Active Beauty
Izgalmas variációk rizottóra
Szöveg:
olvasási idő: min
Tökkel és céklával megbolondítva

Izgalmas variációk rizottóra

A rizottó egy klasszikus olasz fogás, amit ehetsz elő- vagy főételként, de akár köretként is. Most egy kicsit ősziesre szabjuk! 2 olyan receptet mutatunk most, ami tökéletesen illik ehhez az évszakhoz.

Egy tökéletes rizottóhoz mindössze rizsre, alaplére, fehérborra, vajra és némi parmezánra van szükség. Ha azonban valami különlegesebbre vágysz, akkor nyugodtan bolondítsd meg az alapreceptet néhány izgalmas hozzávalóval. Például hokkaido tökkel vagy céklával. Mindkettőt érdemes kipróbálni!

Tökös rizottó
Hozzávalók 4 személyre
  • 1 Hokkaido tök (kb. 800 g)
  • 5 ek. olívaolaj
  • 1-2 tk. édeskés fűszerpaprika
  • 1 tk. őrölt kömény
  • só, bors
  • 2 zöldhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 200 g rizottó rizs
  • kb. 1 l zöldségleves alaplé
  • 150 ml száraz fehérbor
  • 80 g parmezán
  • ½ csokor koriander (elhagyható)
  • 1 citrom
  • 2 ek vaj

Elkészítés
A tököt pucold és mosd meg, majd vágd félbe. A magokat távolítsd el, a húsát pedig vágd kockákra, és tedd egy tálba. A tökhöz keverj 3 evőkanál olívaolajat, fűszerpaprikát, köményt és némi sót, borsot. Ha ezeket alaposan összekeverted egymással, akkor tedd az egészet egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd azt helyezd a 175 Celsius-fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 percig hagyd bent, de néha keverd át.
A zöld- és a fokhagymát pucold meg, és aprítsd fel. A maradék olajat hevítsd fel egy edényben, tedd rá a hagymákat, és kicsi lángon párold üvegesre a hagymát. Ezután add hozzá a rizst, gyorsan pirítsd meg, majd szépen lassan adagold hozzá a zöldségleves alaplét és a bort. Ekkor mindig keverd át a rizst. Csak akkor önts hozzá további folyadékot, ha a rizs teljesen magába szívta azt. Összességében 30-35 percig kell főzni.
A parmezánt reszeld le. A koriandert mosd meg, töröld szárazra, majd tépked le a leveleit. A citromot alaposan mosd meg, töröld meg, és szeletelt fel.
Ezután a tököt is add hozzá a rizshez, alaposan keverd össze, és melegítsd fel. Vedd le a tűzről, és keverd alá a vajat és a parmezánt. Végül ízesítsd sóval és borssal.

Buddha Bowl: mostantól kezdve odafigyelünk az étkezésünkre!


Céklás rizottó
Hozzávalók 4 személyre
  • 1 hagyma
  • 150 g cékla
  • 1 ek. olívaolaj
  • 300 g rizottó rizs
  • só, bors
  • 800 ml zöldségleves alaplé
  • 300 ml száraz fehérbor
  • 50 g parmezán
  • 50 g tökmag

Elkészítés
A hagymát és a céklát pucold meg, utóbbiból vágj le 4 vékony szeletet. A maradék céklát és a hagymát vágd apró kockákra. Egy edényben melegíts meg némi olajat, tedd bele a céklaszeleteket, és kb. 3 percig pirítsd azokat. Közben mindig fordítsd meg a szeleteket.
A hagyma és cékla kockákat kis lángon párold üvegesre, add hozzá a rizst, és rövid ideig pirítsd. Eközben ízesítsd sóval és borssal, majd szépen lassan add hozzá az alaplevet és a bort, közben mindig kevergesd. Csak akkor önts hozzá további folyadékot, ha a rizs teljesen magába szívta azt.
Összesen 25-30 percig kell főnie. Az idő lejárta előtt add hozzá a parmezánt. Ekkor pirítsd meg egy kevés olajon a tökmagot. A rizottót szedd ki tányérokra, majd díszítsd a céklaszeletekkel és a tökmaggal.

Ezért egyél több tofut


x
Sajnáljuk, de nem találtunk találatokat a keresésére. Kérjük, próbálkozzon más keresési kifejezésekkel.