Interjú Farkas-Halász Évivel
A testi-lelki egészség kéz a kézben jár, ezt vallja Farkas-Halász Évi is. Az „Anyaként is fitten” blog tulajdonosa elárulta, hogyan oldja meg mindezt kisgyerekek mellett.
2015-ben az első kislányoddal voltál várandós, amikor blogolni kezdtél az egészséges életmódról. Írás és főzés: mindig is jellemző volt rád a kreativitás ilyen szinten való megélése?
Igen, mindig is humán beállítottságú voltam, versmondó szakkörbe jártam, és sokáig újságíró szerettem volna lenni – az írás szeretete innen jön. A sütés-főzés pedig a család által került az életembe: mióta az eszemet tudom, érdekel a gasztronómia. Már egészen korán, tinédzser éveim közepén megtanultam főzni az alap dolgokat. Természetesen rengeteget tapasztaltam és gyakoroltam azóta, nekem sem sikerült minden elsőre, de ez így van rendjén. A család és a barátok sokszor vendégeskednek nálunk, eddig még nem érkezett panasz a főztömre. Szerencsés helyzetben voltam, mert a nagymamáim és az anyukám mellett minőségi időt tölthettem a konyhában, és rengeteg finomság került mindig az asztalra. Régóta szerettem volna összefoglalni egy felületen a receptjeinket, így jött a blog ötlete.
A gyerekek érkezésével mennyiben alakult át a gasztronómiához való hozzáállásod?
Azóta még inkább törekszem arra, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthető fogásokat készítsek, amik tápanyagban gazdagok és finomak is. Most már elég nagyok ahhoz, hogy tudjanak segíteni, mindig jó móka ilyenkor a konyhában velük lenni.
2019-ben jelent meg az első receptkönyved, milyen volt a fogadtatása?
Szerencsére nagyon sokan szerették és rengeteg pozitív visszajelzést kaptam. Elmondhatatlanul jó érzés, amikor kapom a leveleket, hogy a könyvemet kérték és kapták például karácsonyra, sok férj és barát ír nekem, hogy személyes üzenetet írjak a dedikálás mellé, mert meglepetésként fogja kapni a párjuk. Leginkább ezek a boldog reakciók azok, amik miatt úgy érzem, hogy érdemes volt belevágnom a könyvírásba.
Háromgyermekes anyukaként számodra a konyhai lét inkább kötelező napi rutin, vagy kikapcsolódásként is működik?
Nagyon sokszor terápiás jellege van nálam: ha szomorú vagyok, akkor is próbálom elterelni a gondolataim sütéssel-főzéssel, de ha boldog vagyok, akkor is készül általában valami finomság. A legtöbb időt kétségtelenül a konyhában töltöm, de soha nem érzem tehernek, még akkor sem, ha fáradt vagyok: minden esetben feltölt.
Van esetleg kedvenc szezonális alapanyagod, amit most nagyon szeretsz?
A szezonális gyümölcsöket kedvelem a legjobban, sok gyümölcsös desszert van az Instagram-oldalamon, illetve karácsony közeledtével bátrabban nyúlok a fűszerekhez: a fahéj és a szerecsendió nagy kedvenceim.
Mivel tudnál másokat motiválni a sportra és az egészséges életmódra?
A sport nem csak testi, lelki feltöltődés is. Én azt vallom, hogy a testi és a lelki egészség „kézen fogva” jár. A mozgás az egészségünket szolgálja, kikapcsol, feltölt, szórakoztat. Ha csoportos órákra járunk, még barátságok is kialakulhatnak közben, tehát ez is egy pozitív hozadéka. Én arra biztatnám a kedves olvasókat, hogy találjanak olyan edzésformát, amit élveznek, így sokkal könnyebb beépíteni a mindennapjainkba. Az egészséges étkezés pedig csak elsőre tűnik ördöngösségnek, hamar bele lehet rázódni, és egy életen át tartható életforma.
Úgy tudom, hogy te ténylegesen nagyon tudatos vagy ma már, ha a helyes és egészséges étkezésről van szó. Vannak azért nálad is néha mélypontok?
Ma már nem démonizálok alapanyagokat, ételeket, de ennek is sok idő kellett. Mélypontok nincsenek, mert 2008 óta így étkezem, így mára már ezt szokta meg a szervezetem és így érzem jól magam. Az olasz ízek szerelmese vagyok, így ha néha megkívánok egy pizzát megeszem, nem érzek miatta bűntudatot. Az egyensúlyra törekszem.
