Gyorsan elkészül és finom: vegán almás sütemény recept
Lédús almák, aromás fahéj, ropogós pekándió – ez a vegán almás sütemény pár egyszerű lépéssel elkészíthető.
Vegán almás sütemény: ezzel a recepttel tökéletes lesz!
Hozzávalók a vegán almás süteményhez (8-10 szelethez, illetve egy kb. 20 cm átmérőjű sütőformához)
- 2 alma
- 2 ek. dmBio citromlé
- 200 g liszt és egy kevés a sütőforma behintéséhez
- 2 tk. dmBio borkő sütőpor
- 1 cs. dmBio őrölt Bourbon vanília
- ½ tk. dmBio őrölt ceyloni fahéj
- 100 g dmBio teljes értékű nádcukor
- 150 ml dmBio natúr mandulatej
- 80 ml növényi olaj, és egy kevés a sütőforma kikenéséhez
- 80 g pekándió (alternatíva: dió)
- 1 ek. porcukor a meghintéshez
Vegán almás sütemény elkészítése:
Sütő előmelegítése, almák előkészítése
A sütőt alsó- és felső fokozaton melegítsd elő 180 Celsius-fokra. Egy kb. 20 cm átmérőjű sütőformát kenj ki olajjal, és vékonyan szórd be liszttel. Az almákat mosd meg, távolítsd el a magházat, majd vágd fel őket hüvelykujj vastagságú almakarikákra. Ezeket azonnal csepegtesd be citromlével.
Tészta elkészítése
Egy tálban keverd össze a lisztet a sütőporral, a vaníliával, a fahéjjal és a cukorral. Add hozzá a mandulatejet és az olajat, alaposan keverd össze, majd a tészta felét töltsd bele a formába.
Forma megtöltése és a sütés
Az almaszeletek felét tedd rá a tésztára, szórj rá pár pekándiót, végül takard le a maradék tésztával. A többi almakarikát is helyezd rá, közé pedig tegyél még pekándiót. A süteményt kb. 40 perc alatt süsd aranybarnára.
Édes zárás: hintsd meg némi porcukorral a süteményt, miután kihűlt.
Plusz tipp: A dm.hu-n számos sütési hozzávalót találsz.
Minden, ami alma: négy ok, miért ez a mi hazai superfoodunk
Lényegtelen, hogy süteményben vagy magában – az alma a magyarok egyik legkedveltebb gyümölcse. Évente majdnem 10 kilogrammot eszünk meg belőle fejenként. Nem csoda, hiszen pillanatokon belül el tudod fogyasztani, és emellett nagyon ízletes is – a gyümölcsös-savas Granny Smith-től kezdve az édes Golden Deliciousig, mindenki megtalálja a kedvére valót! Közelebbről is megvizsgáltuk mindenki kedvencét, és eláruljuk, hogy miért is annyira egészséges az alma.
- Rendkívül lédús frissítő: az almák 85 százalékban vízből állnak, és 100 grammonként átlagosan 55 kilokalóriát tartalmaznak.
- Nem csak a belseje értékes: a fontos tápanyagok ugyanis főként a héjában találhatók. Fogyasztás előtt mindig mosd meg alaposan, és ne hámozd meg.
- Igazi vitaminbomba: az alma főleg A-, B1-, B2- és E-vitamint tartalmaz. Természetesen C-vitamin is van benne, ami főleg az esős és hideg őszi, illetve téli hónapokban erősíti az immunrendszert.
- Jótékony hatással van az emésztőrendszerre: a pektinek, az almahéj emészthetetlen rostjai, serkentik a bélbaktériumok vajsav termelését. Ez rendkívül jó hatással van az emésztésre, és a bélfalat is védi. A pektinek ezen kívül feldagadnak a bélben, aminek következtében sokáig eltelítenek.