Húsvéti brunch ötletek: három ízletes recept a változatos ünnepi asztalhoz
Ünnepekkor az egyik legjobb dolog, hogy végre ki tudod aludni magadat – majd a listán ezt követi a brunch-idő. Szeretnél három húsvéti brunch ötletet? Shakshukával, sonkás-sajtos kenyérrel és hot-cross-buns desszerttel mindenki jóllakottan indulhat a tojáskeresésre.
Húsvéti brunch ötletek: ez a három finomság kerül az asztalra
A brunch ötvözi a reggeli és az ebéd minden előnyét, így az sem baj, ha elhúzódik. A mi asztalunkra ízletes zöld shakshuka kerül zöld sprágával és mángolddal, ropogós sonkás sajtos kenyér, édes befejezésként pedig hot-cross-bunst tálalunk.
Hozzávalók 4 adag tojásos zöld shakshukához
- 2 szár póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 350 g mángold
- 500 g zöld spárga
- 1 marék kapor
- 2 ek. vaj
- só
- őrölt bors
- 1-2 ek. citromlé
- 125 g görög joghurt
- 1 tk. étkezési keményítő
- 150 g feta
- 4 tojás
- sumach (közel-keleti fűszer)
A tojásos zöld shakshuka elkészítése
- Aprítsd fel a zöldségeket és kaprot
Mosd meg a póréhagymát, pucold meg és szeleteld fel. A fokhagymákat hámozd meg, és vágd apró kockákra. A mángoldot tisztítsd meg, mosd meg, rázd szárazra és aprítsd fel. A spárga alsó egyharmadát hámozd meg, és vágd le a végeit. Ezután mosd meg, és vágd kis darabokra. A kaprot is mosd meg, rázd le róla a vizet, tépkedd le a végeit, és tegyél félre párat a tálaláshoz. A maradék kaprot aprítsd fel. - Pirítsd meg és fűszerezd a zöldségeket
Egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat, a póréhagymát pedig kb. 5 percig pirítsd benne. Ehhez add hozzá a fokhagymát, a mángoldot és a spárgát, majd időnként megkeverve pirítsd 5-7 percig. Sóval, borssal és citromlével fűszerezd. - Készítsd el a joghurtot, és add hozzá a tojásokat a zöldséges keverékhez
A joghurtot keverd össze a felaprított kaporral, és add hozzá a korábban összemorzsolt feta sajtot. Ezt keverd hozzá a zöldségekhez, és egy kanál segítségével formálj benne négy mélyedést. Verd fel a tojásokat, majd azokat öntsd bele ezekbe a mélyedésekbe. Az egészet hagyd letakarva forrdogálni, méghozzá addig, amíg a tojások megszilárdulnak. - Tálald a shakshukát
A shakshukát mély tányérokban tálald, díszítsd kaporral, majd ízlés szerint hintsd meg sumach-kal. Ehhez remekül passzol a pirított laposkenyér.
A shakshuka az észak-afrikai és levantei konyha specialitása. Ennél a tavaszias verziónál friss mángolddal, zöld spárgával és görög joghurttal varázslolhatod még különlegesebbé.
Ízletes és egyszerű: ezt a fajta kenyeret sonka, sajt és tejföl keverékével készíted el
Hozzávalók 4 adag sonkás sajtos kenyérhez
- 275 g leveles tészta (téglalap)
- 100 g tejföl
- só
- frissen őrölt bors
- 150 g szeletelt főtt sonka
- 150 g reszelt sajt, például ementáli, gouda
- 1 tojássárgája
- 2 ek. szezám
- bazsalikom
Sonkás sajtos kenyér elkészítése
1. Készítsd el a tölteléket, töltsd meg és vágd be a leveles tésztát
A sütőt alsó-felső fokozaton melegítsd elő 220 Celsius-fokra. A leveles tésztát a papírral együtt tekered ki, és tedd egy tepsibe. Ezután kend be a felét tejföllel, sózd és borsozd meg, vágd fel kisebb darabokra a főtt sonkát, tedd rá a tésztára, szórd meg reszelt sajttal, majd a tészta üres felével takard le a tölteléket. A tésztát rácsszerűen vagdosd be.
2. Süsd meg a kenyeret és tálald
A tojássárgát keverd el két evőkanál vízzel, kend be vele a tészta tetejét, és szórd meg szezámmaggal. A kenyeret kb. 20 perc alatt süsd aranybarnára. Ezután vedd ki, hagyd kicsit kihűlni, majd díszítsd bazsalikommal.
Hozzávalók 8 darab mazsolás hot-cross-bunhoz
- 125 ml tej
- 1 ek. méz
- 1 ek. lenolaj
- 30 g vaj, darabokban
- 125 ml langyos körtelé
- 4 g szárított élesztő
- 1 tojássárgája
- ½ tk. lereszelt narancshéj, bio
- 50 g mazsola
- 400 g 550-es típusú liszt
- ½ tk. őrölt fahéj
- ¾ tk. só
- 35 g liszt
- 1 ek. porcukor
Mazsolás hot-cross-buns elkészítése
1. Készítsd el az élesztős tésztát és pihentesd
Egy edényben forrald fel a tejet, vedd le a tűzről, keverd hozzá a mézet, a lenolajat és a vajat. A körtelevet töltsd bele egy nagy edénybe, és szórd bele a szárított élesztőt. A tojássárgáját és a reszelt narancshéjat keverd hozzá, ezután pedig tedd ugyanezt a mazsolákkal. Szitáld rá a lisztet, a fahéjat, a sót, öntsd hozzá a mézes tejet, majd az egészet gyúrd egy sima tésztává. Takard le, és egy meleg helyen hagyd megkelni.
2. Dolgozd fel a tésztát és pihentesd
A tésztát egy enyhén belisztezett munkafelületen gyúrd át, tedd vissza az edénybe, és további 30 percig hagyd ismét pihenni. Akkor jó, ha kb. a duplájára nőtt. Nyolc nagy muffinformát bélelj ki sütőpapírral. A tésztát oszd nyolc adagra, formázz belőlük golyókat, ezeket helyezd bele a formákba, takard le őket, és további 30 percig hagyd kelni. A sütőt alsó és felső fokozaton melegítsd elő 200 Celsius-fokra.
3. Készítd el a tölteléket, és süsd meg a zsemléket
A lisztet keverd össze egy teáskanál porcukorral, és keverd simára 3-4 evőkanál hideg vízzel. A keveréket töltsd bele egy kislyukú habzsákba, majd rajzolj kereszteket vele a tésztagombócokra. A gombócokat süsd 20-25 perc alatt aranybarnára. Ezután vedd ki őket a sütőből, és hagyd kihűlni.
4. Készítsd el a mázat és tálalj
Egy kicsi edényben keverd el a maradék porcukrot egy-két evőkanál hideg vízzel, és melegítsd meg. A zsemléket kend be vele, majd hagyd, hogy megszáradjon a máz. A hot-cross-buns-okat vedd ki a formából, helyezd egy nagy tálra, és ízlés szerint díszítsd húsvéti tojásokkal.
Lágy és laza tészta: ezeket a kicsi zsemléket Angliában és Ausztráliában nagypénteken és húsvétkor szokták fogyasztani.