Így készíts egészséges édességet a családnak
Ha a desszert szó hallatán a te szemeid előtt is valamilyen agyoncukrozott, egészségtelen édesség jelenik meg, akkor itt az ideje, hogy felülírd mindezt. Úgy is készíthetsz ugyanis finomságot a családnak, hogy közben tápláló, vitaminokban gazdag ételt teszel eléjük. Az alábbi receptekkel lenyűgözheted az édesszájú gyerkőcöket, sőt, bátran adhatsz nekik repetát is.
A két banánt megpucoljuk, beletesszük egy tálba, majd egy villával összenyomkodjuk. Ráütjük a kettő tojást, hozzáadjuk a kókuszlisztet, és összekeverjük. Rizs- vagy datolyasziruppal édesítjük, és jól összedolgozzuk. A gofrisütőt valamilyen növényi olajjal vékonyan kikenjük, majd a masszát beleöntjük és kisütjük. Gyümölcsökkel vagy cukormentes lekvárral tálaljuk.
A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra, közben az almákat ketté vágjuk, kimagozzuk és egy kis méretű sütőtálba tesszük. A narancs levét kifacsarjuk, a héját lereszeljük. A mézet, a fahéjat és a narancs reszelt héját összekeverjük, majd az almák közepébe öntjük. Ezután a narancs levével jól meglocsoljuk, és 30-35 percre a sütőbe helyezzük az almákat. Időközönként ellenőrizzük, és a maradék narancs levével öntözzük. Fekete ribizli dzsemmel és dióval a tetején tálaljuk.
Banános-kókuszlisztes gofri
Hozzávalók:- 2 db érett banán
- 2 db tojás
- 2 ek. dmBio datolyaszirup vagy dmBio rizsszirup
- 2 ek. dmBio kókuszliszt (vagy ízlés szerint zabliszt)
A két banánt megpucoljuk, beletesszük egy tálba, majd egy villával összenyomkodjuk. Ráütjük a kettő tojást, hozzáadjuk a kókuszlisztet, és összekeverjük. Rizs- vagy datolyasziruppal édesítjük, és jól összedolgozzuk. A gofrisütőt valamilyen növényi olajjal vékonyan kikenjük, majd a masszát beleöntjük és kisütjük. Gyümölcsökkel vagy cukormentes lekvárral tálaljuk.
Fűszeres-narancsos sült alma
Hozzávalók:- 4 db közepes méretű alma
- 4 ek. dmBio akácméz
- 1 tk. dmBio őrölt ceyloni fahéj
- 1 db narancs
- dmBio feketeribizlis extradzsem
- ízlés szerint dió
A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra, közben az almákat ketté vágjuk, kimagozzuk és egy kis méretű sütőtálba tesszük. A narancs levét kifacsarjuk, a héját lereszeljük. A mézet, a fahéjat és a narancs reszelt héját összekeverjük, majd az almák közepébe öntjük. Ezután a narancs levével jól meglocsoljuk, és 30-35 percre a sütőbe helyezzük az almákat. Időközönként ellenőrizzük, és a maradék narancs levével öntözzük. Fekete ribizli dzsemmel és dióval a tetején tálaljuk.
Kakaós-gyümölcsös chia pudding
Ez az édes finomság mindamellett, hogy könnyen elkészíthető, alacsony kalóriatartalmú, vegán, és rendkívül egészséges, hiszen a chia mag magas rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkezik.Hozzávalók:
- 400 ml dmBio mandulatej
- 60 g dmBio chiamag
- 2 ek. dmBio kakaópor
- 1-2 ek. dmBio akácméz
- 1 csipet tengeri só
- A tálaláshoz: fagyasztott bogyós gyümölcsök (málna, áfonya, szeder)
Elkészítés:
Tegyük egy nagy tálba a hozzávalókat (a bogyós gyümölcsök nélkül), és jól keverjük össze őket. Takarjuk le fóliával, majd hagyjuk állni pár órát, de a legjobb, ha egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Reggel vegyünk elő négy kis üvegtálkát, és adagoljuk ki a kész pudingot úgy, hogy az aljára és a tetejére is bogyós gyümölcsöket helyezünk.