Ints búcsút a leveskockának! Mostantól tudni fogod, hogyan elkészítheted a húsos és zöldséges alaplevet.

Hozzávalók 4 adag vegán zöldséges alapléhez

  • 300 g zellergumó
  • 3 répa
  • 1 édeskömény
  • 1 tk. só
  • 2 szár majoranna
  • 4 ág kakukkfű
  • 2 paradicsom

Zöldségalaplé elkészítése


Ilyen egyszerűen el tudod készíteni magad is a zöldségalaplevet.

1. Készítsd elő a zöldségeket

Alaposan mosd meg az összes zöldséget. A zellert és a répát pucold meg, és mindegyiket vágd nagyobb darabokra. Az édeskömény szárait távolítsd el és tedd félre, a többi részét darabold fel. A hagymát vágd félbe.

2. Főzd meg az alaplevet

A hagyma feleket egy forró serpenyőben pirítsd barnára. A felvágott zöldségekkel és sóval együtt tedd bele egy nagyobb edénybe, és tölts rá kb. 2 liter hideg vizet. Ezt forrald fel, majd kb. 50 percig hagyd gyöngyözve forrni. A majoránnát és a kakukkfüvet is mosd meg, rázd le róluk a felesleges vizet, és aprítsd fel nagyobb darabokba. A paradicsomokat is mosd meg, és negyedeld fel. A félbe vágott hagymákat vedd ki a vízből. Ezután tedd az edénybe a paradicsomokat, az édeskömény szárait és a fűszereket. További 30 percig hagyd forrdogálni.


3. Szűrd le a zöldséges alaplevet és ízesítsd

Végezetül szűrd le a zöldségalaplevet, ízesítsd és már használhatod is. Ez a recept kb. 1,75 liter alaplevet eredményez, és kb. 2 hónapig le is fagyasztható.

Plusz tipp: Ha legközelebb egy zöldséges fogást készítesz, akkor egyszerűen tedd félre a zöldségek egy részét a zöldséges alapléhez, darabold fel mindegyiket és fagyaszd le. Ennek köszönhetően mindig lesz zöldséged, amikor alaplevet szeretnél készíteni.

Hozzávalók 4 adag húsos alapléhez

Ilyen egyszerűen el tudod készíteni a húsos alaplevet:

  • 2 répa
  • ½ szár póréhagyma
  • 100 g zellergumó
  • 500 g hús
  • 500 g marha velős csont
  • őrölt fekete bors

Húsos alaplé elkészítése


1. Készítsd elő a zöldségeket

Az alapléhez vágd félbe a hagymát, és egy serpenyőben pirítsd barnára a vágott felüket. Várd meg, hogy kihűljenek. Pucold meg a répát és szeleteld fel. A póréhagymát és a zellert is mosd meg, majd vágd nagyobb darabokba.

2. Főzd meg az alaplevet

A húst és a csontokat tedd bele egy nagy edénybe, és engedj rá annyi hideg vizet, hogy teljesen ellepje a hozzávalókat. A főzés közben keletkező habot mindig szedd le. Vegyél vissza a tűzön, és 2,5 órán át hagyd enyhén gyöngyözve forrni. Amennyiben szükséges, tölts rá vizet, majd kb. 1 óra elteltével tedd bele a zöldségeket, 1,5 óra után pedig sózd és borsozd meg.

3. Szűrd le a zöldséges alaplevet és ízesítsd

Miután letelt a főzési idő, szedd ki a levesből a húst, a csontokat és a zöldségeket, a levet pedig egy rongyon és szűrőn keresztül szűrd át. A húst nyugodtan használd fel valamilyen más ételhez. Tegyél el kb. 1 liter alaplevet, majd sózd és borsozd.


Tipp: A húsos alaplé egy részét akár le is fagyaszthatod 1 hónapig.

Amennyiben további fűszerekre van szükséged, a dm Online Shopjában biztosan találsz a kedvedre valót: