Így készül a finom húsos és zöldséges alaplé
Legyen szó grízgaluska, májgombóc vagy frittata levesről – egy ízletes és finom alaplé nélkül egy levesbetét sem annyira ízletes. Mivel a saját készítésű ételek sokkal ízletesebbek, mint a készen kapható verziók, ezért eláruljuk, hogyan tudod gyorsan és egyszerűen magad elkészíteni a húsos és zöldséges alaplevet.
Ints búcsút a leveskockának! Mostantól tudni fogod, hogyan elkészítheted a húsos és zöldséges alaplevet.
Hozzávalók 4 adag vegán zöldséges alapléhez
- 300 g zellergumó
- 3 répa
- 1 édeskömény
- 1 tk. só
- 2 szár majoranna
- 4 ág kakukkfű
- 2 paradicsom
Zöldségalaplé elkészítése
Ilyen egyszerűen el tudod készíteni magad is a zöldségalaplevet.
1. Készítsd elő a zöldségeket
Alaposan mosd meg az összes zöldséget. A zellert és a répát pucold meg, és mindegyiket vágd nagyobb darabokra. Az édeskömény szárait távolítsd el és tedd félre, a többi részét darabold fel. A hagymát vágd félbe.
2. Főzd meg az alaplevet
A hagyma feleket egy forró serpenyőben pirítsd barnára. A felvágott zöldségekkel és sóval együtt tedd bele egy nagyobb edénybe, és tölts rá kb. 2 liter hideg vizet. Ezt forrald fel, majd kb. 50 percig hagyd gyöngyözve forrni. A majoránnát és a kakukkfüvet is mosd meg, rázd le róluk a felesleges vizet, és aprítsd fel nagyobb darabokba. A paradicsomokat is mosd meg, és negyedeld fel. A félbe vágott hagymákat vedd ki a vízből. Ezután tedd az edénybe a paradicsomokat, az édeskömény szárait és a fűszereket. További 30 percig hagyd forrdogálni.
3. Szűrd le a zöldséges alaplevet és ízesítsd
Végezetül szűrd le a zöldségalaplevet, ízesítsd és már használhatod is. Ez a recept kb. 1,75 liter alaplevet eredményez, és kb. 2 hónapig le is fagyasztható.
Plusz tipp: Ha legközelebb egy zöldséges fogást készítesz, akkor egyszerűen tedd félre a zöldségek egy részét a zöldséges alapléhez, darabold fel mindegyiket és fagyaszd le. Ennek köszönhetően mindig lesz zöldséged, amikor alaplevet szeretnél készíteni.
Hozzávalók 4 adag húsos alapléhez
Ilyen egyszerűen el tudod készíteni a húsos alaplevet:
- 2 répa
- ½ szár póréhagyma
- 100 g zellergumó
- 500 g hús
- 500 g marha velős csont
- só
- őrölt fekete bors
Húsos alaplé elkészítése
1. Készítsd elő a zöldségeket
Az alapléhez vágd félbe a hagymát, és egy serpenyőben pirítsd barnára a vágott felüket. Várd meg, hogy kihűljenek. Pucold meg a répát és szeleteld fel. A póréhagymát és a zellert is mosd meg, majd vágd nagyobb darabokba.
2. Főzd meg az alaplevet
A húst és a csontokat tedd bele egy nagy edénybe, és engedj rá annyi hideg vizet, hogy teljesen ellepje a hozzávalókat. A főzés közben keletkező habot mindig szedd le. Vegyél vissza a tűzön, és 2,5 órán át hagyd enyhén gyöngyözve forrni. Amennyiben szükséges, tölts rá vizet, majd kb. 1 óra elteltével tedd bele a zöldségeket, 1,5 óra után pedig sózd és borsozd meg.
3. Szűrd le a zöldséges alaplevet és ízesítsd
Miután letelt a főzési idő, szedd ki a levesből a húst, a csontokat és a zöldségeket, a levet pedig egy rongyon és szűrőn keresztül szűrd át. A húst nyugodtan használd fel valamilyen más ételhez. Tegyél el kb. 1 liter alaplevet, majd sózd és borsozd.
Tipp: A húsos alaplé egy részét akár le is fagyaszthatod 1 hónapig.