Karácsonyi menü: Lilakáposzta cappuccino
Az ünnepnapokon valami különlegességgel szeretnéd kényeztetni a szeretteidet? Íme a mi tippünk: Vitus Winkler salzburgi séf kizárólag az active beauty számára kreált egy karácsonyi menüt, ami amellett, hogy csodásan néz ki, rendkívül ízletes is.
Ne aggódj: a részletes receptleírásoknak köszönhetően az extravagáns menüt a hobbiszakácsok is könnyedén elkészíthetik otthon, a saját tűzhelyükön.
Ne aggódj: a részletes receptleírásoknak köszönhetően az extravagáns menüt a hobbiszakácsok is könnyedén elkészíthetik otthon, a saját tűzhelyükön.
Ezzel a télies és színpompás levessel indítja Vitus Winkler pongaui sztárséf a karácsonyi menüt.
Pirítsuk meg a gyömbért az olívaolajban egy lábasban, majd adjuk hozzá a hagymát és a lilakáposztát, pároljuk őket üvegesre, majd szórjuk bele a cukrot és az almadarabokat is, és főzzük az egészet öt percig. Ezt követően adjuk hozzá a vörösbort, a narancs levét és lereszelt héját, öntsük fel a zöldségalaplével és a tejszínnel. A levest fűszerezzük a szegfűszeggel, csillagánizzsal, fahéjrúddal, sóval és borssal. Forraljuk fel a levest, majd vegyük le a tűzhelyről, és 20 percig ne vegyük le róla a fedőt. Szedjük ki belőle a szegfűszeget, a csillagánizst és a fahéjrudat, majd turmixoljuk le a levest. Ez követően passzírozzuk át egy szűrőn, és adjuk hozzá a céklalevet.
Karácsonyi előétel: lilakáposzta cappucino kakukkfűhabbal és kecskesajt pralinéval
A lilakáposzta cappuccino hozzávalói:
- 2 ek. olívaolaj
- 1 ek. gyömbér
- 200 g hámozott lilahagyma, apróra vágva
- 500 g friss lilakáposzta, vékony csíkokra vágva
- 50 g kristálycukor
- 1 alma, csutka nélkül, hámozva és apróra vágva
- 125 ml vörösbor
- 1 kezeletlen narancs (leve és lereszelt héja)
- 1 l zöldségalaplé (pl. a dmBio márka terméke)
- 65 ml tejszín
- 2 szegfűszeg
- 1 csillagánizs
- ½ rúd fahéj
- só
- frissen őrölt bors
- 125 ml célkalé (pl. dmBio céklalé)
A lilakáposzta cappuccino elkészítése:
Pirítsuk meg a gyömbért az olívaolajban egy lábasban, majd adjuk hozzá a hagymát és a lilakáposztát, pároljuk őket üvegesre, majd szórjuk bele a cukrot és az almadarabokat is, és főzzük az egészet öt percig. Ezt követően adjuk hozzá a vörösbort, a narancs levét és lereszelt héját, öntsük fel a zöldségalaplével és a tejszínnel. A levest fűszerezzük a szegfűszeggel, csillagánizzsal, fahéjrúddal, sóval és borssal. Forraljuk fel a levest, majd vegyük le a tűzhelyről, és 20 percig ne vegyük le róla a fedőt. Szedjük ki belőle a szegfűszeget, a csillagánizst és a fahéjrudat, majd turmixoljuk le a levest. Ez követően passzírozzuk át egy szűrőn, és adjuk hozzá a céklalevet.
A kakukkfűhab hozzávalói:
- 20 g vaj
- 500 ml zsírszegény tej
- 5 g kakukkfű szár nélkül
- só
- frissen őrölt bors
- 1 löttyintés szódavíz
A kakukkfűhab elkészítése:
Hevítsük a vajat habzásig egy edényben, és barnítsuk meg kissé. Ekkor adjuk hozzá a kakukkfüvet, és öntsük fel a tejjel, ízesítsük sóval és borssal, és forraljuk fel. Hagyjuk 5 percig állni, majd turmixoljuk finomra egy botmixer segítségével. A folyadékot szűrjük át egy kis lyukú szűrőn, melegítsük meg, majd adjuk hozzá a korty szódavizet, és a botmixert a folyadék tetején mozgatva készítsünk belőle habot. A forró lilakáposztalevest merjük leveses tányérokba, és egy réteg kakukkfűhabbal a tetején tálaljuk.
A kecskesajt pralinék hozzávalói:
- 120 g kecskekrémsajt
- 50 g liszt
- 2 tojás
- 100 g zsemlemorzsa
- vajzsír a sütéshez
- céklapor (kapható pl. itt)
A kecsekesajt pralinék elkészítése:
A kecskesajtból formázzunk kis golyókat, majd tegyük be őket rövid időre a fagyasztóba, hogy megdermedjenek. Ezt követően hempergessük meg őket a lisztben, majd forgassuk meg a felvert tojásban, végül pedig a zsemlemorzsában. Ha ezzel megvagyunk, a golyócskákat süssük aranybarnára a forró vajzsírban, törüljük szárazra, és forgassuk meg a céklaporban.
A forró lilakáposztalevest töltsük poharakba. Óvatosan kanalazzunk rájuk kakukkfűhab sipkát, a golyócskákat pedig tegyük a levesbe, vagy ropogós köretként rakjuk a pohár mellé – és már el is készült a karácsonyi menü színpompás és ínycsiklandó első fogása!
Tanulj főzni Vitus Winklerrel!
Szeretnél személyesen a profitól tanulni? A „Golden circle” platformon Vitus Winkler bemutatja tradicionális alpesi főzőművészetét, és hasznos tippeket ad a főzéshez.
Ha szeretnéd, hogy maga a séf készítse el a vacsorádat, akkor foglalj asztalt Vitus Winkler fűszerbirodalmában St. Veltben im Pongau-ban. A négy Gault Millau séfsapkás mesterszakács rendkívül magas színvonalú alpesi gasztronómiával kényezteti vendégeit.