Karácsony tojás nélkül: három vegán keksz recept
Te magad vegán vagy, vagy a karácsonyra meghívott vendégeid nem fogyasztanak állati eredetű alapanyagból készült ételeket? Semmi probléma. Vegán vaníliás kiflieinkkel, karácsonyi cantuccinieinkkel és florentineinkkel telepakolhatod a kekszes tányért.
Vegán kekszek – Mire kell ügyelni az elkészítésüknél?
A vegán keksz sütésnél néhány egyszerű szabályt szükséges betartanod:Ezekbe a süteményekbe nem kerül tojás, helyettesítésére például a mandulakrém alkalmas.
Olyan csokoládét válassz alapanyagként, aminek a csomagolásán rajta áll, hogy „vegán”. Ez általában a magasabb kakaótartalmú csokoládékról mondható el.
A tejszín például zabkrémmel helyettesíthető.
Hagyományos vaj helyett vegán vajat használj.
Vegán vaníliás kifli
Azok közé tartozol, akik a kekszes tányérról először a vaníliás kifliket lopkodják le? Valószínűleg felmerült már benned a kérdés, hogy van-e vegán elkészítési módja is a mennyei aprósütinek. Attól még, hogy vegán vagy, a te konyhádban is szállhat az isteni vanília- és cukorillat! Fogadjunk, hogy a vegán vajjal készült vaníliás kiflik legalább olyan finomak, mint gyermekkorod hókiflijei!Hozzávalók:
- 200 g búza finomliszt (pl. a dmBio terméke)
- 2 csomag Bourbon vaníliás cukor (pl. a dmBio terméke)
- 100 g porcukor a tésztához és 20 g a megszóráshoz
- 100 g darált mogyoró
- 100 g vegán vaj
Vegán vaníliás kifli recept
Így készül a vegán vaníliás kifli:
Vedd ki a vegán vajat a hűtőszekrényből, és várj, amíg szobahőmérsékletűre melegszik. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra, felső-alsó sütés funkción.
Keverd össze a lisztet, a darált mogyorót, 1 csomag vaníliás cukrot és a porcukrot egy tálban.
Add hozzá a feldarabolt vegán vajat, és gyors mozdulatokkal gyúrd egy tésztává a hozzávalókat. Formázz belőle kiflicskéket, és sorakoztasd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Tipp: Ma már speciális vaníliás kifli sütő tepsik is kaphatók, amikkel tökéletes formájú kifliket süthetsz.
Told be a tepsit a sütőbe, és süsd a kifliket 15 percig. Amikor a kiflik szép aranybarna színt kaptak, vedd ki őket a sütőből, és amíg még melegek, forgasd meg őket a porcukor és a vaníliás cukor keverékében.
Amint kihűltek a vaníliás kiflik, már kínálhatod is őket!
Vegán cantuccini karácsonyra
Második vegán aprósüti receptünk egy tojásmentes cantuccini. A cantuccini eredetileg egy ősrégi olasz édesség, és nem kizárólag a karácsonyi időszakban készítik. A mi kakaós és mandulás, narancshéjjal és datolyával ízesített változatunk viszont kifejezetten karácsonyias. Ezenkívül mi a hagyományos elkészítési móddal szemben a karácsonyi cantuccinijeinket csak egyszer sütjük meg, hogy szép puhák maradjanak. A tojást a receptben mandulakrém helyettesíti, ami jó párost alkot az aprított mandulával.Hozzávalók:
- 225 g tönkölybúzaliszt (pl. a dmBio márkától)
- mandulakrém (pl. a dmBio márkától)
- 30 g kakaó (pl. a dmBio márkától)
- 120 g nyers nádcukor (pl. a dmBio márkától)
- 75 g vegán vaj
- 75 g mandula (pl. a dmBio márkától)
- 15 g narancshéj
Vegán cantuccini recept
Vedd ki a vegán vajat a hűtőszekrényből, és várj, amíg szobahőmérsékletűre melegszik. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra, felső-alsó sütés funkción.Keverd össze egy tálban a tönkölybúzalisztet a kakaóval és a nyers nádcukorral.
Tégy hozzá kilenc kanál mandulakrémet, és add hozzá a feldarabolt vegán vajat.
Blansírozd a mandulát, aprítsd fel, és a narancshéjjal együtt add a többi hozzávalóhoz.
Alaposan és gyors mozdulatokkal gyúrd össze az alapanyagokat, és formázz a tésztából két kb. 2 cm átmérőjű rudat.
Fektesd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd kb. 20-25 percig.
Amikor a tészta kellően szilárdnak tűnik, vedd ki a sütőből, és vágd fel kb. 1 cm széles cantuccinikre.
Tipp: a kihűlt cantucciniket csokoládéba is márthatod.
Ehhez gőz felett olvaszd meg a csokoládét, és mártsd bele a cantuccinik egyik felét. Hagyd őket teljesen kihűlni, és azonnal tedd bele őket egy kekszes dobozba.
Vegán florentin kekszek
A vegán florentin kekszekhez a karamellizált cukrot egy a vegán tejszínhelyettesítőben oldjuk fel – mi ezt zabkrémben tettük meg. Florentineinket az aszalt áfonya teszi ünnepi csemegévé.Hozzávalók:
- 60 g nyers nádcukor (pl. a dmBio márkától)
- 200 ml zab főzőkrém (pl. a dmBio márkától)
- 50 g vegán vaj
- 200 g mandulaforgács
- 50 g aszalt áfonya (pl. a dmBio márkától)
- finom étcsokoládé 70%-os kakaótartalommal a megmártáshoz (pl. a dmBio márkától)
Vegán florentin kekszek
Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra, felső-alsó sütés funkción.Hevítsd addig a nyers nádcukrot egy edényben, amíg az karamellizálódik.
Óvatosan add hozzá a zabkrémet és a vegán vajat.
Keverd hozzá a mandulaforgácsot és az aprított áfonyát.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire tégy a masszából kis kupacokat.
Tipp: ha egy kivajazott muffintepsiben sütöd meg őket, akkor az összes florentin azonos méretű és tökéletesen kerek formájú lesz.
Told a tepsit a sütőbe, és süsd a kekszeket kb. 15 percig. Amikor aranybarnára sültek, vedd ki őket a sütőből.
Hagyd őket kihűlni, majd mártsd az aljukat csokoládéba.
Ehhez gőz felett olvaszd meg a csokoládét, és mártsd bele a florentin kekszek egyik felét. Hagyd kihűlni őket egy rácson, majd pedig rakogasd őket egy kekszes dobozba vagy a kekszes tányérra.
Reméljük, hogy ráéreztél a dolog ízére, és hogy valamelyik kekszreceptünk elnyerte a tetszésedet.