Feltétek a családi pizzához:
- 150 g mozzarella
- 1 marék rukkola
- 7 koktélparadicsom
- 2 szelet Serrano sonka
- 1 piros paprika
- 2 csiperke gomba
- 2 tk. kukorica
- brokkoli rózsák, főzve
- 4 szelet szalámi
- reszelt parmezán
- só, bors, olaj
Feltét egy színes zöldséges pizzához:
- 1 hagyma
- 1 cukkini
- 500 g friss spenót
- 1 sárga paprika
- 100 g sonka
- só, bors, szerecsendió, olaj
Elkészítés
1. Pizza alaprecept
Egy edényben alaposan dolgozd össze a 200 gramm lisztet, az olajat, az élesztőt és a vizet. A tésztát egy meleg helyen, kb. 30-45 percig hagyd kelni. A sütőt melegítsd elő 200 Celsius-fokra (légkeverésen 180 Celsius-fokra).
A megkelt tésztát gyúrd át kézzel, add hozzá a maradék lisztet, végül nyújtsd ki egy sütőpapírral kibélelt tepsin. A paradicsomot keverd el az olívaolajjal, majd ízesítsd borssal, sóval és oregánóval. A paradicsomszószt oszlasd el a pizzatésztán, és szórd meg sajttal. A pizzát kb. 20 percre tedd a sütőbe.
Tipp ahhoz, hogy szépen megkeljen a pizzatészta: a sütőt melegítsd elő 30-50 Celsius-fokra, majd kapcsold le. Az edényt, amiben a tészta pihen, takard le egy nedves konyharuhával, majd az egészet tedd be a sütőbe.
2. Feltét egy családi pizzához négy különböző sarokkal
Egy mozzarellás pizzasarokhoz vágj fel 75 gramm mozzarellát vékony szeletekre, és ezeket tedd rá a paradicsomszószra. Egy serrano sonkás rukkolás pizzasarokhoz szintén oszlasd el a tésztán a mozzarella szeleteket, és süsd meg. Eközben vágj félbe három koktélparadicsomot, majd keverd össze azokat a rukkolával, az olajjal és a csipet sóval. A készre sütött mozzarellás pizzára tedd rá először a serrano sonkát, ezután a rukkolás paradicsomot, majd szórd meg reszelt parmezánnal. Egy zöldséges pizzasarokhoz vágd csíkokra a piros paprikát, szeleteld fel a csiperkegombákat, majd oszlass el a pizzasarkon két teáskanál kukoricát és pár főtt brokkoli rózsát, végül szórd meg reszelt sajttal, és süsd meg. Egy szalámis pizzasarokhoz tegyél négy szelet szalámit és négy félbevágott koktélparadicsomot a pizzára, és szintén szórd meg sajttal.
3. Feltét egy színes zöldséges pizzához
Egy szép színes pizzához pucolj meg egy hagymát, és aprítsd fel. A cukkinit is pucold meg és szeleteld fel. Az 500 gramm friss spenótot mosd meg. A hagymát és cukkinit némi olajban pirítsd meg, add hozzá a spenótot, és várd meg, hogy összeessen. Ezután ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval, majd az egészet oszlasd el a paradicsomszószon. Mosd meg és szeleteld fel a sárga paprikát és a sonkát, ezeket tedd rá a spenótra, végezetül szórd meg sajttal.
Muffin vaníliás cukorkrémmel
10 muffinhoz
A muffinokhoz
- 125 g vaj
- 80 g cukor
- 2 tojás
- 100 g csokiszórás
- 150 g vanília joghurt
- 100 g gluténmentes liszt
- 1 tk. sütőpor
A cukorkrémhez:
- 200 g vaj
- 200 g krémsajt
- 250 g porcukor
- 1 vaníliarúd
- Sárga ételszínezék
Elkészítés
1. Muffinok elkészítése
Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius-fokra (légkeverésen 180 Celsius-fokra). Kenj ki egy muffin tepsit vagy készítsd elő a szilikon muffinformákat. Keverd krémesre a vajat a cukorral és a tojásokkal. Ezután add hozzá a csokiszórást és a joghurtot, végezetül keverd hozzá a sütőport és a lisztet. Az elkészült tésztát töltsd bele a muffinformákba, majd süsd készre 25 perc alatt.
2. Cukorkrém elkészítése
A cukorkrémhez vágd félbe a vaníliarudat, kapard ki a belsejét, majd ezt keverd el a vajjal, a krémsajttal és a porcukorral. Szükség szerint adj hozzá ételszínezéket. A krémet egy habzsák segítségével nyomd rá a kihűlt muffinokra.