Active Beauty
Húsvéti kalács hagyományos és gluténmentes változatban
Szöveg:
olvasási idő: min
Ünnepi finomság

Húsvéti kalács hagyományos és gluténmentes változatban

Nincs is jobb a húsvéti kalács kellemes illatánál, legyen az akár hagyományos, akár gluténmentes! Mutatunk két isteni receptet, melyeknek köszönhetően minden bizonnyal a húsvéti kalács lesz az ünnep csúcspontja!

Hagyományos húsvéti kalács

A klasszikus élesztős kalács nem hiányozhat húsvétkor!

Hozzávalók:

Továbbá:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 tk. tej
  • Jégcukor a szóráshoz

Elkészítés:


1. Élesztős tészta elkészítése

A lisztet szitáld bele egy edénybe, majd készíts bele egy mélyedést. Utóbbiba szórd bele a szárított élesztőt, majd öntsd rá a tej felét. Ezután várj kb. 10 percet, majd az egészet dolgozd össze.
Ha ezzel elkészültél, akkor add hozzá a maradék hozzávalót – a maradék tejet, a folyékony vajat, a cukrot, a két tojást, a sót, az őrölt bourbon vaníliát és a reszelt citromhéjat, majd készíts belőle egy sima tésztát. A legegyszerűbb, ha ehhez egy kézi mixert használsz. Végezetül takard le a tészta, és 60 percig hagyd egy meleg helyen.

2. Kalácsforma elkészítése

Miután megkelt az élesztős tészta, gyúrd át a kezeddel, majd oszd három ugyanakkora részre. Ezekból egyesével készíts kb. 2 centiméter vastag és 30 centiméter hosszú csíkokat. A három tésztacsík végeit jól nyomd egymáshoz, majd kezdheted is a fonást. Ha utóbbival elkészültél, akkor a végeket nyomd össze.

3. A kalács pihentetése és megsütése

A kalácsot ismét tedd egy meleg helyre, és további 60 percig hagyd kelni. Eközben melegítsd elő a sütőt 180-200 Celsius-fokra. A kalácsot tedd egy tepsire, kend meg a felvert tojássárgával, egy teáskanál tejjel, majd szórd meg a jégcukorral. A sütőt állítsd át 170 Celsius-fokra, és a kalácsot süsd benne 35 percig. Az idő letelte után úgy tudod leellenőrizni, hogy elkészült-e kalács, hogy megkopogtatod. Akkor kész, ha üreges hangot ad. Ezután várd meg, hogy kihűljön, majd vajjal és saját készítésű lekvárral tálald.

Ha a hagyományos kalácsot mazsolával szereted, akkor adj 150 grammot a tésztához.

Hogyan marad "szaftos" a húsvéti kalács?

Ahhoz, hogy a már megkezdett kalács pár napig friss maradjon, ajánlott alaposan becsomagolnod, és egy meleg helyen tárolnod, például a kenyértartóban. Ennek köszönhetően több napig puha marad. Az is remek megoldás, ha felszeleteled, és lefagyasztod. Amikor pedig enni szeretnél belőle, a pirítóban vagy a sütőben egyszerűen meg tudod melegíteni.

Gluténmentes húsvéti kalács

Pár dologra érdemes figyelned, ha gluténmentes kalácsot készítesz. Tippjeinkkel és trükkjeinkkel azonban garantáltan sikerülni fog! Felmerül azonban a kérdés, hogy miben különbözik a gluténmentes húsvéti kalács a hagyományostól.

Mitől más egy gluténmentes húsvéti kalács?

Először ismernünk kell a gluténmentes kifejezés jelentését. A glutén két fehérjekomplexből áll: gluteninből és gliadinból. Ezek számos gabonában előfordulnak, például búzában, tönkölyben, rozsban, árpában stb. Ragadós tulajdonságuknak köszönhetően lesz a tészta rugalmas és stabil.

Sokan azonban érzékenyen reagálnak a gluténra, vagy a cöliákia nevű autoimmunbetegségben szenvednek. Számukra lehetetlen a „normális” étkezés, ugyanis szigorúan gluténmentes élelmiszereket fogyaszthatnak.

Sütés során tehát tényleg vannak különbségek: a gluténmentesség azt jelenti, hogy hiányzik az adott ételből (jelen esetben a kalács tésztájából) ez az úgynevezett „fehérjeragasztó”. Ez igazi kihívás elé állíthat, azonban tippjeinknek köszönhetően minden bizonnyal profi gluténmentes sütő leszel.

Ha többet szeretnél megtudni a gluténmentes életről vagy a cöliákiáról, akkor a dm.hu ebben is a segítségedre lesz.

Hozzávalók a gluténmentes húsvéti kalácshoz:


Továbbá:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 tk. tej
  • Jégcukor a szóráshoz


Elkészítés:


1. Az élesztős tészta elkészítése

Az élesztős tésztához egy tálban keverd össze a gluténmentes lisztet, a cukrot, a szárított élesztőt és a xantánt vagy a psylliumot. Ezután olvaszd meg a vajat, és langyosítsd meg a tejet. Ezt követően a tojással együtt gyúrj össze mindent, hogy egy sima tésztát kapj. Utóbbit letakarva tedd egy meleg helyre, és 30 percig hagyd kelni.

2. A kalácsforma elkészítése

Miután megkelt az élesztős tészta, oszd három ugyanakkora részre. Ezekből készíts kb. 2 centiméter vastag és 30 centiméter hosszú csíkokat. A három tésztacsík végeit jól nyomd egymáshoz, majd kezdheted a fonást. Ha ezzel elkészültél, a végeket nyomd össze.

3. A húsvéti kalács pihentetése és megsütése

A kalácsot további 30 percig hagyd kelni. Ezután melegítsd elő a sütőt 200 Celsius-fokra, méghozzá alsó és felső fokozaton (légkeverésen 180 Celsius-fok is elég). Eközben keverd össze a tojássárgát egy teáskanál tejjel, hogy később be tudd vele kenni a kalácsot. Ezután szórd meg a jégcukorral. A húsvéti kalácsot először süsd 10 percig, ezután tekerd le a sütőt 180 Celsius-fokra (légkeverésen 160 Celsius-fokra), majd süsd további 30 percig. El is készült a gluténmentes kalács.

A kalácsot tedd egy tepsire, kend meg a felvert tojássárgával, egy teáskanál tejjel, majd szórd meg a jégcukorral. A sütőt állítsd át 170 Celsius-fokra, és a kalácsot süsd 35 percig. Az idő letelte után úgy tudod leellenőrizni, hogy elkészült-e kalács, hogy megkopogtatod. Akkor kész, ha üreges hangot hallasz. Ezután várd meg, hogy kihűljön a kalács, majd vajjal és saját készítésű lekvárral tálald.

x
Sajnáljuk, de nem találtunk találatokat a keresésére. Kérjük, próbálkozzon más keresési kifejezésekkel.