Ízletes reggeli: omlett cukkinivel és kecskesajttal
A kiegyensúlyozott reggeli vagy a tökékéletes villásreggeli nélkülözhetetlen alapanyaga a tojás. A tükörtojáson, a főtt tojáson és a rántottán kívül omlett is készülhet belőle. Ez a recept a pihekönnyű, lágy tojásételt a cukkinivel kombinálja, és kecskesajttal koronázza meg – egyszerű, mégis raffinált!
1. A zöldségek előkészítése
Pucoljuk meg a cukkinit, és gyaluljuk vékony szeletekre. Tisztítsuk meg a gyermekláncfüvet.
2. Az omlett elkészítése
Üssük fel a tojásokat, és válasszuk szét őket, majd a tojássárgákat keverjük össze a tejszínnel, a tojásfehérjéket pedig egy kézi robotgéppel verjük kemény habbá. A tejszínes tojássárgáját keverjük óvatosan a tojásfehérjehabhoz, majd ízesítsük sóval és borssal. Egy (kb. 20 cm átmérőjű) teflonserpenyőben olvasszunk meg 1 ek. vajat, és a cukkíniszeletek felét közepes lángon pirítsuk meg benne. Öntsük rá tojásmassza felét. Tegyünk rá fedőt, és hagyjuk 4-5 percig állni. Az omlettet óvatosan fordítsuk meg egy tányér segítségével. A tojásnak nem kell teljesen átsülnie, elég, ha az alja aranybarna színt kap.
3. Az omlett tálalása
Csúsztassuk az omlettet egy előmelegített tányérra. Két teáskanál segítségével kanalazzuk rá a kecskesajt felét. Szórjuk meg reszelt citromhéjjal. A mentalevelek felét csipkedjük nagyobb darabokra, és szórjuk az omlettre. Fűszerezzük sóval és borssal. A maradék hozzávalóból süssünk egy második omlettet. Amíg az elkészül, egy másik serpenyőben hevítsünk olívaolajat. Néhány perc alatt fonnyasszuk meg benne a gyermekláncfüvet. Fűszerezzük sóval és borssal, és szórjuk az omlettekre.
A tökéletes omlett titka:
A reggeli klasszikushoz, a rántottához hasonlóan az omlett is kombinálható különböző hozzávalókkal. Mindegy, hogy édes vagy pikáns lesz a végeredmény – néhány dologra érdemes odafigyelni az omlett készítése kapcsán:
Cukkinis omlett kecskesajttal
Hozzávalók 2 omletthez:
- 50 g cukkini
- 50 g gyermekláncfű
- 4 friss tojás
- 3 ek. tejszín
- só
- fekete bors
- 2 ek. vaj
- 100 g friss kecskesajt
- 1 tk. citromhéj
- 1 ek. mentalevél
- 2 ek. dmBio olívaolaj
A cukkinis-kecskesajtos omlett elkészítése:
1. A zöldségek előkészítése
Pucoljuk meg a cukkinit, és gyaluljuk vékony szeletekre. Tisztítsuk meg a gyermekláncfüvet.
2. Az omlett elkészítése
Üssük fel a tojásokat, és válasszuk szét őket, majd a tojássárgákat keverjük össze a tejszínnel, a tojásfehérjéket pedig egy kézi robotgéppel verjük kemény habbá. A tejszínes tojássárgáját keverjük óvatosan a tojásfehérjehabhoz, majd ízesítsük sóval és borssal. Egy (kb. 20 cm átmérőjű) teflonserpenyőben olvasszunk meg 1 ek. vajat, és a cukkíniszeletek felét közepes lángon pirítsuk meg benne. Öntsük rá tojásmassza felét. Tegyünk rá fedőt, és hagyjuk 4-5 percig állni. Az omlettet óvatosan fordítsuk meg egy tányér segítségével. A tojásnak nem kell teljesen átsülnie, elég, ha az alja aranybarna színt kap.
3. Az omlett tálalása
Csúsztassuk az omlettet egy előmelegített tányérra. Két teáskanál segítségével kanalazzuk rá a kecskesajt felét. Szórjuk meg reszelt citromhéjjal. A mentalevelek felét csipkedjük nagyobb darabokra, és szórjuk az omlettre. Fűszerezzük sóval és borssal. A maradék hozzávalóból süssünk egy második omlettet. Amíg az elkészül, egy másik serpenyőben hevítsünk olívaolajat. Néhány perc alatt fonnyasszuk meg benne a gyermekláncfüvet. Fűszerezzük sóval és borssal, és szórjuk az omlettekre.
A tökéletes omlett titka:
A reggeli klasszikushoz, a rántottához hasonlóan az omlett is kombinálható különböző hozzávalókkal. Mindegy, hogy édes vagy pikáns lesz a végeredmény – néhány dologra érdemes odafigyelni az omlett készítése kapcsán:
- A megfelelő serpenyő: a légies eredményhez nem mindegy, hogy hogyan viszonyul egymáshoz a tojásmassza mennyisége és a serpenyő mérete. Egy 20 cm átmérőjű serpenyő például egy két tojásból készült omlett elkészítésére alkalmas.
- A megfelelő hőmérséklet: ahhoz, hogy ne legyen túl sötét az omlettünk, tanácsos a serpenyő hőmérsékletét még a tojás beleöntése előtt ellenőrizni. Ennek a legegyszerűbb módja az, ha a serpenyő hevítését követően először csak egy kevés masszát teszünk bele. Ha az azonnal megszilárdul, akkor a serpenyő túl forró. Ideális esetben ilyenkor a massza csak lassan kezd el megszilárdulni.
- A megfelelő sütési idő: az omlett még a tányéron is „sül”. Ezért mindig egy pillanattal korábban tanácsos a tányérra csúsztatni, mint hogy teljesen elkészülne.