Névjegy:
Farkas-Halász Évi „Anyaként is fitten” blogjával vált ismertté, majd az Instagramon bővítette tovább követői bázisát, ahol mára közel 35 ezren – nem csak anyák – kíváncsiak testi-lelki jó tanácsaira. ↘ instagram.com/halasz_evi
2015-ben az első kislányoddal voltál várandós, amikor blogolni kezdtél az egészséges életmódról. Írás és főzés: mindig is jellemző volt rád a kreativitás ilyen szinten való megélése?
Igen, mindig is humán beállítottságú voltam, versmondó szakkörbe jártam, és sokáig újságíró szerettem volna lenni – az írás szeretete innen jön. A sütés-főzés pedig a család által került az életembe: mióta az eszemet tudom, érdekel a gasztronómia. Már egészen korán, tinédzser éveim közepén megtanultam főzni az alap dolgokat. Természetesen rengeteget tapasztaltam és gyakoroltam azóta, nekem sem sikerült minden elsőre, de ez így van rendjén. A család és a barátok sokszor vendégeskednek nálunk, eddig még nem érkezett panasz a főztömre. Szerencsés helyzetben voltam, mert a nagymamáim és az anyukám mellett minőségi időt tölthettem a konyhában, és rengeteg finomság került mindig az asztalra. Régóta szerettem volna összefoglalni egy felületen a receptjeinket, így jött a blog ötlete.
INTERJÚ FELMÉRY LILI BALERINÁVAL
A gyerekek érkezésével mennyiben alakult át a gasztronómiához való hozzáállásod?
Azóta még inkább törekszem arra, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthető fogásokat készítsek, amik tápanyagban gazdagok és finomak is. Most már elég nagyok ahhoz, hogy tudjanak segíteni, mindig jó móka ilyenkor a konyhában velük lenni.
2019-ben jelent meg az első receptkönyved, milyen volt a fogadtatása?
Szerencsére nagyon sokan szerették és rengeteg pozitív visszajelzést kaptam. Elmondhatatlanul jó érzés, amikor kapom a leveleket, hogy a könyvemet kérték és kapták például karácsonyra, sok férj és barát ír nekem, hogy személyes üzenetet írjak a dedikálás mellé, mert meglepetésként fogja kapni a párjuk. Leginkább ezek a boldog reakciók azok, amik miatt úgy érzem, hogy érdemes volt belevágnom a könyvírásba.
Háromgyermekes anyukaként számodra a konyhai lét inkább kötelező napi rutin, vagy kikapcsolódásként is működik?
Nagyon sokszor terápiás jellege van nálam: ha szomorú vagyok, akkor is próbálom elterelni a gondolataim sütéssel-főzéssel, de ha boldog vagyok, akkor is készül általában valami finomság. A legtöbb időt kétségtelenül a konyhában töltöm, de soha nem érzem tehernek, még akkor sem, ha fáradt vagyok: minden esetben feltölt.
Van esetleg kedvenc szezonális alapanyagod, amit most nagyon szeretsz?
A szezonális gyümölcsöket kedvelem a legjobban, sok gyümölcsös desszert van az Instagram-oldalamon, illetve karácsony közeledtével bátrabban nyúlok a fűszerekhez: a fahéj és a szerecsendió nagy kedvenceim.
INTERJÚ HAVAS DÓRA GASZTROBLOGGERREL
Mivel tudnál másokat motiválni a sportra és az egészséges életmódra?
A sport nem csak testi, lelki feltöltődés is. Én azt vallom, hogy a testi és a lelki egészség „kézen fogva” jár. A mozgás az egészségünket szolgálja, kikapcsol, feltölt, szórakoztat. Ha csoportos órákra járunk, még barátságok is kialakulhatnak közben, tehát ez is egy pozitív hozadéka. Én arra biztatnám a kedves olvasókat, hogy találjanak olyan edzésformát, amit élveznek, így sokkal könnyebb beépíteni a mindennapjainkba. Az egészséges étkezés pedig csak elsőre tűnik ördöngösségnek, hamar bele lehet rázódni, és egy életen át tartható életforma.
Úgy tudom, hogy te ténylegesen nagyon tudatos vagy ma már, ha a helyes és egészséges étkezésről van szó. Vannak azért nálad is néha mélypontok?
Ma már nem démonizálok alapanyagokat, ételeket, de ennek is sok idő kellett. Mélypontok nincsenek, mert 2008 óta így étkezem, így mára már ezt szokta meg a szervezetem és így érzem jól magam. Az olasz ízek szerelmese vagyok, így ha néha megkívánok egy pizzát megeszem, nem érzek miatta bűntudatot. Az egyensúlyra törekszem.
Névjegy:
Farkas-Halász Évi „Anyaként is fitten” blogjával vált ismertté, majd az Instagramon bővítette tovább követői bázisát, ahol mára közel 35 ezren – nem csak anyák – kíváncsiak testi-lelki jó tanácsaira. ↘ instagram.com/halasz_evi