Húsvéti kalács hagyományos és gluténmentes változatban
Nincs is jobb a húsvéti kalács kellemes illatánál, legyen az akár hagyományos, akár gluténmentes! Mutatunk két isteni receptet, melyeknek köszönhetően minden bizonnyal a húsvéti kalács lesz az ünnep csúcspontja!
Hagyományos húsvéti kalács
A klasszikus élesztős kalács nem hiányozhat húsvétkor!
Hozzávalók:
- 500 g 550-es búzaliszt
- 1 csomag dmBio szárított sütőélesztő
- 200 ml dmBio alpesi tej (langyos)
- 70 g fehér vaj
- 70 g cukor
- 2 tojás
- 1 csipet só
- dmBio őrölt bourbon vanília
- Reszelt citromhéj
- Opcionális: 150 g dmBio mazsola
Továbbá:
- 1 tojás sárgája
- 1 tk. tej
- Jégcukor a szóráshoz
Elkészítés:
1. Élesztős tészta elkészítése
A lisztet szitáld bele egy edénybe, majd készíts bele egy mélyedést. Utóbbiba szórd bele a szárított élesztőt, majd öntsd rá a tej felét. Ezután várj kb. 10 percet, majd az egészet dolgozd össze.
Ha ezzel elkészültél, akkor add hozzá a maradék hozzávalót – a maradék tejet, a folyékony vajat, a cukrot, a két tojást, a sót, az őrölt bourbon vaníliát és a reszelt citromhéjat, majd készíts belőle egy sima tésztát. A legegyszerűbb, ha ehhez egy kézi mixert használsz. Végezetül takard le a tészta, és 60 percig hagyd egy meleg helyen.
2. Kalácsforma elkészítése
Miután megkelt az élesztős tészta, gyúrd át a kezeddel, majd oszd három ugyanakkora részre. Ezekból egyesével készíts kb. 2 centiméter vastag és 30 centiméter hosszú csíkokat. A három tésztacsík végeit jól nyomd egymáshoz, majd kezdheted is a fonást. Ha utóbbival elkészültél, akkor a végeket nyomd össze.
3. A kalács pihentetése és megsütése
A kalácsot ismét tedd egy meleg helyre, és további 60 percig hagyd kelni. Eközben melegítsd elő a sütőt 180-200 Celsius-fokra. A kalácsot tedd egy tepsire, kend meg a felvert tojássárgával, egy teáskanál tejjel, majd szórd meg a jégcukorral. A sütőt állítsd át 170 Celsius-fokra, és a kalácsot süsd benne 35 percig. Az idő letelte után úgy tudod leellenőrizni, hogy elkészült-e kalács, hogy megkopogtatod. Akkor kész, ha üreges hangot ad. Ezután várd meg, hogy kihűljön, majd vajjal és saját készítésű lekvárral tálald.
Ha a hagyományos kalácsot mazsolával szereted, akkor adj 150 grammot a tésztához.
Hogyan marad "szaftos" a húsvéti kalács?
Ahhoz, hogy a már megkezdett kalács pár napig friss maradjon, ajánlott alaposan becsomagolnod, és egy meleg helyen tárolnod, például a kenyértartóban. Ennek köszönhetően több napig puha marad. Az is remek megoldás, ha felszeleteled, és lefagyasztod. Amikor pedig enni szeretnél belőle, a pirítóban vagy a sütőben egyszerűen meg tudod melegíteni.
Gluténmentes húsvéti kalács
Pár dologra érdemes figyelned, ha gluténmentes kalácsot készítesz. Tippjeinkkel és trükkjeinkkel azonban garantáltan sikerülni fog! Felmerül azonban a kérdés, hogy miben különbözik a gluténmentes húsvéti kalács a hagyományostól.
Mitől más egy gluténmentes húsvéti kalács?
Először ismernünk kell a gluténmentes kifejezés jelentését. A glutén két fehérjekomplexből áll: gluteninből és gliadinból. Ezek számos gabonában előfordulnak, például búzában, tönkölyben, rozsban, árpában stb. Ragadós tulajdonságuknak köszönhetően lesz a tészta rugalmas és stabil.
Sokan azonban érzékenyen reagálnak a gluténra, vagy a cöliákia nevű autoimmunbetegségben szenvednek. Számukra lehetetlen a „normális” étkezés, ugyanis szigorúan gluténmentes élelmiszereket fogyaszthatnak.
Sütés során tehát tényleg vannak különbségek: a gluténmentesség azt jelenti, hogy hiányzik az adott ételből (jelen esetben a kalács tésztájából) ez az úgynevezett „fehérjeragasztó”. Ez igazi kihívás elé állíthat, azonban tippjeinknek köszönhetően minden bizonnyal profi gluténmentes sütő leszel.
Ha többet szeretnél megtudni a gluténmentes életről vagy a cöliákiáról, akkor a dm.hu ebben is a segítségedre lesz.
Hozzávalók a gluténmentes húsvéti kalácshoz:
- 350 g gluténmentes liszt
- 75 g dmBio finomítatlan nádcukor
- 1 csomag dmBio szárított sütőélesztő
- 1 g xantán vagy 1 tk. psyllium
- 40 g vaj
- 250 ml dmBio alpesi tej
- 1 tojás
- dmBio őrölt bourbon vanília
- Opcionális: 40 g dmBio mazsola
Továbbá:
- 1 tojás sárgája
- 1 tk. tej
- Jégcukor a szóráshoz
Elkészítés:
1. Az élesztős tészta elkészítése
Az élesztős tésztához egy tálban keverd össze a gluténmentes lisztet, a cukrot, a szárított élesztőt és a xantánt vagy a psylliumot. Ezután olvaszd meg a vajat, és langyosítsd meg a tejet. Ezt követően a tojással együtt gyúrj össze mindent, hogy egy sima tésztát kapj. Utóbbit letakarva tedd egy meleg helyre, és 30 percig hagyd kelni.
2. A kalácsforma elkészítése
Miután megkelt az élesztős tészta, oszd három ugyanakkora részre. Ezekből készíts kb. 2 centiméter vastag és 30 centiméter hosszú csíkokat. A három tésztacsík végeit jól nyomd egymáshoz, majd kezdheted a fonást. Ha ezzel elkészültél, a végeket nyomd össze.
3. A húsvéti kalács pihentetése és megsütése
A kalácsot további 30 percig hagyd kelni. Ezután melegítsd elő a sütőt 200 Celsius-fokra, méghozzá alsó és felső fokozaton (légkeverésen 180 Celsius-fok is elég). Eközben keverd össze a tojássárgát egy teáskanál tejjel, hogy később be tudd vele kenni a kalácsot. Ezután szórd meg a jégcukorral. A húsvéti kalácsot először süsd 10 percig, ezután tekerd le a sütőt 180 Celsius-fokra (légkeverésen 160 Celsius-fokra), majd süsd további 30 percig. El is készült a gluténmentes kalács.
A kalácsot tedd egy tepsire, kend meg a felvert tojássárgával, egy teáskanál tejjel, majd szórd meg a jégcukorral. A sütőt állítsd át 170 Celsius-fokra, és a kalácsot süsd 35 percig. Az idő letelte után úgy tudod leellenőrizni, hogy elkészült-e kalács, hogy megkopogtatod. Akkor kész, ha üreges hangot hallasz. Ezután várd meg, hogy kihűljön a kalács, majd vajjal és saját készítésű lekvárral tálald.