Active Beauty
Karácsonyi menü: Lilakáposzta cappuccino
Szöveg:
olvasási idő: min
Ízletes leveske

Karácsonyi menü: Lilakáposzta cappuccino

Az ünnepnapokon valami különlegességgel szeretnéd kényeztetni a szeretteidet? Íme a mi tippünk: Vitus Winkler salzburgi séf kizárólag az active beauty számára kreált egy karácsonyi menüt, ami amellett, hogy csodásan néz ki, rendkívül ízletes is.
Ne aggódj: a részletes receptleírásoknak köszönhetően az extravagáns menüt a hobbiszakácsok is könnyedén elkészíthetik otthon, a saját tűzhelyükön.
Ezzel a télies és színpompás levessel indítja Vitus Winkler pongaui sztárséf a karácsonyi menüt.


Karácsonyi előétel: lilakáposzta cappucino kakukkfűhabbal és kecskesajt pralinéval

A lilakáposzta cappuccino hozzávalói:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. gyömbér
  • 200 g hámozott lilahagyma, apróra vágva
  • 500 g friss lilakáposzta, vékony csíkokra vágva
  • 50 g kristálycukor
  • 1 alma, csutka nélkül, hámozva és apróra vágva
  • 125 ml vörösbor
  • 1 kezeletlen narancs (leve és lereszelt héja)
  • 1 l zöldségalaplé (pl. a dmBio márka terméke)
  • 65 ml tejszín
  • 2 szegfűszeg
  • 1 csillagánizs
  • ½ rúd fahéj
  • frissen őrölt bors
  • 125 ml célkalé (pl. dmBio céklalé)

A lilakáposzta cappuccino elkészítése:


Pirítsuk meg a gyömbért az olívaolajban egy lábasban, majd adjuk hozzá a hagymát és a lilakáposztát, pároljuk őket üvegesre, majd szórjuk bele a cukrot és az almadarabokat is, és főzzük az egészet öt percig. Ezt követően adjuk hozzá a vörösbort, a narancs levét és lereszelt héját, öntsük fel a zöldségalaplével és a tejszínnel. A levest fűszerezzük a szegfűszeggel, csillagánizzsal, fahéjrúddal, sóval és borssal. Forraljuk fel a levest, majd vegyük le a tűzhelyről, és 20 percig ne vegyük le róla a fedőt. Szedjük ki belőle a szegfűszeget, a csillagánizst és a fahéjrudat, majd turmixoljuk le a levest. Ez követően passzírozzuk át egy szűrőn, és adjuk hozzá a céklalevet.

A kakukkfűhab hozzávalói:

  • 20 g vaj
  • 500 ml zsírszegény tej
  • 5 g kakukkfű szár nélkül
  • frissen őrölt bors
  • 1 löttyintés szódavíz

A kakukkfűhab elkészítése:


Hevítsük a vajat habzásig egy edényben, és barnítsuk meg kissé. Ekkor adjuk hozzá a kakukkfüvet, és öntsük fel a tejjel, ízesítsük sóval és borssal, és forraljuk fel. Hagyjuk 5 percig állni, majd turmixoljuk finomra egy botmixer segítségével. A folyadékot szűrjük át egy kis lyukú szűrőn, melegítsük meg, majd adjuk hozzá a korty szódavizet, és a botmixert a folyadék tetején mozgatva készítsünk belőle habot. A forró lilakáposztalevest merjük leveses tányérokba, és egy réteg kakukkfűhabbal a tetején tálaljuk.

A kecskesajt pralinék hozzávalói:

  • 120 g kecskekrémsajt
  • 50 g liszt
  • 2 tojás
  • 100 g zsemlemorzsa
  • vajzsír a sütéshez
  • céklapor (kapható pl. itt)

A kecsekesajt pralinék elkészítése:



A kecskesajtból formázzunk kis golyókat, majd tegyük be őket rövid időre a fagyasztóba, hogy megdermedjenek. Ezt követően hempergessük meg őket a lisztben, majd forgassuk meg a felvert tojásban, végül pedig a zsemlemorzsában. Ha ezzel megvagyunk, a golyócskákat süssük aranybarnára a forró vajzsírban, törüljük szárazra, és forgassuk meg a céklaporban.

A forró lilakáposztalevest töltsük poharakba. Óvatosan kanalazzunk rájuk kakukkfűhab sipkát, a golyócskákat pedig tegyük a levesbe, vagy ropogós köretként rakjuk a pohár mellé – és már el is készült a karácsonyi menü színpompás és ínycsiklandó első fogása!

Tanulj főzni Vitus Winklerrel!



Szeretnél személyesen a profitól tanulni? A „Golden circle” platformon Vitus Winkler bemutatja tradicionális alpesi főzőművészetét, és hasznos tippeket ad a főzéshez.

Ha szeretnéd, hogy maga a séf készítse el a vacsorádat, akkor foglalj asztalt Vitus Winkler fűszerbirodalmában St. Veltben im Pongau-ban. A négy Gault Millau séfsapkás mesterszakács rendkívül magas színvonalú alpesi gasztronómiával kényezteti vendégeit.


x
Sajnáljuk, de nem találtunk találatokat a keresésére. Kérjük, próbálkozzon más keresési kifejezésekkel.